Kunnanhallitus, kokous 14.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 152 Etelä-Savon työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) sopimusoption hyväksyminen vuodelle 2024

MjuDno-2020-6

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Etelä-Savon maakuntaliitto / Helena Räisänen pyytää kuntaa käsittelemään  liitteenä olevan sopimuksen Etelä-Savon työllistämistä edistävästä moniammatillisesta yhteispalvelusta (TYP) sekä sopimuksen TYP-johtajan kustannusten maksamisesta.

TYP on TE-toimiston, kuntien ja Kelan yhteinen toimintamalli, jossa yhdessä asiakkaan kanssa arvioidaan, suunnitelllaan  ja vastataan prosessivastuullisesti asiakkaan työllistämisprosessin etenemisestä.
Toiminta perustuu lakiin, joka velvoittaa kunnan kuulumaan alueensa TYP:iin. TYP-toiminta Mikkelin seudulla sopimuksessa mainituissa kunnissa ei ole uutta vaan on luonteeltaan vakiintunutta. Mäntyharjun kunnan edustajana TYP-johtoryhmässä on toiminut Virpi Maaranen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus 

  1. hyväksyy sopimuksen Etelä-Savon työllistämistä edistävän monialaisen yhteispalvelun järjestämisestä vuonna 2023 ja opion vuodelle 2024;
  2. hyväksyy sopimuksen TYP-johtajan kustannusten maksamisesta;
  3. nimeää TYP-johtoryhmään Mäntyharjun kunnan edustajana Virpi Maarasen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Etelä-​Savossa toimii tällä hetkellä yksi yhteinen TYP, johon kuuluvat kaikki Etelä-​Savon kunnat. Etelä-Savon kunnilla on yhteistyösopimus TYP-toiminnasta sekä yhteinen TYP-johtoryhmä. Tavoitteena Etelä-Savon yhteisellä TYP-toimintamallilla sekä johtoryhmällä on ollut yhtenäistää pitkäaikaistyöttömien palvelumalleja sekä vähentää hallinnon määrää maakunnassa. TYP-​toimipisteet ovat Mikkelissä,​ Savonlinnassa ja Pieksämäellä. Etelä-​Savon TYP-​toimintaa johtaa ja ohjaa TYP-​johtaja,​ joka sijoittuu Etelä-​Savon maakuntaliittoon ja on maakuntaliiton palkkalistoilla. Yhteistyösopimuksen mukaisesti, työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (TYP), mukana olevat kunnat vastaavat TYP-johtajan henkilöstökustannuksista sekä hänen tehtävänsä hoitoon liittyvistä työtila-, atk-, koulutus- ja matkakustannuksista.

Nykyinen TYP-laki tulee päättymään vuoden 2024 loppuun ja uusi laki tulee voimaan 1.1.2025, samanaikaisesti TE-palvelu-uudistuksen kanssa. Uudessa laissa tulee TYP-toiminnan osalta muuttumaan organisointi ja toimipisteistä säätäminen, nuorten monialainen tuki ja merkittävänä asiakaskriteerit, jossa työttömyyden tai työmarkkinatuen kestoa ja ikää koskevista rajauksista luovutaan. Monialaisen tuen yhteistoimintamallin asiakas olisi jatkossa työtön henkilö, joka tarvitsee osaamisen ja työllistymisen tukemiseksi sekä työ- ja toimintakyvyn vahvistamiseksi intensiivistä ja pitkäkestoista useamman viranomaisen yhteensovitettua tukea. Lähtökohtana uudessa laissa on, että nykyisen TYP-toiminnan kaltainen verkostomainen toimintamalli, jossa palveluita ja asiakkaan palvelutarvetta yhteensovitetaan, on olennaista jatkossakin. Monialaisen tuen yhteistoimintamallin toimijoita ovat uuden lain mukaan työvoimapalveluista vastaava kunta tai kunnat, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista vastaavat hyvinvointialueet sekä kuntoutuspalveluista vastaava Kansaneläkelaitos (Kela). 

Vuoden 2023 osalta jo hyväksytty TYP-sopimus mahdollistaa option käytön vuodelle 2024. Se mahdollistaa nykyisen toimintamallin jatkumisen Etelä-Savossa ja Mikkelin kaupunkialueella. Sopimus TYP-johtajan kulujen jakamisesta noudattaa voimassaolevaa sopimuskäytäntöä. Jatkosopimus mahdollistaa myös monialaisen tuen yhteistoimintamallin rakentumisen 1.1.2025 alkaen TE2024 valmistelun yhteydessä. Etelä-Savon TYP-johtaja toimii tiiviissä yhteistyössä koko Etelä-Savon sekä Savonlinnan työllisyysalueen valmisteluiden kanssa. Option hyväksyminen pitää TYP-toiminnan kulurakenteen Mikkelin kaupungin osalta entsellään. Viimeisin toteuma vuodelta 2022 on ollut Mikkelin kaupungin osalta 32 606,50 euroa.

Päätöksessään 7.11.2022 § 427 Mikkelin kaupunginhallitus päätti, että vuoden 2024 optiovuoden hyväksyminen tehdään vuoden 2024 talousarvion hyväksmisen yhteydessä. Päätöstä esitetään aikaistettavaksi, jotta mahdollilsiin muutoksiin jää riittävästi aikaa syksyllä 2023.

Mikkelin kaupunginhallitus on päättänyt 28.11.2022 § 466 TYP-johtoryhmän edustajista myös mahdolliselle optiovuodelle 2024. Mikkelin kaupungin edustajina jatkavat palvelupäällikkö/kokeilujohtaja Pekka Patama varsinaisena jäsenenä ja hallintojohtaja Ari Liikanen varajäsenenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus hyväksyy Etelä-Savon yhteisen TYP -sopimuksen optiovuoden ajalle 1.1.2024 - 31.12.2024 sekä sopimuksen TYP-kustannusten jakamisesta vuodelle 2024 edellyttäen, että suurin osa valmistelussa mukana olevista kunnista tekee myönteisen päätöksen. TYP-johtoryhmän jäsenten nimeämisessä noudatetaan kunnanhallituksen päätöstä 7.11.2022 § 164 , jossa varsinaiseksi jäseneksi on nimetty Virpi Maaranen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sari-Anne Ratia, Virpi Maaranen