Rakennuslautakunta, kokous 7.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Oikaisuvaatimus toimenpidelupaan 507-2022-63

MjuDno-2022-263

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Kiinteistölle ********* on haettu 13.3.2022 toimenpidelupa  aidan pystyttämiseksi. Hakijan mukaan aita on metallinen elementtiverkkoaita metalliportilla. Verkkoaita on n. 180 cm korkea ja koostuu n. 2-3 m. pitkistä aitaelementeistä. Hakemuksesta on suoritettu naapurin kuuleminen, johon ********* ja ********* ovat 21.3.2022 antaneet kirjallisen huomautuksen ilman valtakirjaa ********* ja ********* puolesta.

Rakennustarkastaja on myöntänyt 23.3.2022 § 86 toimenpideluvan  (507-2022-63). ********* ja *********ovat jättäneet 5.4.2022 oikaisuvaatimuksen 22.3.3022 § 86 myönnettyyn  toimenpidelupaan. Hakijalle on annettu mahdollisuus vastineeseen edellämainittuun oikaisuvaatimukseen, hän on antanut vastineen 6.4.2022 sekä täydentänyt sitä kahdella sähköpostilla 7.4.2022. Vastaineessa ja sähköposteissa on otettu kantaa oikaisuvaatimuksen tehneiden oikeuteen tehdä oikaisuvaatimus sekä kirjattu tarpeiden mukaiset (mm. eläinten koko ja käyttäytyminen sekä luonon olosuhteet) perusteet suunnitellulle aidalle sekä sen sijoittamiselle.

Oikaisuvaatimuksen jättäneillä ********* ja ********* ei ole naapurikiinteistön ********* lainuudon mukaan omistus ja/ tai hallintaoikeutta ko. kiinteistöön.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta hylkää ********* ja ********* 5.4.2022 jättämän oikaisuvaatimuksen 23.3.2022 § 86 myönnetystä toimenpideluvasta.

PERUSTEET:
Oikaisuvaatimuksen tehneillä ei ole maanmittauslaitoksen rekisterin mukaan omistus ja/ tai hallintaoikeutta naapurikiinteistöön *********, eikä siten oikeutta oikaisuvaatimuksen jättämiseen. Maankäyttö- ja rakennuslain 133 §:n mukaan naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa.

Rakennustarkastajan muutettu päätösehdotus:

Hakemuksen ja sen liitteiden mukainen aita, joka on luaharkinnassa määrätty tehtäväksi mustana tai tumman harmaana, ei ole oikeusvaikutteisen Vanosen rantaosayleiskaavan ja/ tai kunnan rakennusjärjestyksen määräysten vastainen. Joten *********n oikaisuvaatimus tulee perusteettomana hylätä.

Kiinteistön ********* omistajan tulee rakentaa ja kunnossa pitää aita.

PERUSTEET:

Lupaharkinnassa tulee varmistaa, että luvitettava hanke täyttää rakentamista koskevat määräykset eikä ole kaavan ja rakennusjärjestyksen vastainen. Lupamääräyksellä on varmistettu rakennusjärjestyksen määräyksen 3.5 AITAAMINEN/ ympäristöön soveltumisen toteutuminen, lupaehdolla värityksestä. Hakemuksessa on ilmoitettu, että aita on rakennettavissa sekä huollettavissa lupaa hakevan kiinteistöltä *********. Aidan ominaistarpeet (esim. korkeus) tietää parhaiten hankkeen suunnittelija/ hankkeeseen ryhtyvä, rakennusvalvonta ei toimi suunnittelijana.

Oikaisuvaatimuksen jättänyt on esityslistan julkaisun jälkeen toimittanut rakennusvalvontaan lahjakirjan, joka on päivätty 15.4.2014. Lahjakirjassa lahjoittajat ovat pidättäneet itsellään ja oikaisuvaatimuksen tehneellä henkilöllä elinikäisen hallinta- ja käyttöoikeuden lahjoitettuun kiinteistöön. Tämän asiakirjan mukaan ********* on oikeus tehdä oikaisuvaatimus koskien toimenpidelupaa 507-2022-63.

SOVELLETUT OIKEUSOHJEET:
Maankäyttö- ja rakennuslaki 126 §, 133 §, 138 § ja 187 §
Vanosen rantaosayleiskaava

Päätös

Hyväksyttiin

Tiedoksi

Kiinteistön ********* omistaja, oikaisuvaatimuksen jättäneet