Rakennuslautakunta, kokous 1.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Mäntyharjun Kurkilahden asemakaavaehdotus/Rakennuslautakunnan lausunto

MjuDno-2021-840

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun tekninen lautakunta pyytää Rakennuslautakunnan lausuntoa Kurkilahden alueen asemakaavaehdostuksesta. Lausuntoa pyydetään 19.12.2021 mennessä.

Lausunnon antamiselle on pyydetty lisäaikaa niin, että lausunto annetaan lautakunnan kokouksessa 1.2.2022.

Kurkilahden alueen asemakaavan päivityksellä luodaan selkeästi edellytyksiä kehittämiselle ja viihtyisyyden lisäämiselle, vaikkakin sen sisältö on pikkutarkkaa, mikä lisää poikkeamistarpeiden riskiä. Kaava on selkeästi osa kuntataajaman kehittämistä.

Päivitetty ja ajantasainen sekä ympäristön tarpeisiin vastaava kaava helpottaa rakennusvalvonnan työtä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta antaa lausuntonaan seuraavat asiat:

  1. Kaavan "pikkutarkkuutta" tulee vielä keventää, jotta se palvelee alueen kehitystä sekä toimii oikeasti rakentamisen luvittamisen työkaluna ilman poikkeamistarpeita.
    Esimerkiksi rakennusalojen tarkat rajaukset tulee laajentaa tai määräys muuttaa ohjeelliseksi, jotta kaava palvelee myös tulevaisuuden kehitystarpeita.
  2. Rakennusoikeuksien riittävyys, erityisesti aluevarausten kohdalla (mm. rantatori, venesatama ja uimaranta) tulee vielä tarkastella, koska maaseutukunnissa on rakentamiselle tilaa. Palvelurakennusten ja Rantatorin kaavamääräyksiin on kirjattu sallittu kerrosala ja samaan yhteyteen kirjoitettu katokset (tässä yhteydessä pysäköintipaikoilla varmastikin tarkoitetaan "tallia"), joita ei lasketa kerrosalaan. Tämä ei selkeytä kaavan käyttöä/ tulkintaa rakentamisen luvituksen työkaluna.
  3. Kaavakokonaisuuden selkeyttämiseksi tulee kortteli 350 olla kokonaan mukana Kurkilahden asemakaavassa.
     

Pääosin kaavaehdotus helpottaa ja selkeyttää alueen rakentamisen luvitusta, mutta edellä olevat kolme asiaa tulee huomioida sekä korjata.

Päätös

Hyväksyttiin.

Jäsen Mia Lamponen saapui tämän pykälän käsittelyn aikana klo.16:55.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)