Kuvaus
Kuntalain mukaan valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin järjestämistä varten. Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Tarkastuslautakunta laatii arviointisuunnitelman ja antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen, jossa esitetään arvioinnin tulokset. Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.
Vuoden 2023 arviointikertomuksessa tarkastuslautakunta on nostanut esille seuraavia sivistyslautakuntaa koskevia huomioita:
Varhaiskasvatus
- kelpoisuusehdot täyttävän henkilöstön rekrytointi
- vuosilomien järjestäminen huomioiden henkilöstön jaksaminen
- laadukkaan varhaiskasvatuksen järjestämisen varmistaminen
Perusopetus
- pedagogisen kokonaistarkastelun tarve
- opetusryhmittelyt ja opetusjärjestelymuutokset, joilla rauhoitetaan koulupäivää
- tapahtumien suunnittelussa monipuolinen yhteistyöverkosto
- kerhotoimintaa toteutetaan koulupäivien yhteydessä
- perusopetus osallistaa oppilaita ja huoltajia mm. oppilaskuntatoiminnan, oppilashuoltoryhmä, huoltajailtojen ja vanhempainyhdistyksen kautta.
Lukio
- Lukio on onnistunut säilyttämään paikkansa vakaana Mäntyharjun ainoana toisen asteen oppilaitoksena.
- Opiskelijamäärä on pysynyt hyvällä tasolla taaten lukion toimimisen kaksisarjaisena.
- Lukio on toiminut hyvänä esimerkkinä kuntalaisten liikunta-aktiivisuuden lisäämisessä. Merkillepantavaa on yhteistyö ESLI:n kanssa ja urheilevien opiskelijoiden mahdollisuus saada urheiluakatemian valmennusta.
Opiskeluhuolto
- Oppilaskohtaisten opiskeluhuoltoryhmien kokoontuminen on ollut vähäistä, vaikka Opiskeluhuoltolaki korostaa yksilökohtaista monialaista työotetta.
- Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä on kokoontunut harvoin.
- Tunnistamisessa, varhaisessa puuttumisessa ja tiedottamisessa on parannettavaa.Tiedonkulkua erilaisista negatiivisista ilmiöistä kuten päihteiden käytöstä, poissaoloista, psyykkisestä oireilusta tai opiskeluvaikeuksista on parannettava.
Kansalaisopisto
- Kansalaisopisto vapaan sivistystyön opinahjona on onnistunut säilyttämään talouden tasapainossa onnistuneen koulutuksen myynnin ja hankerahoituksen turvin.
- Opetusta on jouduttu sopeuttamaan vähentämällä tuntikehystä. Tarjonta on kuitenkin säilynyt monipuolisena ja uusia toimintoja on onnistuttu kehittämään.
- Talous vaatii jatkossakin tasapainottelua. Tästä huolimatta on tärkeää, että sivistyspalvelut pitävät kunnan omistamien tilojen käyttöehdot ja -korvaukset sellaisina, että paikkakunnan harrastajat pystyvät niitä käyttämään.
Nuorisopalvelut
- Nuorten osallisuus: nuoret olivat mm. toteuttamassa päihteetöntä päättäriä ja ehdottivat teemoja hyvinvointi-iltapäivään.
- Nuorisopalvelut ovat tarjonneet maksutonta matalan kynnyksen harrastustoimintaa ja tapahtumia.
Kulttuuripalvelut
- Kulttuuripalvelut on onnistunut kasvattamaan oman tuotannon osuutta tapahtumissa.
- Kinon toiminta on saatu turvattua
- kulttuuripalvelut tekee yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.
- Kulttuurituottajan tehtävää ei ole täytetty ja tapahtumatuottaminen on muuttunut tiimityöskentelyksi.
- kulttuuripalveluiden tulee huolehtia myös pitkäjänteisestä kulttuurikasvatuksesta ja edellytysten luomisesta paikkakunnan toimijoille.
Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan sivistyspalvelut on tietyt kehittämiskohteet huomioiden tehnyt hyvää yhteistyötä toimialojensa välillä. Hallintokunta toteuttaa kunnan strategiaa siihen kirjattujen painopisteiden mukaisesti.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi
Sivistyslautakunta
1. merkitsee arviointikertomuksen 2023 tiedoksi
2. huomioi arviointikertomuksessa esitetyt asiat vuoden 2024 toiminnassa ja vuoden 2025 talousarvion valmistelussa.