Sivistyslautakunta, kokous 25.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Koulukuljetusperiaatteiden uudistus 2022

MjuDno-2022-34

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Hautamäki, vs. sivistysjohtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi

Kuvaus

Sivistyslautakunta on kokouksessaan 21.11.2023 §97 päättänyt, että vieraspaikkakuntalaisten lukio-​opiskelijoiden kuljetukset lähtevät viimeistään 1.8.2024 lukien Pertunmaan ja Hirvensalmen kuntakeskuksista sekä Ristiinan keskuksesta. Kyseiseen päätökseen liittyen on syytä tarkentaa muitakin vieraspaikkakuntalaisiin lukio-opiskelijoihin liittyviä maksuttoman koulukuljetusetuuden periaatteita.

Voimassa olevista periaatteista täytyy vieraspaikkakuntalaisten lukio-opiskelijoiden osalta kumota oikeus maksuttomaan koulukuljetusetuuteen, jos koulumatka ylittää 5 km sekä omatoimisesti kuljettavan matkan enimmäispituus 4 km. Koulumatka on viimeistään 1.8.2024 lukien yksiselitteisesti maksuton kuntakeskuksen lähtöpisteestä Mäntyharjun koulukeskukseen ja takaisin. Kotiosoitteesta lähtöpisteelle ja päinvastoin tapahtuvasta koulumatkasta opiskelija voi hakea Kelan myöntämää koulumatkatukea.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Hautamäki, vs. sivistysjohtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta päättää, että vieraspaikkakuntalaisten lukio-​opiskelijoiden kuljetukset lähtevät viimeistään 1.8.2024 lukien Pertunmaan ja Hirvensalmen kuntakeskuksista sekä Ristiinan keskuksesta. Samalla kumotaan vieraspaikakuntalaisten lukio-opiskelijoiden oikeus maksuttomaan koulukuljetusetuuteen, jos koulumatka ylittää 5 km sekä omatoimisesti kuljettavan matkan enimmäispituus on 4 km. Koulumatka on viimeistään 1.8.2024 lukien yksiselitteisesti maksuton kuntakeskuksen lähtöpisteestä Mäntyharjun koulukeskukseen ja takaisin. Kotiosoitteesta lähtöpisteelle ja päinvastoin tapahtuvasta koulumatkasta opiskelija voi hakea Kelan myöntämää koulumatkatukea.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jari Hautamäki, vs. sivistysjohtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi

Kuvaus

Sivistyslautakunta on päättänyt, että 1.8.2024 lukien vierailla paikkakunnilla asuvien lukiolaisten maksuttomat koulukuljetukset lähtevät Pertunmaan, Hirvensalmen ja Ristiinan keskuksista ja palaavat takaisin koulupäivän jälkeen. Reitit lyhenevät oleellisesti.

Sansian ja liikennöijien välisissä sopimuksissa todetaan, että tilaaja (Mäntyharjun kunta) ei sitoudu tarjouspyynnöllä ilmoitettuihin määriin, vaan todellinen tarve voi olla sopimuskaudella suurempi tai pienempi. Tästä näkökulmasta liikennöijien tulee ajaa lyhentyneet reitit tarjouksen mukaisella kilometritaksalla. Tämä ei kuitenkaan estä sitä, etteikö liikennöijä voi neuvotella kilometritaksan suuruudesta. Savonlinja on tehnyt korotusesityksen kilometritaksaan 1.8.2024. lukien liikennöijän ja tilaajan välisessä neuvottelussa 8.1.2024.

Korotusesityksen jälkeen Sansia on tehnyt tarpeellisia selvityksiä ja käynyt neuvottelut tilaajan edustajan kanssa. Sivistyslautakunta käyttää kunnassa koulutuksen järjestäjän toimivaltaa ja päättää koulukuljetusten periaatteista (Hallintosääntö 26§) sekä korotusesityksen hyväksymisestä/hylkäämisestä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Hautamäki, vs. sivistysjohtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta keskustelee koulukuljetussopimusten kilometritaksojen muutosten periaatteista ja Savonlinjan tekemästä korotusesityksestä.

Päätös

Lautakunta päätti esittää korotettavaksi Savonlinjan reitin A Ristiina-Mäntyharju nykyistä taksaa 10 %.