Kunnanvaltuusto, kokous 5.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Valtuustoaloite / valmiussuunnitelma ja väestönsuojeluorganisaatio sekä väestönsuojelutoimintatavat julkisiksi (lisäpykälä)

MjuDno-2022-472

Kuvaus

Mäntyharjun Puolueisiin Sitoutumattomien valtuustoryhmä jätti seuraavan aloitteen: Valmiussuunnitelma ja väestönsuojeluorganisaatio sekä väestönsuojelutoimintatavat julkisiksi.

Mäntyharjun kunnassa on kriisitilanteita varten hallintosäännön mukaan olemassa oleva valmiussuunnitelma. Mäntyharjun kunnan Hallintosäännön pykälän 167 § mukaan ”Valmiuslain 40 §:n perusteella Mäntyharjun kunnan sekä ja kuntakonsernin laitosten ja yhtiöiden tulee varautua mahdollisiin poikkeustilanteisiin suunnittelemalla toimintansa etukäteen valmiussuunnitelmilla. Valmiussuunnittelua johtaa ja valvoo kunnanhallitus. Valmiussuunnitelma tarkistetaan kerran vuodessa ja aina, kun organisaatiossa tai turvallisuusympäristössä tapahtuu olennaisia muutoksia. Valmiussuunnittelun johtamisesta sekä yhteistoiminnan järjestämisestä vastaa kunnanjohtaja. ” Näin ei ole tapahtunut ainakaan nykyisen kunnanhallituksen tai edellisen aikana ja haluamme selvityksen siihen miksi näin ei olla toimittu.

Kuten moni täällä valtuuston kokouksessa oleva tietää, niin kunnan hallintosääntö on parhaillaan kunnanhallituksessa käsittelyssä. Me Mäntyharjun Puolueisiin Sitoutumattomat olemme esittäneet, että valmiussuunnitelma ei olisi enää salainen. Toivomme tämän valtuustoaloitteen tukevan pyyntöämme muuttaa nykyistä hallintosääntöä avoimemmaksi. Lukuisat kunnat ja kaupungit ovat julkaisseet valmiussuunnitelmansa esim. oman kunnan tai kaupungin verkkosivuille (esim. Kirkkonummi, Kempele, Kotka, Pielavesi ja Rautalampi). Lisäksi tällä hetkellä Mäntyharjun kunnan väestönsuojeluorganisaatio on esitetty valmiussuunnitelman liitteessä salaiseksi. Eikö kuntalaisten olisi hyvä tietää etukäteen, miten väestönsuojeluorganisaatio toimii, miten kuntalaisten tai vapaa-ajan asukkaiden  tulee toimia ja mihin tulee mennä?  Äkillisen kriisin iskiessä päälle on jo myöhäistä aloittaa Valmiussuunnitelman tiedottamista.

Me Mäntyharjun Puolueisiin Sitoutumattomat teemme valtuustoaloitteen siitä, että Valmiussuunnitelma sekä väestönsuojeluorganisaatio sekä -toimintatavat tehdään julkisiksi kaikkien kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden luettavaksi ja nähtäväksi niin verkossa (kunnan nettisivuilla ja Facebook-sivuilla) kuin painettuna versiona esim. kunnantalolla, palvelutaloissa, terveyskeskuksessa, kirjastossa, päiväkodissa sekä kaikilla kouluilla.

Mäntyharjussa 4.9.2022
Mäntyharjun Puolueisiin Sitoutumattomien Valtuustoryhmä"

Päätösehdotus

-

Päätös

Kunnanvaltuusto lähettää aloitteen kunnanhallitukselle toimenpiteitä varten.