Kunnanhallitus, kokous 23.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Toimielinten sähköiset kokoukset

MjuDno-2021-82

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maija Penttilä, vs. hallinto- ja talousjohtaja, maija.penttila@mantyharju.fi

Kuvaus

Kuntalain 98 §:n mukaan toimielimelle kuuluvista asioista voidaan päättää varsinaisessa kokouksessa,​ sähköisessä toimintaympäristössä tapahtuvassa kokouksessa (sähköinen kokous) tai sähköisesti ennen kokousta (sähköinen päätöksentekomenettely).

Sähköisessä kokouksessa ja sähköisessä päätöksentekomenettelyssä kunnan tulee huolehtia tietoturvallisuudesta ja siitä,​ etteivät salassa pidettävät tiedot ole ulkopuolisen saatavissa.

Kuntalain 99 §:n mukaan sähköisen kokouksen edellytyksenä on,​ että läsnä oleviksi todetut ovat keskenään yhdenvertaisessa näkö-​ ja ääniyhteydessä.

Hallintosäännön 78 § 3 mom. mukaan suljettuun sähköiseen kokoukseen voi osallistua vain sellaisesta paikasta ja sellaisilla kunnan määrittelemillä palveluilla,​ joissa salassa pidettävät tiedot ja kokouksessa käydyt keskustelut eivät ole ulkopuolisten kuultavissa,​ kopioitavissa tai nähtävissä.

Jotta sähköisten kokousten järjestäminen on mahdollista,​ kunnan hallintosäännössä on tullut varautua sähköisen kokousmenettelyn mahdollisuuteen.

Mäntyharjun kunnanvaltuuston 12.12.2016 hyväksymän hallintosäännön §§ 78 ja 116 mukaan sähköinen kokous on mahdollinen päätöksentekotapa.

Hallintosäännön 78 § 4 momentin mukaan kunnanhallitus tai sen nimeämä henkilö vastaa,​ että sähköisiin kokouksiin tarvittavat tekniset laitteet,​ järjestelmät ja tietoliikenneyhteydet ovat ajantasaisia ja tietoturvallisia lakien edellyttämällä tavalla.

Mäntyharjun kunnan asiahallinta-​ ja päätöksentekojärjestelmä (CaseM) mahdollistaa omalta osaltaan sähköisten kokousten pitämisen.
Sähköisessä kokouksessa kaikki kunnan toimielimet käyttävät järjestelmää myös puheenvuoropyyntöjen ja äänestysten osalta.

Kunta käyttää Teams-videokokousjärjestelmää. Sähköisessä kokouksessa ääni- ja puheyhteys toteutetaan Teamsilla. Videokokouksiin voi liittyä tietokoneesta tai puhelimesta suoraan kalenterin tapahtumasta tai sähköpostikutsusta.

Sähköiseen kokoukseen osallistuvan on kuitenkin hallittava yhtäaikaa kahta näkymää;​ CaseM --kokousnäkymää ja Teams-​videokokousnäkymää.

Teams-​yhteyksiä on käytetty viranhaltijoiden välisissä kokouksissa. Äänentoisto on joissain tapauksissa osoittautunut haasteelliseksi;​ tietokoneen ääniasetukset tulee osata säätää vastaamaan järjestelmän vaatimuksia. Äänen laatu on joskus ollut heikko ja usean osanottajan kokouksissa ääni on voinut kiertää.

Mäntyharjun kunnan luottamushenkilöillä ei ole kunnan järjestämää tietokonetta,​ joten omaa laitetta käyttävien ohjeistaminen voi olla haasteellista.
Sähköisten työvälineiden käyttö tulee käsillä olevan koronaviruksen aiheuttaman häiriötilanteen vuoksi lisääntymään merkittävästi mm. etätöiden ja mahdollisen etäopetuksen tullessa käyttöön. Tämä tulee lisäämään tietohallinnan osalle tulevia palvelupyyntöjä.

Yhteenvetona voidaan todeta,​ että Mäntyharjun kunnalla on mahdollisuus hallintosäännön ja kokousjärjestelmän puolesta ottaa käyttöön sähköinen kokous.

Ääni- ja kuvayhteyden testaamiseen sekä luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden/sihteereiden koulutukseen tulee kuitenkin varata aikaa ennen sähköisten kokousten toteuttamista.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus päättää, että
- sähköisten kokousten käyttöönottoa valmistellaan,
- ​toimielinten jäsenet ja kokousvirkailijat koulutetaan käyttämään sähköisen kokouksen vaatimia järjestelmiä,
- toimielimet pitävät testikokouksia ja kun toimielimen testikokous on onnistuneesti pidetty sähköinen päätöksenteko otetaan käyttöön,
- ​sähköisen kokouksen käytänteissä noudatetaan liitteenä olevaa ohjeistusta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnanhallitus on kokouksessaan 1.2.2021 käsitellyt aihetta §:ssä 25 Toimielinten sähköiset kokoukset ja hyväksynyt Sähköisen kokouksen toimintaohjeen. Kunnassa on korona-aikana järjestty niin lautakuntien, kunnanhallituksen että kunnanvaltuuston sähköisiä kokouksia sekä seminaaareja. Kokemukset asiasta ovat pääosin myönteisiä. Haasteeksi on osoittautunut verkkoyhteyksien ajoittainen katkeaminen sekä vaalien järjestäminen. Lisäksi tulee huomioida, että suljettujen kokousten (kh, lautakunnat) osalta tietoturvan toteutuminen on osallistujan vastuulla.
Kokouskäytänteitä on pyritty yhtenäistämään 14.10.2021 toimielinten puheenjohtajille lähetetyllä ohjeistuksella.

Koska etäyhteydellä osallistuminen on ajoittain noussut keskusteluun on kunta pyytänyt asiasta hallintolakimiehet@kuntaliitto.fi palvelusta ohjeistusta. 
Hallintosääntönne 123 §:n viittaus päätöksentekotapaan viittaa lähinnä siihen, käsitelläänköä asia kokouksessa vai kuntalain 100 §:n tarkoittamaa sähköistä päätöksentekomenettelyä noudattamalla. Voidaan tosiaan tulkita, että puheenjohtaja lähtökohtaisesti ilmoittaa kokouksen ajan ja paikan eli sen pidetäänkö kokous sähköisenä vai normaalina läsnäolokokouksena. Pandemia-aikana on pidetty paljon sähköisiä kokouksia ja tulkintamme on ollut, että ns. hybridikokouskin on sähköinen kokous. Kuntalain ja hallintosäännön tarkoitus on, että kun varsinainen jäsen on estynyt, hänen sijaansa kokoukseen tulee varajäsen. Yleensä este on juuri esim. sairastuminen, matkoilla olo tai muu syy, joka estää henkilöä saapumasta kokoukseen. On myös tilanteita, joissa jo ennen pandemiaa on jollekin toimielimen jäsenelle annettu mahdollisuus osallistua läsnäolokokoukseen etänä, jos hän ei terveydellisestä syystä voi kokoustilassa olla eikä kokousta voi siirtää toiseen tilaan. Jos kokous on läsnäolokokous, olisi aika poikkeuksellista, että henkilö ilman esim em. terveydellistä syytä voisi aina halutessaan osallistua kokoukseen etänä. Käytäntö voisi johtaa siihen, että normaalikokoukset jäisivät väliin, jos loma- tai muulta matkalta voisi aina kokoukseen osallistua.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnnhallitus toteaa viitaten em. hallintolakimiehen lausuntoon:

  1. toimielimen puheenjohtaja ratkaisee päättäessään kokouksen ajan ja paikan pidetäänkö kokous sähköisenä vai normaalina läsnäolokokouksena;
  2. kuntalain ja hallintosäännön perusteella varsinaisen jäsenen ollessa estynyt, hänen sijaansa kokoukseen tulee varajäsen;
  3. mikäli toimielimen jäsen ei terveydellisestä syystä voi osallistua kokoukseen määrätyssä kokoustilassa kunnanhallitus ensisijassa suosittaa kokouspaikan vaihtoa, mutta myös etänä osallistuminen on tällöin mahdollinen. 

 

Keskusteltaessa esitti Tiina Maczulskij, että Kuntaliiton mukaan kunta voi itse päättää, ottaako se käyttöön sähköisiä kokouksia tai sähköistä päätöksentekomenettelyä. 
Tiina Maczulskij esitti, että: 
Mäntyharjun kunta ottaa välittömästi käyttöön ns. hybridikokouskäytännön, johon osa osallistujista osallistuu varsinaiselta kokouspaikalta ja osa teknisen tiedonvälitystavan avulla valitsemastaan paikasta kuntalain 99 § Sähköinen kokous mukaisesti. Päätös koskee kaikkia kunnan toimielimiä.
Sähköisen kokouksen toimintaohje ja hallintosääntö tulee muuttaa vastaamaan tätä päätöstä.
Ulla Sohlman kannatti Tiina Maczulskij`n esitystä.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että on tehty kunnanjohtajan ehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, joten on suoritettava äänestys.

Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:
ne, jotka kannattavat kunnanjohtajan esitystä äänestävät JAA ja Tiina Maczulskij`n esitystä kannattavat äänestävät EI.
Äänestysehdotus hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 9 ääntä, joista 2 JAA-,  6 EI-ääntä ja 1 TYHJÄ-äääni, joten puheenjohtaja totesi Tiina Maaczulskij`n esityksen tulleen kunnanhallituksen päätökseksi.

JAA: Markku J. Lamponen ja Jaana Partio.
EI: Tapio Hämäläinen, Heta Jukola, Tiina Maczulskij, Toni Maczulskij, Ulla Sohlman ja Panu Karjalainen.
TYHJÄ: Seppo Hujanen.

Päätös

Mäntyharjun kunta ottaa välittömästi käyttöön ns. hybridikokouskäytännön, johon osa osallistujista osallistuu varsinaiselta kokouspaikalta ja osa teknisen tiedonvälitystavan avulla valitsemastaan paikasta kuntalain 99 § Sähköinen kokous mukaisesti. Päätös oskee kaikkia kunnan toimielimiä.
Sähköisen kokouksen toimintaohje ja hallintosääntö tulee muuttaa vastaamaan tätä päätöstä.

 

Jaana Partio jätti asiata eriävän mielipiteen, joka on seuraava:
Mäntyharjun kunnan hallintosääntö perustuu kuntalakiin. Hallintosäännössä toimielimen puheenjohtaja antaa kokouskutsun, jossa on aika, paikka ja esityslista sekä läpivientitapa.
Toimielimen puheenjohtajan toimivaltaa ei muuteta kunnanhallituksen äänestyspäätöksellä. Hallintosääntöä muuttaa vain valtuusto tarkan harkinnan ja valmistelun jälkeen. Hallintosääntöä ei muuteta hetken mielijohteista. Pelkään, että päätös on lainvastainen.
Lisäksi ns. hybridikokoukset asettavat päättäjät eriarvoiseen asemaan. Kaikilla sähköiset yhteydet ei toimi varmasti ja edellyttää siten paikalla oloa, kun osa voi hoidella asiat lomilla ja tai kotona.

Tiedoksi

toimialajohtajat, toimielimien puheenjohtajat ja sihteerit

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)