Rakennuslautakunta, kokous 7.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Sähköjohdon sijoittaminen (8589 RUSKO) / SSS Oy / Lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle

MjuDno-2021-556

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kehottanut rakennuslautakuntaa 9.3.2022 § 11 myönnetyn sähköjohdon sijoittamispäätöksestä 7.4.2022  jätetyn valituksen johdosta;

1. Antamaan lausuntonsa asiasta. Lausunnon tulee sisältää selostus asiasta, vastaus valittajan esittämiin vaatimuksiin ja niiden perusteluihin sekä lausuma esitetystä selvityksestä.

2. Toimittamaan kaikki valituksenalaisen päätöksen perusteena olleet asiakirjat.

3. Laatimaan numeroidun luettelon lausunnon liitteenä toimitetuista asiakirjoista, jotta asianosainen saa myöhemmin vastinepyynnön yhteydessä tietoonsa lausunnonantajan hallinto-oikeuteen toimittaman oikeudenkäyntiaineiston.

Lausuntoa on pyydetty 16.5.2022 mennessä. Lausunnon antaniselle on saatu jatkoaikaa 10.6.2022 saakka (kokousaikataulu).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta esittää, että Heimo Leppäkummun kuolinpesän valitus koskien Mäntyharjun rakennuslautakunnan § 11 Sähköjohdon sijoittaminen (8589 RUSKO) / SSS Oy tulee aiheettomana jättää huomioimatta.

Rakennuslautakunnan lausunto:
Hakemuksessaan Suur-Savon Sähkö Oy on hakenut linjan pysyttämistä paikassa johon ei ole saanut maankäyttösopimusta kaikilta maanomistajilta, sekä antanut vaihtoehtoisen sijoituslinjan kustannusvertailuineen. Rakennuslautakunta on maanomistajien ja hakijan kuulemisten sekä maastokatselmuksen perusteella määrännyt linjan sijoitettavaksi sijoittamispäätöksen mukaisesti ja siinä perustellusti turvallisuus huomioiden katsomansa ainoan oikean vaihtoehdon mukaisesti (eli vaihtoehto 2, Metsäkylän tien varsi).

Mäntyharjun rakennuslautakunta antaa seuraavat vastaukset valittajan ********* esittämän vaatimuksen perusteluihin:
1) Avoin 5 m tila molemmin puolin linjaa on hakijan ohje ja siitä osa on yksityistietä, jo muutoin puutonta aluetta ja näkemäaluetta, eli puusta raivattava alue on esitettyä vähäisempi.
2) Rakennuslautakunnan näkemyksen mukaan vaihtoehdon 1 mukainen sijoitus aiheuttaisi MRL 161.1 §:n mukaista tarpeetonta haittaa kiinteistölle rajoittaen ranta-alueen käyttöä verrattuna tilanteeseen jossa 20 kV sähkölinjaa ei ole vapaa-ajankiinteistön ranta-alueella. Lisäksi helikopteriraivaus tuo selkeän vaaratilanteen vapaa-ajanasunnon pihassa.
3) Vaihtoehdon 1 mukainen sijoitus ei vähennä kiinteistön kokonaisrakennusoikeutta, mutta rajoittaa rakennusjärjestyksen sallimaa rakentamista (esim. pienehköt rakennelmat ja osin saunarakennus) 20 kV sähkölinjan suojaetäisyysmääräysten vuoksi. Kauppakirjan mukaan määräala on myyty rasituksista vapaana.
4) 15.2.2022 järjestetyllä katselmuksella kysyttiin kaikilta osallistujilta onko kenellä tarve käydä linjan kohdalla, vai riittääkö katselmus tieltä. Kukaan ei ilmoittanut tarvetta käydä rannassa sähkölinjan kohdalla. Rakennetun ja rakentamattoman kaavan mukaisen rakennuspaikan arvojen aleneminen ja tarpeeton haitta käy suoraan ilmi Mäntyharjun kunnan karttapalvelun kaavakartasta ja ilmakuvasta, vaihtoehdon 1 mukainen linja rajoittaa rakennusjärjestyksen sallimaa rakentamista.
5) Suur-Savon Sähkö Oy:n antama kirjallinen tieto ja katselmuksella antama tieto sekä se, ettei katselmuksella pyydettyä viimeisimmän kuntotarkastuksen ajankohtaa määräaikaan mennessä toimitettu, antaa ristiriitaisen kuvan linjan kunnon valvonnasta. Katselmuksella kävi myös ilmi, ettei kiinteistön  ********* omistaja ollut pyynnöstä huolimatta saanut sähköyhtiöltä yhteistyöapua puiden poistoon. Sähkölinja on yhteiskuntaa palvelevaa rakennelmaa, ja niiltä osin sisältyy rakennusjärjestyksen kohtaan 3.3.
6) Kaikki ennen maastokatselmusta ja sen jälkeen toimitetut asiakirjat ovat olleet rakennuslautakunnan kokousaineistossa, jäsenten käytössä ilman uudelleen kirjoittamista. Kiinteistön ********* lähettämä sähköposti liittyy katselmukseen osallistumiseen (samoin kuin kaikilla läsnäolleilla on ollut mahdollisuus sanoa mielipiteensä) ja on käsitelty siihen liittyvänä mielipiteenä, kuten katselmuksen jälkeen mahdolliset muiden kiinteistöjen omistajien toimittamat asiakirjat.
7) 20 kV sähkölinjan sijoittaminen Metsäkylän tien varteen vaihtoehdon 2 mukaisesti ei ole katsottu aiheuttavan MRL 161.1 §:n mukaista tarpeetonta haittaa kiinteistölle, kuten vaihtoehdon 1 mukainen sijoitus vapaa-ajanasunon pihaan ja alle 20 m vapaa-ajanasunnosta. Samalla vapautuu metsämaata vaihtoehdon 1 mukaiselle linjalla.
8) Suur-Savon Sähkö Oy:n edustajat ilmoittivat katselmuksella, että pidemmän tähtäimen suunnitelmissa on joka tapauksessa linjan siirto Metsäkylän tien varteen - joten kustannuserolla ei lautakunnan läpikäynnissä katsottu olevan erityistä merkitystä.

Rakennuslautakunta toimittaa Itä-Suomen hallinto-oikeuteen kaikki valituksen alaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat.

Rakennuslautakunta päättää laatia ja toimittaa numeroidun luettelon lausunnon liitteenä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen lähetettävistä asiakirjoista, jotta asianosainen saa myöhemmin vastinepyynnön yhteydessä tietoonsa lausunnonantajan hallinto-oikeuteen toimittaman oikeudenkäyntiaineiston.

Päätös

Hyväksyttiin