Kuvaus
Kuntahallinnossa tehtävät päätökset ovat usein mittavia ja laajoja, ja ne vaikuttavat merkittävästi kuntalaisiin ja kunnan talouteen. Vaikutusten ennakkoarvioinnilla tarkoitetaan päätösesitysten vaikutusten arviointia etukäteen ja se tulee kytkeä osaksi kunnan talouden ja toiminnan suunnittelun ja toteutuksen arviointiin.
Päätösten ennakointiarvioinnin käyttöönotto on sivistystoimen 2023 strategisissa tavoitteissa määritelty seuraavasti: ”Päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnin prosessi on kuvattu ja se on osa lautakunnan ja sen alaisten viranhaltijoiden päätöksentekoa”. Käytännössä lautakunnan tekemiin päätöksiin on sisältynyt aina vaikutusten ennakointia, mutta se ei välttämättä ole ollut systemaattista. Voimakkaasti heikkenevässä taloudessa vaikutusten ennakointi on erityisen tärkeää.
Kuntaliiton vaikutusten arvioinnin malli sisältää kuusi vaihetta.
1. Päätös ennakointiarvioinnin tekemisestä
2. Päätösvaihtoehtojen muodostaminen
3. Vaikutusten tunnistaminen
4. Vaihtoehtojen vertailu
5. Päätösesitysten laadinta
6. Seuranta ja arviointi
Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi on kirjattu eri näkökulmien osalta useampaan eri lakiin kuntien tehtäväksi. Esimerkiksi ympäristövaikutusten sekä asukkaiden hyvinvointiin ja terveyteen kohdistuvien päätösten arviointi ovat kunnille lakisääteisiä. Hyvinvointialueiden tulee myös arvioida päätöstensä sekä ratkaisujen vaikutuksia eri kohderyhmien hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jari Hautamäki, vs. sivistysjohtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi
Sivistyslautakunta päättää
1. ottaa käyttöön Kuntaliiton suositteleman päätösten ennakkovaikutusten arviointimallin.
2. soveltaa arviointimallia talousarvion toteutumisen 2024 seurantaan ja talousarvion 2025 suunnitteluun.
Päätös
Hyväksyttiin.
Jenny Reponen poistui tämän asian käsittelyn jälkeen.