Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto, kokous 17.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Harkinnanvaraisen työloman ja virkavapaan (ns. ansaintaperiaate) myöntämisen periaatteet Mäntyharjun kunnassa

MjuDno-2017-551

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Harkinnanvaraisella virka-/työvapaalla tarkoitetaan sellaisia virka-/työvapaita, joita työnantaja ei ole lain tai sopimusmääräyksen perusteella velvollinen myöntämään. Koulutusta varten myönnettävistä työ-/virkavapaasta on kunnallisen henkilöstön osaamisen kehittämistä koskeva suositus.

KVTES:n V luvun 12 §:n 3 mom mukaan:
"Harkinnanvaraisen virka-/työvapaan myöntämistä harkittaessa pitäisi ottaa huomioon tarkoituksenmukaisuusnäkökohdat, kuten tehtävien hoitamisen järjestäminen tänä aikana. Sopijapuolten mielestä ei yleensä voida pitää tarkoituksenmukaisena, että virka-/työvapaata myönnettäisiin maanataista perjantaihin, mikäli lauantai  ja sunnuntai ovat säännönmukaisesti henkilön vapaapäiviä.
Virka-/työvapaata ei kuitenkaan voida myöntää pidemmäksi ajaksi kuin sitä on anottu. Tällaisessa tapauksessa saatetaan anomus joutua hylkäämään, mutta viranomaisen tulisi tällöin ilmoittaa hakijalle, että virka-/työvapaa voidaan myöntää, mikäli sitä anotaan koko viikoksi.
Jos toisaalta edellä mainittua työaikaa noudattava henkilö tarvitsee virka-/työvapaata vain torstaiksi ja perjantaiksi, ei voida edellyttää, että hän anoisi sitä myös lauantaiksi ja sunnuntaiksi."

KVTES toteaa lisäksi, että kunnissa ja kuntayhtymissä olisi syytä omaksua mahdollisimman yhdenmukainen käytäntö harkinnavaraisten virka-/työvapaiden myöntämisen osalta. Paikallisesti olisi hyvä tehdä periaatepäätös harkinnanvaraisten virka-/työvapaan myöntämisen perusteista, palkallisuudesta jne. ja tiedottaa nämä perusteet henkilöstölle. Ennen tällaisen päätöksen tekemistä asia on käsiteltävä pääsopimuksen mukaisesti.
Mäntyharjussa on kunnanhallituksen yleisjaosto käsitellyt asiaa vuonna 1999. Käytännöt eri yksiköissä ja jopa samalla toimialueilla ovat kuitenkin vaihdelleet.  Pääsopijajärjestöjen kanssa käydyssä neuvottelussa on todettu, että asian selkeyttämiseen on tarvetta.
Pääsopijajärjestöt esittävät lisäksi muutosta taulukkoon, jolla viikonlopun sisällyttäminen palkattomaan aikaan määräytyy. Asiaa on lisäksi käsitelty kunnan jotissa.

Esitetyt muutokset koskevat tilannetta, jossa henkilö hakee kahta palkatonta (harkinnanvaraista) virka-/työvapaapäivää. Nykyisen ohjeen mukaan tähän jaksoon tulee sisällyttää yksi palkaton päivä viikonlopusta. Toinen muutos koskee palkattoman jakson sijoittumista kahdelle kalenteriviikolle. Käytäntö on ollut, että esimies on tarkastellut asiaa viikkotasolla. Vuoden 1999 ohje on tältä osin epäselvä ja mahdollistanut haetun viravapaan-/työloman myöntämisen kahdessa eri viikoille ajottuvassa erässä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto päättää, että harkinnanvaraisten virka-/työvapaiden myöntämisessä noudatetaan ansaintaperiaatetta seuraavasti

1. haettu virkavapaa-/työloma käsitellään yhtenä kokonaisuutena mikäli vapaiden välissä ei ole aktiivityöpäivää- /päiviä;

2. henkilön hakiessa harkinnanvaraista virka-/työvapaata 

a) 1-2 päivää ei edellytetä viikonlopun sisällyttämistä vapaaseen

b) 3 päivää tulee vapaaseen sijoittaa yksi päivä joko edellisestä tai seuraavasta viikonlopusta

c) 4-5 päivää tulee vapaaseen sisällyttää kaksi päivää joko edellisestä tai seuraavasta viikonlopusta;

3. päätös tulee voimaan 1.7.2017 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnanhallituksen 12.8.2019 tekemän päätöksen mukaisesti kunnassa ei ole noudatettu palkattomien lomien osalta ns. ansaintaperiaatetta.

Ajalla 1.9.-30.11.2019 on pidetty 142 palkatonta vapaapäivää. Säästöä laskettaessa voidaan arvoida, että keskiansiolla 120 €/pv säästö kolmelta kuukaudelta on noin 17.000 €. Vuositasolla kertymä olisi tuolloin noin  50.000 - 65.000 €, koska on perusteltua olettaa, että vapaiden pitämisen suosio ei yllä kesälomakaudella muun vuoden tasolle. 

Käytännön jatkaminen on noussut esille käynnissä olevissa YT-neuvotteluissa. Samoin yksittäisiltä työntekijöiltä on tullut kysymyksiä mahdollisuudesta pitää vapaita jo vuoden 2020 alussa ja ansaintaperiaatteen käytännöstä.

Osa pidetyistä palkattomista vapaista olisi varmasti toteutunut ilman ansaintaperiaatteen muutosta. Kokonaisuutta ja käytännöstä saatua kokemusta voidaan kuitenkin pitää onnistuneena ja merkittävänä, joten toimintamallia on perusteltua jatkaa vuoden 2020 ajan.
Kertyvä säästösumma voidaan laskea osaksi YT-neuvottelujen tavoitetta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus päättää, että ansaintaperiaatetta ei noudateta vuoden 2020 aikana palkattomissa työlomissa / virkavapaissa silloin kun myönnetyn vapaan ajalle ei tarvita ulkopuolista sijaista.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus, 16.12.2019,

Valmistelijat / lisätiedot: Tuomo Penttinen
tuomo.penttinen@mantyharju.fi
hallinto- ja talousjohtaja

Kunnanhallituksen 12.8.2019 tekemän päätöksen mukaisesti kunnassa ei ole noudatettu palkattomien lomien osalta ns. ansaintaperiaatetta. Ajalla 1.9.-30.11.2019 on pidetty 142 palkatonta vapaapäivää. Säästöä laskettaessa voidaan arvoida, että keskiansiolla 120 €/pvä säästö kolmelta kuukaudelta on noin 17.000 €. Vuositasolla kertymä olisi tuolloin noin  50.000 - 65.000 €, koska on perusteltua olettaa, että vapaiden pitämisen suosio ei yllä kesälomakaudella muun vuoden tasolle.  Käytännön jatkaminen on noussut esille käynnissä olevissa YT-neuvotteluissa. Samoin yksittäisiltä työntekijöiltä on tullut kysymyksiä mahdollisuudesta pitää vapaita jo vuoden 2020 alussa ja ansaintaperiaatteen käytännöstä. Osa pidetyistä palkattomista vapaista olisi varmasti toteutunut ilman ansaintaperiaatteen muutosta. Kokonaisuutta ja käytännöstä saatua kokemusta voidaan kuitenkin pitää onnistuneena ja merkittävänä, että toimintamallia on perusteltua jatkaa vuoden 2020 ajan. Kertyvä säästösumma voidaan laskea osaksi YT-neuvottelujen tavoitetta.

Ehdotus
Esittelijä: Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja 

Kunnanhallitus 12.12.2019

Kunnanhallitus päättää, että ansaintaperiaatetta ei noudateta vuoden 2020 aikana palkattomissa työlomissa / virkavapaissa silloin kun myönnetyn vapaan ajalle ei tarvita ulkopuolista sijaista.

Päätös:

Kunnanhallituksen päätös esitellään kokouksessa

Kunnnahallitus hyväksyi kunnanjohtajan päätösehdotuksen:

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Yhteistyöryhmä merkitsee kunnanhallituksen päätöksen tietoonsa. 

 

 

 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

Maija Penttilä, vs. hallinto- ja talousjohtaja, maija.penttila@mantyharju.fi

Kuvaus

Henkilökunta on tiedustellut jatketaako vuonna 2021 nyt vuonna 2020 ollut käytäntöä harkinnanvaraisten virka/työvapaiden myöntämisessä.
Johtotiimi on käsitellyt asiaa ja esittää kunnanhallituksen henkilöstöjaostolle, että nykyistä, Mäntyharjun kunnassa vuonna 2020 ollutta, harkinnanvaraisen työloman ja virkavapaan myöntämisperiaatetta (ns. ansaintaperiaatteesta poikkeavaa) noudatetaan myös vuonna 2021.

Päätösehdotus

Esittelijä

Maija Penttilä, vs. hallinto- ja talousjohtaja, maija.penttila@mantyharju.fi

Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto päättää,​ että harkinnanvaraisten palkattomien virka-​/työvapaiden myöntämisessä normaalisti noudatettavaa ns. ansaintaperiaatetta ei noudateta ajalla 1.1.-31.12.2021. Edellytyksenä on, että myönnetyn vapaan ajalle ei tarvita ulkopuolista sijaista.

Päätös

Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto hyväksyi asian päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnassa on ollut usean vuoden ajalla käytäntö, jossa ns. ansaintaperiaatetta ei noudateta palkattomien virka- / työvapaiden osalta. Kokemukset käytännöstä ovat olleet hyviä. 
Vuoden 2022 talousarvion henkilöstökulut on arvioitu hyvin tiukasti, joten mahdollinen kannustava elementti henkilöstölle palkattomien vapaiden pitämiseksi on talouden kannalta suotavaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto päättää, että ajalla 1.1.-31.12.2022 Mäntyharjun kunnassa ei noudateta ansaintaperiaatetta palkattomien virka- ja työvapaiden osalta.
Edellytys ansaintaperiaatteen noudattamattomuudelle on, että vapaan ajalle kyseiseen tehtävään ei tarvitse palkata sijaista (sisäistä tai ulkoista). Lisäksi näin myönnettävien vapaiden kokonaismäära rajataan kymmeneen päivään vuositasolla.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä: 

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • ​kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun kunnanhallitus.

Postiosoite: PL 76
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksi: (015) 770 1212
Puhelinnumero: 044 7707 346
Kunnan kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjataihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.