Kunnanvaltuusto, kokous 3.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Vuoriniemen alue / huutokauppa

MjuDno-2022-481

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kuvaus

Alueesta yleistä
Alueella on tällä hetkellä voimassa olevan asemakaavan kumoaminen vireillä, eli kaavan kumoaminen on käynnistynyt. Alueelle esitettäneen seuraavassa teknisessä lautakunnassa rakennuskieltoa em. tilanteen takia. Alueen nykyinen asemakaava on vanhentunut siitäkin syystä, ettei siinä ole huomioitu näitä muinaismuistoja. Niihin kajoaminen ja puuttuminen on kiellettyä muinaismuistolain nojalla, eli käytännössä nykyistä asemakaavaa on haastava niiden takia toteuttaa nykyisessä laajuudessaan. Asemakaava on myös käyttötarkoitukseltaan nykyisen voimassa olevan yleiskaavan vastainen. Jos alueelle laaditaan uusi asemakaava, yleiskaava ohjaa asemakaavoitusta, mutta yleiskaavan perusteella ei voi hakea suoria rakennuslupia.

Alueella ei ole kunnallisteknistä valmiutta ja kunnalla ei ole suunnitelmia toteuttaa sitä maaperäolosuhteiden takia.
Alueelle ei tulla kunnan toimesta laatimaan asemakaavaa, vaan sitä voi uusi maanomistaja hakea. Sellaisessa tapauksessa asemakaavoitus toteutettaneen kaavoitus- ja maankäyttösopimuksin siten, että alueen infran rakentamisesta ja kustannuksista vastaa maanomistaja.


"Huutokauppa
Huutokaupat.com sivustolla on myytävänä Mäntyharjun kunnan Vuoriniemen asemakaava-alueella sijaitseva Vaskivuori kiinteistö 507-413-10-237. Kiinteistö myydään ulosottomiehen toimittamalla vapaalla myynnillä.

Myyntiehdot
Kohde myydään nostotarjouksin www.huutokaupat.com -internetsivustolla
järjestettävässä nettihuutokaupassa 24.8.2022 - 14.9.2022 välisenä aikana.
Huutokauppaan osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä. Tarjousten esittämisen määräaika päättyy 14.9.2022 klo17:00 tai kolme minuuttia viimeisen hyväksytyn tarjouksen jälkeen.

Ulosottovirasto ei vastaa palveluntarjoajan järjestelmän toimivuudesta. Korkein tarjous on se tarjous, jonka palveluntarjoajan järjestelmä on korkeimpana hyväksynyt. Ulosottomies päättää korkeimman tarjouksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä erikseen.
Nettihuutokaupassa jätetyt tarjoukset ovat sitovia. Mikäli tehty tarjous hyväksytään, on tarjouksen tekijä velvollinen maksamaan tarjoamansa kauppahinnan sovitun maksuajan kuluessa. Tarjotun kauppahinnan maksamatta jättäminen voi johtaa ulosottokaaren 5 luvun 25 §:n mukaiseen ostajan korvausvelvollisuuteen.
Ulosottoviranomainen pidättää oikeuden lopettaa myynti tai jatkaa myyntiaikaa.

Mikäli ostotarjousta ei ole mahdollista antaa www.huutokaupat.com -palvelun kautta, voi ostajaehdokas toimittaa ulosottomiehelle kirjallisen ostotarjouksen, joka liitetään osaksi nettihuutokauppaa korotusautomaatin mukaisena enimmäistarjouksena. Kirjallinen tarjous tulee toimittaa viimeistään 13.9.2022 klo 12:00 mennessä Ulosottolaitoksen alla näkyvään osoitteeseen. Kirjallinen ostotarjous on sitova ja sen osalta noudatetaan samoja ehtoja kuin nettihuutokaupassa. Kirjallinen tarjous on allekirjoitettava ja tarjouksesta tulee ilmetä tarjouksen jättäjän yhteystiedot, tarjouksen enimmäismäärä sekä www.huutokaupat.com -palvelun kohdenumero, johon tarjous jätetään.
Tarjouksen toimitusosoite: Ulosottolaitos, Mikkelin toimipaikka, Raatihuoneenkatu 5, 5 krs.,50100 Mikkeli tai kouvola.realisointi.uo@oikeus.fi
Omaisuus on ulosmitattu ja se myydään ulosottomiehen toimittamalla vapaalla myynnillä noudattaen soveltuvin osin ulosottokaaressa säädettyjä yleisiä huutokauppaehtoja.
Ostajaehdokkaita kehotetaan tutustumaan hyvin myytävänä olevaan kohteeseen, myyntiesitteeseen sekä liitteenä oleviin asiakirjoihin. Ulosottovalitus myynnistä ja myyntiin liittyvästä tai myyntiä edeltävästä toimesta on tehtävä kolmen viikon määräajassa myynnistä lukien. Valitusosoitus liitetään huutokauppapöytäkirjaan."


Myynnissä oleva kiinteistö jakautuu useampaan palstaan, joista vain pohjoisosa onsuurempi yhtenäinen alue (kartta).
Alueella on ollut paljon epäselvyyksiä niiden kaavan mukaisten virkistysalueiden osalta, jotka aiempi maanomistaja on myynyt yksityisille maanomistajille. Näissä kunta on joutunut selvittäjän rooliin. Kunnan omistus selkeyttäisi tilannetta.

Osa alueesta on matkailuun suunnattua aluetta, jolla ei tällä hetkellä markkinointia.

Mikäli kunta saa haltuunsa voi nyt tarjolla olevan kiinteistön, voi se laatia kaavan tai kaavan muutoksen alueen pohjoisosiin omista tavoitteistaan ja lähtökohdistaan. Pohjoisosaan on joka tapauksessa määrättävä rakennuskielto, koska asemakaava ei ole siellä ajan tasalla.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus

  1. päättää osallistuuko Mäntyharjun kunta huutokauppaan ja
  2. määrittelee maksimihinnan mitä kiinteistöstä tarjotaan sekä
  3. antaa kunnanjohtajalle valtuudet tehdä tarjouksen kiinteistöstä.

Päätös

 Kunnanhallitus

1. päätti, että Mäntyharjun kunta osallistuu huutokauppaan,

2. määritti maksimihinnaksi 150.000 €,

3. antoi kunnanjohtaja Jukka Ollikaiselle valtuudet tehdä tarjous kiinteistöstä.

Valmistelija

Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunta on jättänyt huutokaupassa korkeimman tarjouksen 96.000 €, jonka myyjän edustaja on hvyäksynyt. Kaupasta kunta on maksanut käsirahan 19 200 €.

Kuntalain 14 §:n  mukaan kunnanvaltuuston keskeisiä tehtäviä on kunnan taloudellisen vallan käyttäminen, varallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista päättäminen. Päätösvaltaa em. osin ei ole siirretty yleisellä tasolla hallintosäännössä edelleen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustölle, että valtuusto

  1. päättää ostaa Vaskivuori kiinteistön, 507-413-10-237, 96.000 €:n kauppahinnasta;
  2. antaa kunnanjohtajalle oikeuden kauppakirjan allekirjoittamiseen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kuvaus

Kunnanvaltuusto

  1. päättää ostaa Vaskivuori kiinteistön, 507-413-10-237, 96.000 €:n kauppahinnasta;
  2. antaa kunnanjohtajalle oikeuden kauppakirjan allekirjoittamiseen.

Päätösehdotus

Kunnanvaltuusto

  1. päättää ostaa Vaskivuori kiinteistön, 507-413-10-237, 96.000 €:n kauppahinnasta;
  2. antaa kunnanjohtajalle oikeuden kauppakirjan allekirjoittamiseen.

Päätös

Hyväksyttin.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon,jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa, tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranoaminen
Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64, 70100 Kuopio
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden kirjaamon aukioloaika: 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi, sekä
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite, puhelinnumero ja muut tarvittavat yhteystiedot. Jos valitusviranomaisen päätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä,
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuimaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.

Postiosoite: PL 76, 52701 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3, 52700 Mäntyharju
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksinumero: (015) 770 1212
Puhelinnumero: 044 7707 346
Kunnan kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin 9-12 ja 13-15