Kuvaus
Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta säädettävän lain 609/1986 ja yhdenvertaisuuslain 1325/2014 muutokset astuivat voimaan 1.6.2023 lähtien. Tasa-arvolaki tuo varhaiskasvatukseen velvoitteen toiminnalliseen tasa-arvosuunnitteluun ja yhdenvertaisuuslaki velvoitteen toiminnalliseen yhdenvertaisuussuunnitteluun. Velvoite on huomioitu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa 2022 luvussa 1.2.
Toiminnalliset tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat ovat varhaiskasvatuksessa toimipaikkakohtaisia ja ne koskevat päiväkotitoimintaa. Suunnitelmat tulee laatia yhdessä henkilöstön kanssa sekä varata lapsille ja huoltajille mahdollisuus tulla kuulluksi edistämistoimenpiteistä. Toiminnallisessa suunnittelussa on kyse varhaiskasvatuksen toimipaikan toiminnasta ja sen kehittämisestä.
Perhepäivähoidon ja kunnallisen avoimen varhaiskasvatuksen osalta kunta laatii yhteistyössä alueensa toimijoiden kanssa toimijoille yhteiset tasa-arvo- yhdenvertaisuussuunnitelmat.
Mäntyharjun kunnan varhaiskasvatuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on työkalu käytännön toiminnan tueksi varhaiskasvatuksen arkeen sekä se on käsikirja toiminnallisten suunnitelmien tekemiseen. Suunnitelman avulla varmistetaan, että toiminnallisen suunnitelman prosessin vaatimat vaiheet 1) selvitys, 2) toimenpiteet ja 3) arviointi tehdään järjestelmällisesti.
Selvitystyön pohjalta päiväkoti Mustikkatassuun on tehty toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma vuosille 2024–2026.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jari Hautamäki, vs. sivistysjohtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi
Sivistyslautakunta merkitsee Mäntyharjun kunnan varhaiskasvatuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tiedokseen.