Keskusvaalilautakunta, kokous 19.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen / aluevaalit 2022

MjuDno-2022-41

Kuvaus


Vaalilaki 63 § Ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen
 "Kunnan keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksissa,​ jotka on pidettävä siten,​ että vaalipäivää edeltävänä perjantaina ennen kello 19 saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ehditään niissä käsitellä. Määräajan jälkeen saapuneet lähetekuoret jätetään niitä avaamatta huomioon ottamatta.

Äänestys on jätettävä huomioon ottamatta,​ jos:
 1) ennakkoon äänestänyttä henkilöä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin;​
 2) vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva taikka muu asiaton merkintä;​ (5.4.2002/247)
 3) lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä,​ ettei varmasti voida vakuuttua,​ onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin,​ tai päätellä,​ kuka on äänestänyt;​ taikka
 4) kotiäänestyksen lähetekirjeestä puuttuu 54 §:ssä tarkoitetun henkilön nimikirjoitus.
 Äänestyksen huomioon ottamatta jättämisestä on tehtävä merkintä kokouksessa pidettävään pöytäkirjaan,​ johon on liitettävä huomioon ottamatta jätetty vaalikuori lähetekirjeineen ja -​kuorineen.

Jos lähetekirje,​ jossa ei ole lähetekirjeen kuittausmerkintää,​ ja siihen liitetty vaalikuori voidaan hyväksyä,​ äänioikeusrekisteriin merkitään,​ että lähetekirjeessä mainittu henkilö on käyttänyt äänioikeuttaan. Jos hyväksyminen tapahtuu myöhemmin kuin 4. päivänä ennen vaalipäivää kello 19,​ merkintä lähetekirjeessä mainitun henkilön äänestämisestä tehdään oikeusministeriön määräämällä tavalla lisäksi vaaliluetteloon. Jos kunnan keskusvaalilautakunnalle on 71 §:n 3 momentin mukaisesti erityisestä syystä toimitettu äänioikeusrekisteristä heti sen tultua lainvoimaiseksi tulostetut vaaliluettelot,​ merkintä tehdään ainoastaan vaaliluetteloon.

Sen jälkeen kun ennakkoäänestysasiakirjat on tarkastettu,​ kunnan keskusvaalilautakunnan on lajiteltava hyväksytyt vaalikuoret äänestysalueittain sekä laskettava vaalikuorten lukumäärä äänestysalueittain ja merkittävä lukumäärät pöytäkirjaan. Hyväksytyt vaalikuoret on äänestysalueittain lajiteltuina ja lähetekirjeistä erotettuina säilytettävä avaamattomina varmassa tallessa."

Keskusvaalilautakunta on päättänyt 8.12.2021 § 69,​ että ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan lautakunnan päättämien kunnan työntekijöiden toimesta. Tarkastamiseen liittyvät ratkaisut,​ kuten kaikki huomioon ottamatta jättämiset keskusvaalilautakunnan on tehtävä päätösvaltaisessa kokoonpanossa.

Vaalilaki 66 a § Kirjeäänestys
  "Äänioikeutettu, jolla ei ole kotikuntaa Suomessa, ja muu äänioikeutettu, joka asuu tai oleskelee ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän, saa äänestää kirjeitse ulkomailta (kirjeäänestys) siten kuin tässä luvussa säädetään."VaaliL 66 g (14.12.2017/939) "Kirjeäänestysasiakirjojen tarkastaminen kunnan keskusvaalilautakunnassa. Kunnan keskusvaalilautakunnalle saapuneet kirjeäänestysasiakirjat tarkastetaan noudattaen, mitä 63 §:ssä säädetään. Kirjeäänestys on 63 §:n 1–3 momentissa tarkoitettujen syiden lisäksi jätettävä huomioon ottamatta, jos:
  1) kirjeäänestyksen lähetekuoreen tehtyjen postitus- tai lähetysmerkintöjen perusteella ei voida varmasti vakuuttua siitä, että kuori on postitettu tai lähetetty ulkomailta;
  2) kirjeäänestyksen vaalikuori on avonainen ja voidaan päätellä, että avonaisuus johtuu muusta kuin vaalikuoren teknisestä toimimattomuudesta, tai muutoin sellainen, ettei varmasti voida vakuuttua, että äänestys on tapahtunut laissa säädetyin tavoin;
  3) kirjeäänestyksen lähetekirjeestä puuttuvat 66 d §:n 5 momentissa tarkoitettujen kirjeäänestyksen todistajien allekirjoitukset.
  Kirjeäänestysasiakirjojen tarkastamisen jälkeen keskusvaalilautakunnan on vaalisalaisuus säilyttäen avattava hyväksytyt kirjeäänestyksen vaalikuoret, leimattava niissä olevat äänestysliput ja suljettava leimatut äänestysliput 50 §:n 1 momentissa tarkoitettuihin vaalikuoriin. Leimaaminen ja uudelleen kuoritus on tehtävä muissa kuin kuntavaaleissa ennen kuin vaalikuoret toimitetaan 64 §:n mukaisesti vaalipiirilautakunnalle ja kuntavaaleissa viimeistään vaalipäivää edeltävänä lauantaina ennen kello 15:tä."

Keskusvaalilautakunta on kokouksessaan 8.12.2021 § 70 päättänyt, että keskusvaalilautakunta tarkastaa kirjeäänestysasiakirjat kokouksissaan Vaalilain 66 g § (14.12.2017/939) vaatimalla tavalla.

Keskusvaalilautakunnalle oli keskiviikko​iltaan 19.1.2022 mennessä saapunut äänestysalueelle 001 Mäntyharju yhteensä 1452 lähetekirjettä.

Keskusvaalilautakunnalle maanantai-​iltaan 19.1.2022 mennessä ei saapunut yhtään kirjeäänestyslähetekirjettä.

Päätösehdotus

Keskusvaalilautakunta toteaa äänestysalue 001 Mäntyharju saapuneet lähetekirjeet 19.1.2022 mennessä:
 - ennakkoäänestysasiakirjoja 1452 kpl
 - kirjeäänestyslähetekirjeitä 0 kpl

Keskiviikkona 19.1.2022 saapui lähetekirje, jota ei ollut kirjattu äänioikeusrekisteriin vaan se oli täytetty manuaalisesti. Keskusvaalilautakunnan sihteerin yrittäessä kirjata äänen käyttöä äänioikeusrekisteriin, rekisteri ilmoitti, että ko. äänestäjää ei löytynyt annetuilla ehdoilla. Asiaa selvitettiin ja huomattiin, että äänestäjällä ei ollut äänioikeutta aluevaaleissa Mäntyharjun kunnassa eikä myöskään missään muussa Suomen kunnassa.

Näin ollen äänestysasiakirjat jätetään ottamatta huomioon ja ne arkistoidaan. Vaalikuori, lähetekirje ja lähetekuori hävitetään, kunnes seuraavat aluevaalit 2025 on toimitettu. 

Päätös

Hyväksyttiin. 


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, Vaalilain 83 §:n nojalla tästä päätöksesetä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta.