Kunnanvaltuusto, kokous 5.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Valtuustoaloite / Mäntyharjun kunnan virka- sekä luottamushenkilöiden ja kuntalaisten, vapaa-ajanasukkaiden ja kunnan palveluiden käyttäjien kohtaamiset (lisäpykälä)

MjuDno-2022-471

Kuvaus

Mäntyharjun Puolueisiin Sitoutumattomien valtuustoryhmä jätti seuraavan aloitteen: Mäntyharjun kunnan virka- sekä luottamushenkilöiden ja kuntalaisten, vapaa-ajan asukkaiden ja kunnan palveluiden käyttäjien kohtaamiset

"Mäntyharjun kunnan hallintosäännön mukaan sekä kunnanhallituksen puheenjohtajan, että kunnanjohtajan tehtäviin kuuluu ”pitää sopivin tavoin yhteyttä kunnan asukkaisiin ja muihin sidosryhmiin”.

Lisäksi Kuntalain (22 §) mukaan valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Mikä olisikaan parempi tapa kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä osallistua ja vaikuttaa, kuin tapaamalla kunnan johtavia virkahenkilöitä ja päättäjiä säännöllisesti kasvotusten sekä hybridinä? On tutkittu, että osallisuus vahvistaa yksilön kokemusta mahdollisuudesta vaikuttaa omiin asioihinsa. Tällöin yksilö kokee aidosti tulleensa kuulluksi ja huomioiduksi. Osallisuuden kokemusta voidaan kasvattaa yhteisillä tapaamisilla.

Vuorovaikutteisissa tilaisuuksissa voidaan kertoa ja keskustella ajankohtaisista, menneistä sekä tulevaisuuden asioista. Osallistujilla tulee olla mahdollisuus esittää kysymyksiä. Lisäksi kysymyksiä tulee voida lähettää ennakkoon kunnan viranhaltijoille ja johtaville päättäjille, jos niihin vastaaminen vaatii tarkempaa perehtymistä.

Me Mäntyharjun Puolueisiin Sitoutumattomat teemme valtuustoaloitteen siitä, että Mäntyharjun johtavat virkahenkilöt (vähintään Johtoryhmään kuuluvat) sekä johtavat luottamushenkilöt (vähintään Kunnanhallituksen ja Valtuuston puheenjohtajat) kohtaavat kuntalaisia, kunnan palveluiden käyttäjiä ja vapaa-ajan asukkaita säännöllisesti vähintään neljä kertaa vuodessa. Yksi näistä kohtaamisista tulee järjestää kesäkautena, jotta mahdollisimman moni vapaa-ajan asukas on paikkakunnalla ja pääsee osallistumaan. Tilaisuuksiin tulee olla mahdollisuus liittyä mukaan myös hybridinä.

Mäntyharjussa 4.9.2022
Mäntyharjun Puolueisiin Sitoutumattomat"

Päätösehdotus

-

Päätös

Kunnanvaltuusto lähettää aloitteen kunnanhallitukselle toimenpiteitä varten.