Rakennuslautakunta, kokous 7.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Mäntyharjun Torinkulma Oy / asemakaavan muutos / Rakennuslautakunnan lausunto

MjuDno-2020-215

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun tekninen lautakunta pyytää rakennuslautakunnan lausuntoa Mäntyharjun Torinkulma Oy/ asemakaavan muutoksen luonnoksesta. Lausuntoa pyydetään 15.6.2022 mennessä.

Rakennuslautakunta on kokouksessaan 1.2.2022 § 6 maininnut lausunnossaan, että "Viitesuunnitelmissa esitetty "kaavaluonnos" on maalaiskunnan asemakaavoitusta ajatellen liian tarkkkatasoinen ja voi johtaa poikkeamisluvitustarpeisiin, kaavan tulee olla mahdollistava minimoiden poikkeamistarpeet. Esimerkiksi rakennusalueen rajat tulee olla riittävän laajat, huomioiden liikenteen näkemäalueet sekä pysäköinnin tarpeet".

Kaavaluonnoksessa esitetty pysäköinti (auto ja polkupyörä) 1 paikka/ 100 km² on riittämätön maaseutumaisen kunnan asuin- ja liikerakennukselle, tämä tulisi aiheuttamaan kohtuutonta haittaa rakentamisen luvitukselle (esim. rasitteita naapurikiinteistöille). Kaavamääräyksessä on maininta mahdollisuudesta rakentaa mm. pysäköintitiloja maan alle, kaavaan merkityn varsinaisen kerrosalan lisäksi. Tämä tulisi osoittaa myös kaavamerkinnässä, jotta kokonaisuus on selkeä. Kaavamääräyksiin on kirjoitettu myös erilaisia kerrosalan ylittämisen mahdollisuuksia (porrashuoneet, tekniset tilat, yms.), rakentamisen luvituksen näkökulmasta on selkeämpää osoittaa kaavassa todellinen rakennusoikeus (k-m²), joka nopeuttaa luvittamista ja kerrosalalaskentaa ilman erityisselvityksiä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta esittää, että osin liiankin pikkutarkan kaavan kuntakeskusta positiiviseen suuntaan kehittävän kaavan valmistelussa tulee vielä huomioida seuraavat asiat:

1) Pysäköintipaikkoja tulee kiinteistölle osoittaa vähintään 1 ap ja 1 pp jokaista asuntoa kohden sekä 1 ap/ 50 k-m² toimisto- ja liiketilaa kohden. Yhteiskäyttöautojen määritystä kaavassa tulee välttää, se on liikapikkutarkkuutta maaseutukaavassa.
2) Kaavamääräyksissä maan alle mahdollistetut pysäköintipaikat tulee esittää myös kaavakartan merkinnöissä.
3) Kerroksiin (poislukien kokonaan maanalainen tekninen tila) kaavamääräyksissä sallitut "kerrosalaylitykset" tulee kirjata suoraan mukaan kerrosalaan.

Edellä kirjatut huomiot kaavaluonnoksesta korjaamalla selkeytetään asemakaavaa rakentamisen luvitukseen nyt ja tulevaisuudessa, tämä nopeuttaa kuntakeskuksen kehittämisen uudis- ja korjausrakentamisen luvitusprosesseja.

Päätös

Hyväksyttiin

Tiedoksi

tekninen lautakunta