Rakennuslautakunta, kokous 28.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Poikkeaminen pelastuslain määräyksistä tuotantorakennuksen laajennuksen rakennusluvassa

MjuDno-2023-130

Valmistelija

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Rakennusvalvonnasta on haettu tuotantorakennuksen laajennuksen lupaa (Kieppi Sawmill Oy) asemakaavan mukaisella Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueella. Rakennushankkeeseen ryhtynyt on hakenut lupaa poiketa pelastuslain mukaisesta rakennetun kerrosalan mukaisesta väestönsuojan rakentamisvelvoitteesta niin, että mitoitus täyttää alueella keskimäärin työskentelevien työntekijöiden yhteenlasketun määrän ja käyttäen olemassa olevaa 53 henkilölle mitoitettua väestönsuojaa.
Rakennushankkeeseen ryhtyvä perustelee poikkeamisen hakemusta sillä, että rakennusten pinta-alaan (”prosenttimitoitus”) perusteella lisärakennettavaa suojaa ei uuteen lämmittämättömään laajennukseen sopivalla rauhanajan käyttötarkoituksella ole mahdollista sijoittaa sekä sen arvioitu rakennuskustannus (noin 90.000 €) lisää huomattavasti hankkeen kustannuspaineita. Lisäksi on perusteltu tulevan enimmäishenkilömäärän olevan 55 henkilöä, joista osa työskentelee ilta- tai aamuvuorossa.

Rakennusluvan myöntävä viranomainen voi pelastusviranomaista kuultuaan sallia rakennettavaksi kahta tai useampaa rakennusta varten yhteisen väestönsuojan. (PL 71 §)
Rakennusluvan myöntävä viranomainen voi pelastusviranomaista kuultuaan myöntää poikkeuksen tämän lain nojalla säädetyistä väestönsuojaa koskevista teknisistä vaatimuksista tai koko- ja sijaintivaatimuksesta, jos siihen on perusteltu syy eikä poikkeuksen tekeminen olennaisesti heikennä suojautumismahdollisuuksia. (PL 75 §)

Pelastuslaista myönnettävien poikkeamien ratkaisuvalta on rakennuslautakunnalla. (Rakennuslautakunta 9.2.2021 § 6)

Pelastuslaitokselta on pyydetty lausunto hakemuksen mukaisesta poikkeamisesta ja paloinsinööri on antanut puoltavan lausunnon 18.2.2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta myöntää Kieppi Sawmill Oy:lle lupahakemuksen LP-507-2023-00018 tuotantorakennuksen laajennukselle pelastuslain 71 ja 75 §:stä poikkeamiset:

a)    käyttää olemassa olevaa väestönsuojaa useamman rakennuksen yhteisenä väestönsuojana
b)    mitoittaa väestönsuojan henkilömäärän mukaisesti

Sovelletut säädökset: PL 71 ja 75 §:t sekä Rakennuslautakunta 9.2.2021 § 6

Maksu: Rakennusvalvonnan Taksa 2023 15 ja 25.9 §:t 1.035 €

Päätös

 

Hyväksyttiin

Rakennuslautakunnan jäsen Paavo Korhonen poistui asian käsittelyn ajaksi esteen ilmoittaen (Hallintolaki 28 § 1 kohta)

Tiedoksi

Hakija, Etelä-Savon hyvinvointialue/ paloinsinööri