Rakennuslautakunta, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 LISÄPYKÄLÄ: Poikkeaminen Pelastuslain määräyksistä tuotantorakennuksen laajennuksen rakennusluvassa (lisäpykälä)

MjuDno-2022-684

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Rakennusvalvonnasta on haettu tuotantorakennuksen laajennuksen lupaa (Veisto Oy) asemakaavan mukaisella Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueella. Rakennushankkeeseen ryhtynyt on hakenut lupaa poiketa pelastuslain mukaisesta rakennetun kerrosalan mukaisesta väestönsuojan rakentamisvelvoitteesta niin, että olemassa oleva väestönsuoja toimii useamman rakennuksen ja kiinteistön yhteisenä väestönsuojana ja mitoitus täyttää alueella keskimäärin työskentelevien työntekijöiden yhteenlasketun määrän.
Rakennushankkeeseen ryhtyvä perustelee hakemusta sillä, että laajentaminen ei lisää henkilömäärää ja suojatila riittää alueella keskimäärin työskenteleville sekä pelastuslain mukainen pinta-alaan perustuva mitoitus johtaa tarpeettoman suureen väestönsuojaan.

Rakennusluvan myöntävä viranomainen voi pelastusviranomaista kuultuaan sallia rakennettavaksi kahta tai useampaa rakennusta varten yhteisen väestönsuojan. (PL 71 §)
Rakennusluvan myöntävä viranomainen voi pelastusviranomaista kuultuaan myöntää poikkeuksen tämän lain nojalla säädetyistä väestönsuojaa koskevista teknisistä vaatimuksista tai koko- ja sijaintivaatimuksesta, jos siihen on perusteltu syy eikä poikkeuksen tekeminen olennaisesti heikennä suojautumismahdollisuuksia. (PL 75 §)

Pelastuslaista myönnettävien poikkeamien ratkaisuvalta on rakennuslautakunnalla. (Rakennuslautakunta 9.2.2021 § 6)

Pelastuslaitokselta on pyydetty lausunto hakemuksen mukaisista poikkeamista ja paloinsinööri on antanut puoltavan lausunnon 28.11.2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta myöntää Veisto Oy:lle lupahakemuksen LP-507-2022-00525 tuotantorakennuksen laajennukselle pelastuslain 71 ja 75 §:stä poikkeamiset:

a)    käyttää olemassa olevaa väestönsuojaa useamman rakennuksen ja kiinteistön yhteisenä väestönsuojana

b)    mitoittaa väestönsuojan henkilömäärän mukaisesti

Sovelletut säädökset: PL 71 ja 75 §:t sekä Rakennuslautakunta 9.2.2021 § 6

Maksu: Rakennusvalvonnan Taksa 2022 15 § 600 €

Päätös

Hyväksyttiin.
Asia käsiteltiin lisalistalta. Kunnanhallituksen pj. Markku J. Lamponen ei ollut läsnä tämän asian käsittelyssä (Esteellinen, hallintolaki 28.1 § kohta 4.)

Tiedoksi

Veisto Oy, Etelä-Savon pelastuslaitos / paloinsinööri