Rakennuslautakunta, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Rakennuslautakunnan lausunto / Länsiosan rantaosayleiskaavan ja Toivola-Mynttilä-Peruvesi rantaosayleiskaavan muutokset 2022

MjuDno-2022-500

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun tekninen lautakunta on pyytänyt rakennuslautakunnan lausuntoa Länsiosan rantaosayleiskaavan ja Toivola-Mynttilä-Peruvesi rantaosayleiskaavan muutokset 2022 kaavamuutoksesten valmisteluvaiheesta (osallistumis- ja arviointisuunnitelma). Lausuntoa pyydetään 13.11.2022 mennessä. Rakennuslautakunta on saanut jatkoaikaa lasusunnon antamiselle tässä kokouksessa.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tavoitteena on laatia yleiskaavan muutos, jossa Länsiosan rantaosayleiskaavan ns. rakennusluvalliset saaret osoitetaan maa- ja metsätalousalueen (M) sijasta rakennuspaikaksi (RA). Rakennuspaikkojen rakennusoikeudet saarissa tulee pienempien saarten osalta käsittämään ns. olemassa olevan rakennusoikeuden, joka määräytyy voimassa olevan rakennuslupa/rakentamistilanteen mukaan. Pinta-alaltaan suurempien saarten osalta tilanneta verrataan alkuperäisen kaavan tavoitteiden ja muiden vastaavien kaavojen kohteiden mukaisiksi.

Kaavamuutos saarten osalta parantaa kiinteistönomistajien oikeusturvaa ja asettaa maanomistajat yhdenvertaiseen asemaan muihin alueen kiinteistönomistajiin nähden. Tämän kaavamuutoksen tavoitteena ei ole osoittaa uusia rakennuspaikkoja.

Toivola-Mynttilä-Peruvesi rantaosayleiskaavan alueella tavoitteet käsittävät käytännössä käyttötarkoituksen muutokset lomarakentamisesta vakituiseen asumiseen sekä yhden kohteen osalta rakennuspaikan siirroon pois perustetun luonnonsuojelualueen osalta.

Kohdekohtaisia tavoitteita osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on yhteensä 16 kpl. Osallistumis - ja arviointisuunnitelmasta puuttuu useita tiedossa olevia kohteita, joissa on tapahtunut muutos (esimerkiksi poikkeamislupa tai vähäinen poikkeama rakennusluvan yhteydessä) tai muutoksen tarve on tiedossa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta pitää tärkenä, että rantaosayleiskaavoista poistetaan niissä havaittuja virheitä ja niihin korjataan muuttuneita tilanteita. Vain virheettömät ja ajantasalla olevat kaavat palvelevat kiinteistöjen omistajia, myös erilaisissa rakentamisen tarpeissa erityisesti eduskuntakäsittelyssä oleva rakentamislaki toimii vain kun kaavat ovat selkeät ja ajantasalla.

Rakennuslautakunta esittää, että ehdottomasti kaikki tiedossa olevat jo poikkeamien avulla luvitetut muutokset tulee lisätä kaavamuutoksiin ennen niiden jatkokäsittelyä kuten aikaisemmissakin kaavamuutoksissa on tehty.
Rakennuslautakunta myös vahvasti puoltaa sitä, että asiat joissa on selkeä muutoksen tarve tiedossa lisätään kaavamuutoksiin jottei asioita tarvitse käsitellä poikkeamismenettelyin.

Rakennuslautakunta kannattaa selkeää ja avointa tiedotusta kaavojen muutosprosessista, jolloin saataisiin samalla kaikki korjaustarpeet tähän muutosprosessiin mukaan.

Päätös

Hyväksyttiin.