Kunnanhallitus, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 166 Longanlammen kaivospiiri

MjuDno-2023-409

Valmistelija

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi
  • Markku Lamponen, maankäyttökoordinaattori, markku.lamponen@mantyharju.fi

Kuvaus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) pyytää kaivoslain (621/2011) 37 §:n nojalla lausuntoa kuulutusasiakirjasta koskien Paroc Oy Ab:n Longanlampi-kaivospiirin (KaivNro 7099) Yleisten ja yksityisten etujen turvaamiseksi annettavien tarpeellisten määräysten tarkistamista.

Lausunto pyydetään toimittamaan KaivNro 7099 mainiten viimeistään 31.8.2023 osoitteeseen: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), PL 66, 00521 Helsinki tai sähköisesti osoitteeseen kaivosasiat@tukes.fi.

Kaivoslain 52 §:n nojalla kaivosluvassa on annettava yleisten ja yksityisten etujen turvaamiseksi tarpeelliset määräykset. Tukes on vuoden 2014 kaivospiirille myöntämänsä lupamääräysten kohdassa 7 määrännyt, että lupamääräykset on tarkistettava ennen kaivostoiminnan aloittamista, mutta kuitenkin viimeistään 1.6.2023.

Mäntyharjun kunta on vuoden 2014 maaliskuussa antanut asiassa lausunnon, jonka mukaan kunnan näkemys on se, että sen mukaan lupamääräykset ovat riittävät turvaamaan yksityiset ja yleiset edut, eikä sillä ole ollut huomautettavaa asiassa.

Lausuntopyynnön yhteyteen on liitetty Tukesin laatima yhteenveto kuultavasta kohteesta. Siinä on mainittu, että Longanlampi-kaivospiirille on aiemmin voimassa olleen kaivoslain (503/1965) nojalla 15.1.2014 annettu kaivospiirin määräämistä koskeva päätös. Kaivospiiri on sittemmin määrätty eli kaivospiiritoimitus (toimitusnumero 2014-470776) on päättynyt 10.5.2016. Kaivoskirja on 17.6.2016 annettu todistukseksi kaivosoikeudesta. Kaivoskirjan mukaan kaivospiirillä on ryhdyttävä kaivostyöhön viimeistään 9.6.2026.

Kaivoyhtiö on antanut selvityksen yleisten ja yksityisten etujen turvaamisesta. Selvityksen mukaan kaivospiirin alueella tai sen läheisyydessä ei tule olemaan rakenteita tai toimintoja, joiden turvallisuuteen kaivostoiminnalla olisi vaikutusta. Kaivostoiminnalla ei myöskään arvioida olevan merkittäviä haitallisia vaikutuksia lähialueilla, kaivoksen toimiessa ympäristöluvan lupaehtojen mukaan. Selvityksen mukaan kaivostyön alkuvaiheessa irrotettu louhe voidaan murskata ja seuloa kaivospiirin kaakkoispuolella sijaitsevassa Lehlammen kaivoksessa, jotta melu- ja pölyhaitat saadaan minimoitua.

Toimenpiteiden aikatauluarviona on käyttösuunnitelmassa esitetty seuraavaa:

• Paroc Oy Ab:lla on Lehlammen kaivospiirissä toistaiseksi hyödynnettävänään varantoja, joten kaivostyön aloittamisella Longanlammen kaivospiirissä ei ole kiirettä. Kiviraaka-aineiden tarve Paroc Oy Ab:ssa kasvaa kuitenkin jatkuvasti, mikä johtuu sekä tuotantokapasiteetin lisäyksestä nykyisissä tuotantolaitoksissa että uusien tuotantolaitosten käyttöönotosta.

• Kaivostoimintaa valmistavana työnä maanpoisto aloitetaan louhoksen kaakkois-eteläpäästä, josta myös louhintatyöt aikanaan aloitetaan. Kaivostyön alkuvaiheessa irrotettu louhe voidaan murskata ja seuloa kaivospiirin kaakkoispuolella sijaitsevassa Lehlammen kaivoksessa.

• Kaivostoiminta tulee todennäköisesti olemaan pienimuotoista, niin kauan kuin kaivostyö on taloudellisempaa keskittää Lehlammen kaivospiiriin.

Kaivospiirin alue on nyt luonnontilassa.

Kaivosyhtiö on esittänyt 31 000 euron vakuuden määräämistä kattamaan kustannukset avolouhoksen aitauksesta, sähkölinjojen purkamisesta sekä vesienkäsittelyyn liittyvän putkilinjaston poistamisesta kaivoksen sulkemisen yhteydessä, kaivosalueen saattamiseksi yleisen turvallisuuden vaatimaan kuntoon.

Kaivostoiminnan lopettamiseen liittyvän vakuuden osalta kaivosyhtiö on yksityiskohtaisemmin esittänyt seuraavaa:

• Kaivokset pidetään mahdollisimman turvallisina kaivostoiminnan aikana. Rintaukset louhitaan turvallisiksi. Kaivostoiminnan aikana kaivosten korkeat tilapäiset rintaukset suojataan aina lippusiimalla tai vastaavalla väliaikaisella aidalla. Kiviä tai muita putoamisesteitä sijoitetaan tarpeen mukaan. Putoamisvaarasta varoittavia kylttejä sijoitetaan tasaisin välimatkoin kaivannon ympärille.

• Kaivosten ympärille rakennetaan pysyvä suoja-aita, kun kaivanto on saavuttanut lopullisen laajuuden ja maamassat on läjitetty louhosta kiertäväksi maavalliksi, jonka päälle kaivosta kiertävä aita voidaan rakentaa.

• Tulevalle avolouhokselle rakennettavan lopullisen aitauksen pituus on arviolta 1 400 metriä. Ohjeellista aitauskustannusta 20 €/metri käytettäessä olisi kustannus 28 000 €.

• Avolouhoksen luiskaamiseen tai muotoiluun ei ole tarvetta.

• Louhosalueella ei ole tiestön purkamistarvetta.

• Alueelle ei tule rakennuksia tai rakennelmia, jotka tulisi purkaa kaivostoiminnan loputtua.

• Alueelle ei ole tarpeen asettaa portteja/puomeja alueelle pääsyn estämiseksi, koska pääsy alueelle tulee kulkemaan Lehlammen kaivospiirin kautta.

• Lopetustoimenpiteenä puretaan alueelle vedetyt sähkölinjat ja työmaaliittymät sekä poistetaan vesienkäsittelyyn liittyvät putkilinjastot.

• Alueen maisemointi pyritään suorittamaan kaivostoiminnan aikana niin pitkälle kuin se vain on mahdollista. Louhos tulee toiminnan loputtua täyttymään luontaisesti pohjaveden pinnan mukaisesti, muodostaen keinotekoisen lammen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus toteaa lausunnossaan, että alue on yleiskaavassa osoitettu merkinnällä EK; kaivosalue. Merkintä turvaa alueen nykyiset ja tulevat kaivostoiminnan tarpeet, sekä toimii samalla informaationa alueen toiminnan luonteesta.

Päätös

Hyväksyttiin.