Kunnanhallitus, kokous 10.7.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 144 Kunnanjohtajan viran aukijulistaminen / kunnanjohtajan virkavaali

MjuDno-2023-287

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen irtisanouduttua kunnanjohtajan virasta 27.6.2023 alkaen. 

Hallintosäännön 39 § mukaan viran, virkasuhteen tai työsuhteen julistaa haettavaksi palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. Kun virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen on valtuusto, viran tai virkasuhteen julistaa kuitenkin haettavaksi kunnanhallitus.
Hallintosäännön 40 § mukaan kunnanvaltuusto valitsee kunnanjohtajan.

Kunnanjohtajan palvelussuhteen luonne

Kuntalaissa on erikseen määräykset kunnanjohtajan viran täyttämisestä. Kuntalain 7. luvun § 41 mukaan valtuusto valitsee kunnanjohtajan joko määräajaksi tai toistaiseksi. Määräajan pituudesta ei ole laissa määräyksiä, vaan asia on kunnan harkinnassa. Hakuilmoituksessa mainitaan, täytetäänkö virka toistaiseksi vai määräajaksi ja määräaika mainitaan myös. 

Kunnanjohtajan kelpoisuusvaatimukset  

Kunnanjohtajan kelpoisuusvaatimukset päättää kunnanvaltuusto (Hallintosääntö 38 §). Kuntalaissa ei säädetä kunnanjohtajan kelpoisuusvaatimuksista, koska kelpoisuutta ei ole erikseen säädetty. kunnanvaltuusto määrää ne kelpoisuusvaatimukset, joita se pitää kunnanjohtajan virkasuhteen osalta tarpeellisena. Erityisenä kelpoisuusvaatimuksena voi olla esimerkiksi koulutustaso ja aikaisempi kokemus työelämässä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus

  1. julistaa kunnanjohtajan viran haettavaksi;
  2. päättää kunnanjohtajan viran olevan toistaiseksi voimassa oleva;
  3. toteaa, että kunnanvaltuuston päätöksen mukaan kunnanjohtajan viran kelpoisuusehdot ovat soveltuva korkeakoulututkinto, lisäksi vaaditaan kokemusta vaativista hallinto- ja johtotehtävistä ja hyvää kunnallishallinnon ja -talouden tuntemusta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnanjohtajan virka oli haettavana 17.5.2023-11.6.2023 klo 12.00 mennessä.Ensimmäisellä hakukierroksella hakuilmoitus julkaistiin Kuntarekryssä, Kouvolan Sanomissa ja Länsi-Savossa. Lisäksi viralle haettiin näkyvyyttä Eazy Personnelin sosiaalisen median kanavien kautta. Hakuilmoitukset liitteenä.
Hakuaikaa jatkettiin 2.7.2023 klo 12.00 saakka. Molemmilla hakukierroksilla hyödynnettiin Eezy Personnelin toteuttamaa suorarekrytointia.  Aiemmin tulleet hakemukset päätettiin ottaa huomioon.

Hakemusten / suostumusten yhdistelmä liitteenä.

Kuntalain 41 §:n mukaan kunnanjohtajan valitsee valtuusto.
Kunnanjohtaja voidaan valita joko toistaiseksi tai määräajaksi ja hän on virkasuhteessa kuntaan.
Kuntalaissa ei ole säännöksiä kunnanjohtajan viran hakumenettelystä tai pätevyysvaatimuksista. Hakumenettelyyn sovelletaan viranhaltijalain vaatimuksia. Lain 5 §:n mukaan kunnanjohtajan virkaan voidaan suostumuksensa nojalla ottaa sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut virkaa ja jonka kelpoisuudesta on esitetty riittävä selvitys.

Hallintosäännön 40 §:n mukaan kunnanvaltuusto valitsee kunnanjohtajan.
Hallintosäännön 41 §:n mukaan ehdollisen valintapäätöksen vahvistaa palvelussuhteeseen ottamisesta päättänyt viranomainen. Valtuuston ehdollisen valintapäätöksen vahvistaa kuitenkin kunnanhallitus.
Hallintosäännön 39 §:n mukaan koeajasta noudatetaan Kunnallisen viranhaltijalain ja työsopimuslain mukaisia säännöksiä. Koeaika toistaiseksi voimassa olevissa palvelussuhteissa on 6 kuukautta.

Perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Kuntalain 38 §:n mukaan kunnanjohtajan tehtävänä on kunnanhallituksen alaisena johtaa kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Tarkemmin kunnanjohtajan tehtävät pohjautuvat kuntastrategiaan, valtuuston hyväksymiin toiminnallisiin ja taloudellisiin tavoitteisiin sekä hallintosääntöön.

Kunnanjohtajan valitaa valmisteleva työryhmä on kokoontunut: 3.5.2023, 8.5.2023,12.6.2023, 3.7.2023.

Määräaikaan 2.7.2023 klo 12.00 mennessä virkaa haki yhteensä 18 henkilöä ja suostumuksensa antoi kaksi henkilöä.
Kolme henkilöä perui hakemuksensa / suostumuksensa.

Kunnanjohtajan valintaa on valmistellut kunnanhallituksen 2.5.2023 §:ssä 90 nimeämä työryhmä: kunnanhallituksen puheenjohtajisto, kunnanvaltuuston puheenjohtajisto sekä henkilöt valtuusoryhmistä, joilla ei ole edustajaa kunnanhallituksen / kunnanvaltuuston puheenjohtajistossa. 

Kunnanjohtajan valintaa valmisteleva työryhmä kutsui haastatteluun kuusi hakijaa / suostumuksen antanutta: talous- ja hallintojohtaja Vesa Ellonen, kunnanjohtaja Juho Järvenpää, asiantuntija / kouluttaja Jari Kattainen, julkishallinnon neuvontaliiketoiminnasta vastaava johtaja Taija Myyrä, kaupunginjohtaja Ilkka Salminen ja kunnanjohtaja Anu Sepponen.

Haastattelut on sovittu pidettäväksi 7. ja 10.7.2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus päättää kunnanjohtajan valinnan jatkotoimenpiteistä.

 

Kokouksen aluksi vt. kunnanjohtaja muutti päätösehdotuksensa seuraavaksi:

Kunnanhallitus päättää, että kunnanjohtajan hakuprosessia jatketaan henkilöarvioinnilla.
Henkilöarviointiin kutsutaan:
- Vesa Ellonen
- Juho Järvenpää
- Taija Myyrä ja
- Anu Sepponen.

Päätös

Hyväksyttiin.

 

Yksimielisesti hyväksyttiin, että asia käsitellään ensimmäisenä asiana hallintosäännön 133 § 2 mom. mukaisesti §:n 140 jälkeen.

Eezy Personnel Oy:n konsultit Liena Silen ja Sirpa Kilpeläinen olivat paikalla asian käsittelyn ajan.

Kokouskäsittely

Kokouksen aluksi vt. kunnanjohtaja Tuomo Penttinen totesi, että haastattelujen jälkeen kunnanjohtajan valintaa valmisteleva työryhmä esittää yksimielisesti, että seuraavat henkilöt kutsutaan henkilöarviointiin: Vesa Ellonen, Juho Järvenpää, Taija Myyrä ja Anu Sepponen.