Kunnanhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Vaalijalan Sateenkaaren koulun tulevaisuuden järjestäminen

MjuDno-2021-853

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Vaalijalan jäsenkuntia on pyydetty antamaan alustava näkemys halukkuudesta liittyä Sateenkaaren koulun toiminnan jatkamiseksi perustettavaan uuteen kuntayhtymään 28.2.2022 mennessä. Jäsenkuntien kommenttien perusteella Pieksämäen kaupunki tekee yhdessä Vaalijalan kuntayhtymän kanssa asiakirjoihin tarvittavat muutokset 15.3.2022 mennessä. Tämän jälkeen kukin jäsenkunta käsittelee uuden kuntayhtymän perussopimuksen, jos päättää liittyä siihen, sekä Vaalijalan kuntayhtymän jakautumissopimuksen toimielimissään 30.4.2022 mennessä.

Vaalijalan kuntayhtymän Sateenkaaren koulu ei ole sosiaali- ja terveydenhuoltoa, eikä siten siirryhyvinvointialueille. Koulun toiminnan tulevaisuuden järjestelyvastuu on Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnilla (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (616/2021 20 § 3 mom). Vaalijalaon tunnustellut jäsenkunniltaan mahdollisuutta perustaa uusi kuntayhtymä.

Vaalijalan kuntayhtymä lakkaa 31.12.2022 ja sen toiminta, varat, velat ja henkilöstö siirtyvät hyvinvointialueille. Vaalijalan kuntayhtymän hallitus on päättänyt esittää yhtymäkokoukselle leasingsopimuksen päättämistä.  

Uusi kuntayhtymä ryhtyy ylläpitämään Sateenkaaren koulun toimintaa. Osana jakautumista Vaalijalan kuntayhtymästä siirtyisi henkilöstöä liikkeenluovutuksella uuteen kuntayhtymään noin 30 henkilöä. Uusi kuntayhtymä aloittaisi toimintansa 1.8.2022.

Mäntyharjun kunnassa on ollut vuosittain joitakin vaativan erityisen tuen tarvitsijoita, mutta huolimatta määrällisesti pienestä tarpeesta, siihen vastaaminen on kuitenkin erittäin tärkeää. Näiden oppilaiden tarpeiden vaativuuden vuoksi opetushenkilöstöltäkin vaaditaan kohdennettua, erityistä asiantuntemusta ja osaamista, minkä vuoksi opiskelu ei onnistu vahvasti tuettunakaan kunnan omassa opetustoiminnassa, jolloin palvelu pitää saada muualta. Sateenkaaren koulun jatkaessa valtakunnallisena vaativan erityisen tuen kouluna, mäntyharjulaisille oppilaille on edelleen mahdollista ostaa tarvittavat palvelut.

Talousarvioluonnoksen (vuosi 2023) mukaan perustettavan kuntayhtymän toimintakulut olisivat noin 1,5 miljoonaa euroa ja tulot 1,8 miljoonaa euroa. Jäsenkuntalaskutukseen perustuviksi tuloiksi on budjetoitu 800 000 euroa. Vuosikate olisi noin 200 000 euroa ja poistot 150 000 euroa. 

Mäntyharju suhtautuu uuden kuntayhtymän perustamiseen varauksella ja ei ole tässä vaiheessa liittymässä uuteen kuntayhtymään. Vaikka annetussa esityksessä kerrotaan, että siirrosta uuteen kuntayhtymään ei seuraa välittömiä taloudellisia vaikutuksia jäsenkunnille, voi tilanne tulevina vuosina muuttua taloudellisesti raskaaksi jäsenkunnille. 

Alustavien kannanottojen pohjalta Pieksämäki, Suonenjoki, Juva (KH § 36/2022) ja Kangasniemi (KH § 47/2022) näkevät uuteen kuntayhtymään liittymisen mahdollisena. Puumala (KH § 27/2022), Mikkeli (KH § 79/2022) ja Hirvensalmi (KH § 23/2022) ovat päättäneet, etteivät ole liittymässä uuteen kuntayhtymään.

Oheismateriaaleina ovat Pieksämäen kaupungin saatekirje, perussopimus- ja hallintosääntöluonnos sekä budjettiluonnos.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle, että Mäntyharju ei liittyisi Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan kuntayhtymään.

Päätös

Sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle, että alustavasti Mäntyharju liittyisi Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan kuntayhtymään.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Heta Jukola ehdotti lautakunnan päätökseksi, että "Sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle, että alustavasti Mäntyharju liittyisi Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan kuntayhtymään". Piia Mäkilä kannatti ehdotusta.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että Heta Jukola on tehnyt esittelijän ehdotuksesta poikkeavan kannatetun ehdotuksen, joten asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Heta Jukolan esitystä äänestävät "ei". Selonteko keskustelusta ja äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin kaksi (2) "JAA"-ääntä (luettelo) ja kuusi (6) "EI"-ääntä (luettelo).

Puheenjohtaja totesi, että Heta Jukolan ehdotus on äänestetty lautakunnan päätökseksi.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus päättää, että Mäntyharjun kunta ei liity Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan uuteen kuntayhtymään.

 

Keskusteltaessa Heta Jukola esitti, että Mäntyharjun kunta liittyy Sateenkaaren koulun uuteen kuntayhtymään.
Seppo Hujanen ja Piia Mäkilä kannattivat Jukolan esitystä.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että on tehty kunnanjohtajan esityksestä poikkeava kannatettu päätösehdotus, joten on suoritettava äänestys.

Puheenjohtaja määräsi äänestyksen suoritettavaksi nimenhuudoin ja teki seuraavan äänestysesityksen, joka hyväksyttiin:
ne, jotka kannattavat kunnanjohtajan päätösehdotusta äänestävät JAA.
Heta Jukolan esitystä kannattavat äänestävät EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 9 ääntä, joista 2 JAA- ja 7 EI-ääntä, joten puheenjohtaja totesi kunnanhallituksen päätöksesi tulleen Heta Jukolan esityksen, että kunta liittyy Sateenkaaren koulun toimintaa jatkavaan uuteen kuntayhtymään.

JAA: Markku J. Lamponen, Jaana Partio.
EI: Seppo Hujanen, Tapio Hämäläinen, Heta Jukola, Matti Nykänen, Piia Mäkilä, Jani Paasonen, Jonna Pöysti.

Päätös

Mäntyharjun kunta liittyy Sateenkaaren koulun uuteen kuntayhtymään.


Jaana Partio jätti kirjallisen eriävän mielipiteen kunnanhallituksen päätöksestä
”En hyväksy kunnanjohtajan päätösesityksen hylkäämistä ja osallistumispäätöstä Sateenkaaren koulun kuntayhtymään.
Perusteluni ovat seuraavat:
. kunnan tarve ko. koulutukseen on vähäinen ja koulutus on ostettavissa ilman sitoutumista kuntayhtymän hallinto- ja kiinteistökuluihin
. koulutuksen järjestely on tarkasteltava joka tapauksessa lapsen parhaaksi ja valittava koulutuspaikka sen mukaisesti. Tärkeää on lapsen arjen elämä mahdollisimman lähellä perhettä (Mikkeli, Kouvola esim.)
. kunnanjohtajan esitys oli riittävän selkeästi perusteltu kunnan edun mukaisena.


Sivistysjohtaja Sari Aarniokoski oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Pieksämäen kaupunki on 15.3.2022 lähettänyt Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnille ja Sateenkaaren koulun palveluita käyttäville kunnille seuraavan toimenpidepyynnön:

Pieksämäen kaupungin aloitteesta Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnilta ja Sateenkaaren koulun palveluita käyttäviltä kunnilta on tiedusteltu heidän näkemystään Vaalijalan kuntayhtymän jakautumiseen ja uuden kuntayhtymän (Sateenkaaren koulun kuntayhtymän) perustamiseen sekä näihin toimenpiteisiin liittyviin asiakirjoihin ja päätöksentekojärjestykseen.
Saadun palautteen perusteella asiakirjoihin on tehty seuraavat muutokset:
1) Perustettavalla Sateenkaaren koulun kuntayhtymällä on viisi hallituksen jäsentä. Jäsenkuntien tulee neuvotella yhteisymmärrys hallituksen jäsenistä ja heidän varajäsenistään. Valtuustot päättävät tämän neuvottelutuloksen perusteella muodostetun esityksen hallituksen jäsenten valinnasta.
2) Jakautumissopimuksen vaikutus Vaalijalan kuntayhtymän perussopimukseen ja kirjanpidollinen käsittely: Jakautumissopimuksen kohtaan 4 on täsmennetty, että siirtyvät varat ja velat arvostetaan kirjanpitoarvoon. Jakautumisella ei ole vaikutusta Vaalijalan kuntayhtymän peruspääoman määrään tai perustamissopimukseen.

Kuntia pyydetään käsittelemään ja päättämään asiakokonaisuudesta päivitettyjen liitteenä olevien asiakirjojen mukaisesti 29.4.2022 mennessä.

Asian tausta: Kuntayhtymän jakautuminen
Vaalijalan kuntayhtymän Sateenkaaren koulu ei ole sosiaali- ja terveydenhuoltoa eikä siirry siten hyvinvointialueille. Koulun toiminnan tulevaisuuden järjestelyvastuu on Vaalijalan kuntayhtymän
jäsenkunnilla (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta, 616/2021, 20 § 3 mom).
Vaalijala on tunnustellut jäsenkunniltaan mahdollisuutta perustaa uusi kuntayhtymä. Sateenkaaren koulun kuntayhtymän perustaminen edellyttää mukaan lähteviltä kunnilta sen perussopimuksen hyväksymistä. Kun uusi kuntayhtymä on perustettu, nykyisestä Vaalijalan kuntayhtymästä irrotetaan kuntalain 62 b:n mukaisella jakautumisella Sateenkaaren koulun toiminta, ja siihen liittyvä henkilöstö ja varat. Vaalijalan kuntayhtymä harjoittaisi edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa ja sillä olisi siihen liittyvät varat, velat ja henkilöstö. Uuden kuntayhtymän perussopimuksen lisäksi kunnille esitetään Vaalijalan kuntayhtymän jakautumissuunnitelma, josta ilmenevät perustettavan kuntayhtymän siirtyvä tase ja henkilöstö. Vaalijalan kuntayhtymä lakkaa 31.12.2022 ja sen toiminta, varat, velat ja henkilöstö siirtyvät hyvinvointialueille. Vaalijalan kuntayhtymän hallitus on päättänyt esittää yhtymäkokoukselle leasingsopimuksen päättämistä. Uusi kuntayhtymä ryhtyy ylläpitämään Sateenkaaren koulun toimintaa. Osana jakautumista Vaalijalan kuntayhtymästä siirtyisi henkilöstöä liikkeenluovutuksella uuteen kuntayhtymään noin 30 henkilöä.

Sateenkaaren koulun irrottaminen osittaisjakautumisella on jäsenkuntien päätöksentekoon kuuluva järjestely, ja jäsenkunnilla on velvollisuus päättää vaadittavista toimenpiteistä, joilla Sateenkaaren koulun toiminta irrotetaan Vaalijalan kuntayhtymästä edellä viitatun sote-voimaanpanolain mukaisen velvollisuuden täyttämiseksi. Mikäli Sateenkaaren koulun toimintaa ei olla eriytetty Vaalijalan kuntayhtymästä, Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnat laiminlyövät velvollisuutensa laissa säädetyn toimenpiteen toteuttamisesta.

Järjestelystä ja toiminnan siirrosta uuteen kuntayhtymään ei seuraa välittömiä taloudellisia vaikutuksia Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnille, koska hyvinvointialueuudistuksessa Vaalijalan kuntayhtymän toiminta siirtyy varoineen ja velkoineen hyvinvointialueelle.

Uuteen kuntayhtymään voi liittyä myös muita kuin Vaalijalan jäsenkuntia ja kaikkien jäsenkuntien ei tarvitse kuntayhtymään liittyä. Kuntayhtymä tarjoaa palveluja jäsenkuntiensa lisäksi myös muille kunnille sovittavin hinnoin.

Perussopimusluonnos lähtee siitä, että kuntayhtymässä on vain yhtymähallitus. Kuntalain mukaan silloin jäsenkunnat päättävät hallituksen jäsenten valinnasta, tarkastuslautakunnan jäsenten valinnasta ja vastuuvapaudesta tilivelvollisille yhtäpitävin päätöksin. Muu yleishallinnollinen päätöksenteko kuuluu hallitukselle. Hallituksessa on viisi jäsentä.

Uuden kuntayhtymän kunnilta kannettava peruspääoma tulee olemaan pieni, 1000 euroa per jäsenkunta. Uuden kuntayhtymän taloudellista tilannetta ja kantokykyä kuvaa liitteet 3A ja 3B.

Kunnilta vaadittavat päätökset ja suunnitellun järjestelyn pääasialliset vaiheet
- Kuntalain mukaisesti uuden kuntayhtymän jäsenkuntien tulee valtuustoissaan hyväksyä uuden kuntayhtymän perustamissopimus (liitteessä 1) sekä jakautumissopimus (luonnos liitteenä 2). Uuden kuntayhtymän jäsenkunnat voivat siten samassa valtuuston kokouksessa päättää:
1) Uuden kuntayhtymän perussopimuksen hyväksymisestä ja kunnanjohtajan valtuudesta allekirjoittaa lopullinen perussopimus (sopimukseen päivitetään kuntien hyväksynnän jälkeen jäsenkunnat),
2) Jakautumissopimuksen hyväksymisestä Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä. Valtuustot valtuuttavat sekä Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän yhtymähallitukset viimeistelemään ja allekirjoittamaan jakautumissopimuksen, kun uusi kuntayhtymä on perustettu.
- Niiden Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntien, jotka eivät tule uuden kuntayhtymän jäseniksi, tulee valtuustossa päättää jakautumissopimuksen hyväksymisestä Vaalijalan kuntayhtymän osalta.
- Uuden kuntayhtymän osalta perussopimus hyväksytään yksimielisesti siihen jäseniksi tulevien kuntien toimesta. Mikäli kunta on tehnyt jo päätöksen olla osallistumatta perustettavaan kuntayhtymään, ei uutta päätöstä siitä asiasta tarvita.
- Jakautumissopimuksen hyväksyminen edellyttää, että vähintään kaksi kolmannesta jäsenkunnista sitä kannattaa ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta.

Järjestelyn vaiheet
1) Jäsenkuntien hallitukset päättävät esittää valtuustolle (3–4/2022):
a. Uuden kuntayhtymän perussopimuksen hyväksymistä, ja/tai;
b. Jakautumissopimuksen hyväksymistä uuden kuntayhtymän osalta, sekä
c. Valtuutuksesta uuden kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä, kun uusi kuntayhtymä on perustettu.
d. Uuden kuntayhtymän jäsenkunnan hallituksen jäsenet sekä heidän henkilökohtaisen varaedustajan nimeäminen. Yhden toimielimen kuntayhtymässä toimielimeen ei sovelleta poliittisen suhteellisuuden vaatimusta. Tasa-arvolakia noudatetaan.
sekä
e. Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntana jakautumissopimuksen hyväksymistä.
f. Valtuutuksesta Vaalijalan kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus
sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden
kuntayhtymän välillä, kun uusi kuntayhtymä on perustettu.
2) Jäsenkuntien valtuustot päättävät edellä mainituista asiakokonaisuuksista jäsenkuntien hallitusten esitysten pohjalta (3–4/2022).
3) Jäsenkunnat ilmoittavat Pieksämäen kaupungille päätösten sisällön (4/2022).
4) Jäsenkunnat ilmoittavat päätösten lainvoimaisuustiedot (4–5/2022).
5) Uusi kuntayhtymä perustettu ja y-tunnus saatu (5/2022).
6) Vaalijalan kuntayhtymä ja uuden kuntayhtymän hallitukset viimeistelevät
jakautumissopimuksen ja Vaalijalan kuntayhtymän käy tarkemmat yhteistoimintamenettelyt
siirtyvän henkilöstön osalta (5–6/2022).
7) Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän hallitukset päättävät lopullisesta jakautumissopimuksesta ja jakautumissopimus allekirjoitetaan (5–6/2022).
8) Jakautumisen täytäntöönpano 1.8.2022.
9) Uusi kuntayhtymä informoi siirtyneelle henkilöstölle työsuhteen ehdot (8/2022).
10) uuden kuntayhtymän hallitus hyväksyy hallintosäännön (8–9/2022).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että Mäntyharjun kunta

  1.  liittyy perustettavaan Sateenkaaren koulun kuntayhtymään;
  2. hyväksyy uuden kuntayhtymän perussopimuksen;
  3. hyväksyy liitteenä olevan jakautumissopimuksen uuden kuntayhtymän osalta;
  4. antaa valtuutuksen uuden kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus Vaalijaalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä, kun uusi kuntayhtymä on perustettu;
  5. hyväksyy Vaalijalan jäsenkuntana jakautumissopimuksen;
  6. antaa valtuutuksen Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntana Vaalijalan kuntayhtymän hallitukselle viimeistellä jakautumissopimus sekä allekirjoittaa jakautumissopimus  Vaalijalan kuntayhtymän ja uuden kuntayhtymän välillä.

 

Keskusteltaessa esitti Jaana Partio, että Mäntyharjun kunta ei liity Sateenkaaren koulun kuntayhtymään.
Esitys raukesi kannattamattomana.

Päätös

Hyväksyttiin kunnanjohtajan päätösehdotus.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)