Sivistyslautakunta, kokous 21.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 LISÄPYKÄLÄ: Oikaisupyyntö Kansalaisopiston opinto-oppaan 2020-2021 painatuksesta (lisäpykälä)

MjuDno-2020-188

Valmistelija

  • Jari Hautamäki, kansalaisopiston rehtori-kirjastotoimen johtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi

Kuvaus

Grano Oy on tehnyt Kansalaisopiston opinto-oppaan painatuksen hankinnasta oikaisuvaatimuksen. Tarjouspöytäkirjan 1.4.2020 mukaisesti Grano teki 142,10€ halvemman tarjouksen (20 pistettä) kuin Teroprint, mutta Teroprint voitti kilpailutuksen, koska se pystyi tarjoamaan ”Valmistettu Etelä-Savossa” -logon (15 pistettä + 7 pistettä). Voittaneen tarjouksen loppusummaksi tuli 1900€. Kysymys on siis pienhankinnasta. Kuntaliiton mukaan hankintalain kansalliset kynnysarvot alittavia hankintoja kutsutaan pienhankinnoiksi.

Oikaisupyynnössään Grano Oy vaatii muutosta päätökseen sillä perusteella, että hankinta ei ole hankintalain mukainen, koska se syrjii muita kuin paikallisia toimijoita. Granon mukaan ottaen huomioon alan vähäiset hintaerot, on Painettu Etelä-Savossa -logon pisteytys ollut ratkaiseva hankintakriteeri suhteessa alueen ulkopuolisiin tarjoajiin. Kuntaliiton mukaan pienhankintojen kilpailutus on kuitenkin jätetty hankintalain soveltamisen ulkopuolelle, minkä johdosta ne voidaan toteuttaa kevyemmillä menettelyillä. 

Päätös on kuitenkin tehty hankintalakia noudattaen soveltaen Mäntyharjun kunnan omaa hankintaohjetta. Tarjouspyynnöstä on käynyt jo tarjousta tehtäessä ilmi, että siinä painotetaan kotimaisuutta ja paikallisuutta. Tarjouskilpailun voittajan Teroprint Oy:n tarjous on hankintalakia mukaillen kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous, sillä se on hinta-laatusuhteeltaan paras. Yrityksellä on lupa käyttää ”Painettu Etelä-Savossa”-logoa, sillä sen tuotteille on myönnetty Suomalaisen Työn liiton Avainlippu-merkki. Merkki edellyttää vähintään 50% kotimaisuusastetta. Kotimaisuutta voidaan pitää merkittävänä yhteiskunnallisena valintaperusteena, jossa arvostetaan suomalaista työtä ja materiaaleja. Käytännössä kotimaisuusasteen saavuttaminen on edellyttänyt yritykseltä myös korkeaa teknistä ja toiminnallista osaamista. Lisäksi Avainlippu osoittaa, että tuote on tehty laadukkaista kotimaisista materiaaleista ja valmistusjälki on korkeatasoista.

Grano toteaa oikaisupyynnössään myös, että ellei hankintapäätöstä muuteta, niin he valittavat asiasta Markkinaoikeuteen. Kuntaliitto toteaa kuitenkin, että pienhankinnan hankintaoikaisua koskevaan päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta markkinaoikeudelta. Valitus markkinaoikeuteen voi kuitenkin tulla kyseeseen, mikäli kynnysarvo on laskettu väärin.

Kuntaliitto toteaa myös, että käytännössä pienhankinnat tulee kilpailuttaa hankintayksikön omien hankintaohjeiden, toimintasääntöjen ja määräysten mukaisesti. Hankintayksiköt, kuten kunnat, voivat julkaista omia hankintaohjeistuksia verkkosivuillaan. Tällä varmistetaan, että hankintayksikön soveltamat periaatteet ovat myös potentiaalisten tarjoajien tiedossa. Tähän liittyen Mäntyharjun kunnan nettisivuilta löytyvässä hankintaohjeessa todetaan, että hankintaohjeella aikaan saadaan elinkaareltaan edullisempia hankintoja, jotka hyödyttävät kunnan lisäksi myös aluetaloutta. Hankinnat pitää kuitenkin tehdä hankintalain yleisiä periaatteita ja pykäliä noudatetaan. Lain sallimaa markkinavuoropuhelua, uusien ratkaisujen etsintää ja pelkästä hintakriteeristä luopumista pyritään edistämään aktiivisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta toteaa, että oikaisuvaatimus ei anna aihetta jatkotoimenpiteisiin.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätöksen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianoaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa, tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64, 70100 Kuopio
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42502
Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika: 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi, sekä
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä,
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: PL 76, 52701 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3, 52700 Mäntyharju
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksinumero: (015) 770 1212
Puhelinnumero: 044 7707 346
Kunnan kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin 9-12 ja 13-15