Kunnanhallitus, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 167 Koy Keskiväli / kahden vuokratalon lainan takaus / Koukkutie 9 ja Kolmihaarantie 7-9~Hassunpekontie 8-10

MjuDno-2023-462

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kiinteistö Oy Keskiväli on Mäntyharjun kunnan täysin omistama osakeyhtiö. Yhtiöjärjestyksen mukaisesti yhtiön tarkoituksena on asuntojen vuokraus. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi yhtiö omistaa ja hallitsee kiinteistöjä, ostaa ja vuokraa alueita, rakennuttaa rakennuksia ja antaa vuokralle huoneistoja. Yhtiö noudattaa asukasvalinnassaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) valintaperusteita.

Koy Keskivälin hallitus esittää, että Mäntyharjun kunta myöntäisi omavelkaisen takauksen enintään 120 000 €:n lainalle enintään 10 vuoden laina-ajalle. Yhtiö toteuttaa omistamissaan  kohteissa Koukkutie 9 ja Kolmihaarantie 7-9 ~ Hassunpekontie 8-10 lämmitysjärjestelmän muutoksen maalämpöön. Yhtiö on hakenut remontille ARA:n avustusta. 

Kiinteistö Oy Keskivälille on aikaisemminkin myönnetty Mäntyharjun kunnan omavelkaisia takauksia.

Kuntalain 129 § edellyttää kunnan antamalle takaukselle riittävän kattavaa vastavakuutta ja että takauksen myöntäminen ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että valtuusto

  1. antaa Mäntyharjun kunnan omavelkaisen ja enintään 100 %:n suuruisen takauksen Koy Keskivälin kahden vuokratalon em. investoinnille enintään 120 000 €:n suuruisen ja enintään 10 vuoden pituisen lainan, pääoman, korkojen, viivästyskorkojen sekä mahdollisten lainanhoito- ja perimiskulujen suorittamisesta;
  2. päättää, että takauksen vakuudeksi tulee antaa lainasummasta 50 %:n vastatakaus.
  3. toteaa, että takaus on täysimääräisenä voimassa niin kauan, kunnes kaikki päävelkasitoumuksen mukaiset velallisen vastuut on lopullisesti ja peruuttamattomasti maksettu luotonantajalle takaisin;
  4. viittaa päätöksessään  Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 106 artiklan 2 kohdan määräysten soveltamisesta tietyille yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluita tuottaville yrityksille korvauksena julkisista palveluista myönnettävään valtiontukeen 20.12.2011 annetussa komission päätöksessä 2012/21/EU (EUVL L 7, 11.1.2012, s. 3-10) asetettuihin edellytyksiin, Mäntyharjun kunta toteaa taattavan rahoituksen kohteena olevien asuntoyhtiön omistamien asuntojen tulevan saamaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tukea ja yhtiön ja asuntojen olevan siten ARA-sääntelyn alaista. Mäntyharjun kunnanvaltuuston 4.9.2023 kohdalla antama takaus on ja voidaan siten lukea kunnan myöntämäksi SGEI-tueksi. Mäntyharjun kunta ilmoittaa tiedon takauksesta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA) edelleen välitettäväksi ympäristöministeriön kautta komissiolle joka toinen vuosi tehtävän jälkikäteisraportoinnin yhteydessä.

Päätös

Hyväksyttiin.