Kunnanhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 184 Arviointikertomus 2022

MjuDno-2023-289

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Arja Leppäkumpu, hallintosihteeri, arja.leppakumpu@mantyharju.fi

Kuvaus

KuntaL 121 § 1 mom. Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen sekä arvioinnin järjestämistä varten.
KuntaL 121 § 1 mom. 2. kohta Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Tarkastuslautakunta laatii arviointisuunnitelman ja antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen, jossa esitetään arvioinnin tulokset.
Arviointikertomus käsitellään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä.
Lautakunta voi antaa valtuustolle muitakin tarpeellisena pitämiään selvityksiä arvioinnin tuloksista.
Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.

Mäntyharjun kunnan hallintosäännön 69 §:n mukaan kunnanhallituksen tulee antaa valtuustolle tiedoksi viimeistään lokakuussa 2023 sekä omat että toimialoilta keräämänsä vastineet arviointikertomuksessa esitettyihin kantoihin.

Kunnanhallitus on 27.3.2023 § 60 hyväksynyt tilinpäätöksen vuodelta 2022.

Tarkastuslautakunta on valmistellut arviointikertomusta kokouksissaan: 21.2., 28.3., 18.4. ja 2.5.2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Kuoksa, timo.kuoksa@mantyharju.fi

Tarkastuslautakunta esittää, että kunnanvaltuusto

  1. merkitsee vuoden 2022 arviointikertomuksen tiedoksi;
  2. toteaa, että hallintosäännön 69 §:n mukaan kunnanhallituksen tulee antaa valtuustolle tiedoksi viimeistään lokakuussa 2023 sekä omat että toimialoilta keräämänsä selvitykset toimenpiteistä, joihin arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien, kysymysten ja selvityspyyntöjen johdosta on ryhdytty.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kunnanvaltuusto

  1. merkitsee vuoden 2022 arviointikertomuksen tiedoksi;​
  2. toteaa,​ että hallintosäännön 69 §:n mukaan kunnanhallituksen tulee antaa valtuustolle tiedoksi viimeistään lokakuussa 2023 sekä omat että toimialoilta keräämänsä selvitykset toimenpiteistä,​ joihin arviointikertomuksessa esitettyjen epäkohtien,​ kysymysten ja selvityspyyntöjen johdosta on ryhdytty.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Toimielinten arviointikertomuksen 2022 käsittelyt liitteessä.


Kunnanhallituksen osalta tarkastuslautakunta kiinnittää raportissa huomiota seuraaviin asioihin:

1.       Sisäiset ristiriidat
Tarkastuslautakunta on kiinnittänyt arviointikertomuksessa huomiota sisäisiin ristiriitoihin kuntaorganisaatiossa. Asian tiimoilta toimenpiteitä on toteutettu mm. työnohjaus kunnan johtotiimille, suunnattu työpaikkaselvitys henkilöstölle, turvallisen tilan mallin suunnittelu koko kuntaorganisaatiota koskien, työkuvien ja vastuiden selkeyttäminen ja tiedoksi saattaminen.
Yhteistyön parantaminen luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välillä vaatii luottamuksen rakentamista sekä yhteisten pelisääntöjen hyväksymistä.

2.    Talous
Kunnan taloudellisesta tilanteesta on laadittu analyysi Inspira Oy:n toimesta. Kunnanhallitus on antaessaan talousarvion 2024 laadintaohjeen yhtynyt tarkastuslautakunnan näkemykseen kunnan taseessa olevan ylijäämän antamasta siirtymäajasta talouden sopeutukselle. Talousarvion 2024 laadinnassa on toimialoille korostettu rakenteellisen sopeutuksen välttämättömyyttä.

3.     Viestintä
Kunnan viestintään on kiinnitetty huomiota. Eri toimialoja edustava viestintätiimi on koottu suunnittelemaan ja ohjaamaan viestintää.  Elinvoimakehittäjän työpanosta on ohjattu viestintään. Kunnan kotisivujen kautta on pyritty analyyttisempään ja avoimempaan viestintään (sidosryhmät, osallisuuden ja kuntalaisdialogin vahvistaminen mm. eri kyselyjen muodossa, toimijaverkoston kokoaminen, Mäntyharjun kausiasukkaat ry, yritysluettelon avaaminen kunnan kotisivuille jne.).  Some näkyvyyttä ja maksullista kampanjointia on lisätty.

4.       Päätöksenteon avoimuuden lisääminen
Kunnanvaltuuston kokousten striimaus on suunnitteilla
Avoimia teematilaisuuksia on järjestetty mm. yrittäjien aamukahvit, elinvoimaterveiset, erätaukokeskustelu Ruskahovin altaan käytöstä

5.       Toimintasuunnitelma
Toimintasuunnitelma laaditaan kunnassa kahdella tasolla. Talousarvion yhteydessä kunnanvaltuusto hyväksyy kuntastrategiaan pohjautuvat toiminnan tavoitteet. Tämän lisäksi toimialoittain (hallinto, sivistys, tekninen, rakennus) toiminnalle asetetaan tarkemmat yksikkökohtaiset tavoitteet.
Strategiatavoitteet ovat jääneet liian yleiselle tasolle niin mittareiden kuin tavoitteiden osalta. Asiaan tulee kiinnittää huomiota talousarvion laadinnan yhteydessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus

  1. merkitsee toimielinten arviointikertomuksen 2022 käsittelyn tietoonsa;
  2. saattaa arviointikertomuksen toimielinkäsittelyn kunnanvaltuustolle tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)