Tekninen lautakunta, kokous 21.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Vuoriniemen asemakaavan osittainen kumoaminen / Vuoriniemen pohjoisosa

MjuDno-2024-320

Valmistelija

  • Markku Lamponen, maankäyttökoordinaattori, markku.lamponen@mantyharju.fi

Kuvaus

Karttaako Oy on toimittanut kuntaan 2.5.2024 päivätyt kaavaehdotusasiakirjat koskien Vuoriniemen asemakaavan osittaista kumoamista - Vuoriniemen pohjoisosa. Kaava on todettu vireillä olevaksi vuoden 2023 kaavoituskatsauksessa (khall 24.4.2023 § 79).
Suunnittelualue sijoittuu Mäntyharju kuntakeskuksen itäpuolelle, Vuoriniemeen. Tarkemmat alueiden sijainnit ilmenevät liitteenä olevista kaava-asiakirjoista. Suurin osa alueesta on Mäntyharjun kunnan omistuksessa.
Kaavan kumoaminen koskee asemakaavan kortteleita 3, 4, 5, 6 ja 7 sekä lähivirkistysaluetta (VL), venevalkamaa (LV), pysäköintialuetta (LP), maa- ja metsätalousaluetta (M) ja tiealuetta (osa).
Kaavamuutoksen tavoitteena on kumota alueelta tehokkaaseen matkailukäyttöön aikoinaan osoitettu alue, joka ei ole toteutunut. Voimassa olevassa yleiskaavassa alueelle on osoitettu asuinkäyttöön tarkoitettua aluetta ja omarantaiset lomarakennuspaikat on osoitettu RA-merkinnällä. Jatkossa alueen maankäyttöä tulee ohjaamaan yleiskaava. Rantarakennuspaikkojen osalta kyseessä on suoraan rakentamista ohjaava yleiskaava, mutta sisämaan puolella alueelle ei voi yleiskaavan perusteella rakentaa (A-1 alue). Yleiskaavassa on myös osoitettu alueella sijaitsevat muinaismuistolain suojelemat Vuoriniemen puolustusvarustukset, joten jatkossa myös niiden säilyminen turvataan. Nykyisessä asemakaavassa niitä ei ole huomioitu lainkaan.
Jatkossa alueelle voidaan rakentaa joko laatimalla uusi asemakaava tai harkitsemalla yleiskaavan muuttamista (yksittäiset rakennuspaikat). Alueelle ei ole toteutettu kunnallistekniikkaa ja sen toteuttamisen on arvioitu olevan haastavaa ja kustannuksien on arvioitu nousevan korkeiksi. Alueelle ei ole tällä hetkellä merkittävää rakentamispainetta.
Seuraavaksi kaavaehdotus tulisi asettaa julkisesti nähtäville ja pyytää siitä tarvittavat lausunnot viranomaisilta. Kaavan nähtävilläolosta tulee tiedottaa julkisella kuulutuksella. Alueen maanomistajia ja lähimpiä naapureita voidaan lisäksi tiedottaa kaavan nähtävilläolosta kirjeitse.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta

  1. hyväksyy laaditut kaava-asiakirjat,
  2. asettaa kaavan kumoamista koskevat asiakirjat MRA 27 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville sekä
  3. pyytää lausunnot viranomaisilta ja järjestää osallisille tiedottamisen.

Päätös

Tekninen lautakunta

  1. hyväksyi laaditut kaava-asiakirjat,
  2. asettaa kaavan kumoamista koskevat asiakirjat MRA 27 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville sekä
  3. pyytää lausunnot viranomaisilta ja järjestää osallisille tiedottamisen.