Sivistyslautakunta, kokous 18.6.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Varhaiskasvatussuunnitelma 2019

MjuDno-2019-419

Kuvaus

Opetushallitus on antanut määräyksen uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista 19.12.2018. Uudet perusteet tulivat voimaan 1.1.2019 alkaen. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2018 ja määräys varhaiskasvatussuunnitelman laatimisesta https://www.oph.fi/download/195244_Varhaiskasvatussuunnitelman_perusteet19.12.2018.pdf

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden keskeinen tehtävä on tukea ja ohjata varhaiskasvatuksen järjestämistä, toteuttamista ja kehittämistä sekä edistää yhdenvertaisen ja laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamista koko maassa. Suunnitelman perusteet muodostavat sisällöllisen jatkumon esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmiin. Lasten laaja-alaisen osaamisen kehittyminen alkaa jo varhaiskasvatuksesta. Oppimisen alueet ovat yhteneväiset esiopetuksen opetussuunnitelman tavoitealueiden kanssa. Paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma on varhaiskasvatuslain ja -asetusten ohella ohjaava asiakirja varhaiskasvatusta suunniteltaessa, toteutettaessa ja arvioitaessa. 

Mäntyharjun kunnan varhaiskasvatussuunnitelma noudattaa sisällöltään varhaiskasvatuksen perusteasiakirjaa (2018) ja sitä käytetään perusteasiakirjan rinnalla. Kuntavasu on elävä asiakirja, joka muokkautuu käytännössä koulutuksen ja arjen työn kehittämisen myötä. Paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman päivityksen tarkoituksena on ollut päivittää kuntavasun käsitteet, sisältö sekä lähdeviitteet vastaamaan uutta varhaiskasvatuslakia ja perusteasiakirjaa. Päivitetty kunnan varhaiskasvatussuunnitelma otetaan käyttöön 1.8.2019 lukien.

Mäntyharjun kunnan varhaiskasvatussuunnitelman päivitys on tehty keväällä 2019. Päivityksen tarkoituksena käsitteiden tarkistamisen lisäksi on ollut kehittää edelleen varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria laaja-alaisen osaamisen ja lapsen osallisuuden näkökulmasta ja täsmentää mäntyharjulaisia toimintamalleja. Päivitysprosessissa varhaiskasvatuksen henkilöstö on osallistunut koulutuksiin ja työyhteisöiltoihin.  Lisäksi vasua on tehty monialaisessa yhteistyössä sekä perheiden ja esiopetuksen kanssa.  Lapset ovat osallistuneet kertomalla ajatuksistaan varhaiskasvatuksesta. Mäntyharjun kunnan varhaiskasvatussuunnitelman päivitystyöryhmä on monialainen vasu -työryhmä, johon ovat kuuluneet varhaiskasvatuksen opettajat Ulla Paasonen ja Sanni Ilvonen, varhaiskasvatuksen lastenhoitajat Sari Pulkka ja Heidi Mäki sekä perhepäivähoitaja Mirella Ranta. Työryhmän puheenjohtajana ja varhaiskasvatussuunnitelman kirjoittajana on toiminut varhaiskasvatuksen johtaja Minna Mokkila-Halinen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kati Hämäläinen, vt. sivistysjohtaja, kati.hamalainen@edu.mantyharju.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy liitteenä olevan 1.8.2019 voimaan tulevan varhaiskasvatussuunnitelman.

Päätös

Hyväksyttiin.

 

Varhaiskasvatuksen johtaja Minna Mokkila-Halinen oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.