Kunnanhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 180 Etelä-Savon pelastuslaitoksen palvelutaso 1.12.2023-31.12.2026 / lausunto

MjuDno-2023-492

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Etelä-Savon hyvinvointialueen turvallisuuslautakunta on päättänyt pyytää alueen kunnilta näkemyksiä pelastustoimen palvelutasopäätösluonnokseen 30.9.2023 mennessä.

Kunnanhallituksen kokouksessa palomestari Mika Siitonen on paikalla vasataamassa palvelutasopäätösluonnoksesta mahdollisesti esiin nouseviin kysymyksiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Mäntyharjun kunnanhallitus katsoo, että palvelutasopäätösluonnoksen perustaksi otetut päättyvän palvelutasokauden arviointi ja riskianlyysi on perusteltua. Luonnoksessa on ennakoitu perustellusti tulevia riskejä mm. tuuli- ja aurinkovoiman sekä sähköautojen osalta.
Sopimuspalokuntien hälytysosastojen elinvoimaisuuden ja vahvuuksien ylläpitäminen jatkossa, kun väestö ikääntyy ja pienemmissä taajamissa on muuttopainetta pois, on perustellusti nostettu panostuskohteeksi.
Paloasemakohtaisten riskikorttien sisältö ei selviä materiaalista, mutta kunnanhallitus painottaa Mäntyharjua koskevina riskeinä valtateitä 5 ja 15, Savonrataa, runsasta vapaa-ajan asutusta ja vesistöjen määrää sekä kunnassa toimivaa teollisuutta. Erityisesti toimintojen resurssointia suunniteltaessa tulee huomioida pitkät etäisyydet kohteisiin mm. Woikoski Oy:n  osalta.
Kunnahallitus esittää huolensa henkilöstöresurssien riittävyydestä Mäntyharjun paloasemalla. Luonnoksen sivulla 80 kohdassa henkilöstön mitoitus on kirjaus: "Mäntyharjun, Kangasniemen ja Juvan paloasemien valmiudessa on yksi palomies 24/7 periaatteella. Tämä kirjaus ei ole aukoton."
Mäntyharjun kunnanhallitus katsoo em. viitaten, että henkilöresurssien riittävyys ja asetettujen toimintavalmiusaikojen saavuttaminen on varmistettava kaikissa tapauksissa.
 

Päätös

Hyväksyttiin vt. kunnanjohtajan täydennetty päätösehdotus.


Asia käsiteltiin ennen §:n 177 käsittelyä. 

Palomestari Mika Siitonen oli saapuvilla asian käsittelyn ajan klo 17.03-17.45.

Kokouskäsittely

Keskustelun jälkeen vt. kunnanjohtaja täydensi päätösesitystään seuraavalla lauseella: Toista varallaolijan tehtävää ei lakkauteta Mäntyharjun paloasemalta.

Tiedoksi

Etelä-Savon hyvinvointialueen turvallisuusltk

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)