Kunnanhallitus, kokous 23.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 84 Kisalan peruskorjaus ja laajennus / rakennesuunnittelun reklamaatio

MjuDno-2018-284

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Lasse Kurvinen, tekninen johtaja, lasse.kurvinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Asianajotoimisto Lukkari Lyytinen Helminen Oy on laatinut Mäntyharjun kunnan valtuuttamana virheilmoituksen Mäntyharjun Kisalan urheiluhallin rakennesuunnittelusta 17.6.2020. 

Virheilmoituksen asia:
Mäntyharjun kunta toimii tilaajana Kisalan urheiluhallin peruskorjaus- ja laajennushankkeessa. Insinööritoimisto Jennacon Oy toimii kohteen rakennesuunnittelijana (suunnittelusopimus 6.6.2018). Sopimuksen mukaiseen suunnittelutehtävään kuuluu suunnitella kantavat runkorakenteet suunnittelusopimuksen liitteenä olevan tehtäväluettelon mukaisesti. Rakennesuunnittelussa tulee noudattaa yhteisesti sovittua aikataulua.

Rakennesuunnittelun tehtävää ei ole suoritettu sopimuksen mukaisesti tehtävän aikataulun osalta. Rakennesuunnittelu on viivästynyt merkittävästi sovitusta aikataulusta ja viiveet ovat aiheuttaneet koko hankkeen aikataulun siirtymisen. Rakennesuunnittelun ongelmat ovat olleet hankkeessa esillä kolmannen osapuolen tarkastuksessa sekä työmaalla pidetyissä kokouksissa ja palavereissa. Suunnittelun viivästymisestä on aiheutunut vahinkoa Mäntyharjun kunnalle. Kohteen pääurakoitsija on esittänyt rakentamisen työjärjestyksenmuutoksesta ja suunnitelmien muutoksista rakennuksen tuenta- ja runkorakenteisiin vaatimuksia. Vaatimusten perusteena on suunnitelmien viivästyminen ja lisärakentaminen.

Virheilmoituksessa on ilmoitettu, että Mäntyharjun kunta tulee vaatimaan Jennacon Oy:ltä edellä esitetyt vahingonkorvaukset suunnittelusopimuksen sopimusrikkomusten perusteella. Vahingonkorvausvaatimuksen kokonaismäärä esitetään myöhemmin.
Jennacon Oy:tä on pyydetty kirjallista vastausta virheilmoitukseen 30.6.2020 mennessä. Vastauksessa on pyydetty ilmoittamaan, kiistetäänkö vahingonkorvausvaatimuksen perusteet ja lisäksi kannanotto vahingonkorvausvaatimuksen tiedossa olevaan määrään.

Virheilmoituksen vastineeseen on pyydetty lisäaikaa heinäkuuhun 2020 ja uudestaan elokuuhun 2020, jotka on myönnetty. Vastine on toimitettu 11.9.2020 ja vastineessa kiistetään Mäntyharjun kunnan esittämät virheilmoituksen asiat ja vastineessa on viitattu tilaajan kolmannen osapuolen tarkastajan vaatimuksiin suunnitelmien muuttamisesta.

Mäntyharjun kunta on pyytänyt kolmannen osapuolen tarkastajan Sitowise Oy lausunnon viitaten Jennacon Oy vastineen väitteeseen. Sitowise Oy lausunto on saatu 20.10.2020, jossa kiistetään väite. Sitowise Oy lausunnossa todetaan, että aineistosta on helposti todettavissa, kolmannen osapuolen tarkastaja ei ole aiheuttanut toiminnallaan viivettä rakentamiseen taikka muutoin. Vaikka Kolmannen osapuolen tarkastus on edellyttänyt muutoksia suunnitelmiin, tarkastaja ei ole määrännyt näitä muutoksia vaan odottanut miten suunnittelija on halunnut asian ratkaista. Tarkastaja on vain prosessoinut tarvittavat muutokset suunnittelijan kanssa ja lähtenyt siitä, että rakennesuunnittelija tekee tarvittavat muutokset. Tarkastaja ei ole vaikuttanut tarkastuksensa perusteella hankkeen aikatauluun muutoinkaan, koska tarkastaja toimii sopimussuhteessa tilaajaan ja toteuttaa tarkastuksen saamansa oman toimeksiannon mukaisesti ilman sitoutumista alkuperäiseen hankkeen aikatauluun.
Rakennesuunnittelija on muuttanut rungon jäykistysjärjestelmää, koska ei ole pystynyt toimittamaan pyydettyjä tarkentavia lähtötietoja ja rakennelaskelmia rungon esitettyyn rakenteelliseen toimintaan liittyen eikä ole ottanut huomioon riittävän aikaisessa vaiheessa sitä, että katon puuelementit eivät voi toimia rakennuksen rungon jäykistävänä osana rungon pääkehien suunnassa.
Kun kolmannen osapuolen tarkastus on havainnut ja todennut rakennesuunnitelmien muutostarpeet, tarkastaja on kysynyt tarkentavia rakennelaskelmia 23.9.2019 liittyen rakennuksen rungon jäykistysjärjestelmään, jonka toimintaa on sanallisesti kuvattu dokumentissa ”Rakenteiden laskentatiedot 16.9.2019”.
Edellä mainitussa dokumentin kohdassa 2 ”rakennejärjestelmän kuvaus ” on esitetty rakenteen jäykistykseen liittyvät kuvaukset:
1) ”Kehän jäykistyksessä käytetään hyväksi jäykkiä pilariperustuksia ja jäykkää kattotasoa, joka siirtää osan maston yläpään voimista päätyjen kautta perustuksiin”
2) ”Pääpilareiden liitos perustuksiin on luokiteltu osittain jäykäksi”.
Kyseisistä kohdista on pyydetty tarkentavia rakennelaskelmia ja selvityksiä mitä niillä tarkoitetaan, mutta niitä ei ole tarkastajalle toimitettu.
Toimivan jäykistysjärjestelmän suunnittelu on rakennesuunnittelijan vastuulla ja, jonka vastuu on todennettavissa myös sähköposteista.

Jatkotoimenpiteet

Mäntyharjun kunta laatii yksilöidyt vaatimukset rakennesuunnitteluun liittyen Jennacon Oy:lle asianhoitajan toimesta.

Yksilöidut vaatimukset ja aiheutuneet lisäkustannukset (alv.0%). Viivästymisen osalta kustannusvastuut esitetään jaettavaksi pääsuunnittelijan sekä rakennesuunnittelijan kesken aiheuttamisperiaatteen perusteella.

  • Rakennusurakka viivästyminen 104 085,03 €
  • Rakennusurakan työvaiheiden muuttuminen 35 714,40 €
  • Rakennusurakan teräsrakenteiden tuennat 130 963,22 €
  • Porrastornin muutokset 53 590,36 €
  • Sähköurakka viivästyminen 9805,15 €
  • LVI-urakka viivästyminen 10 709,16 €
  • Sitowise kolmannen osapuolen tarkastajan lausunto rakennesuunnittelijan vastineeseen 724,50 €
  • Erillisenä vaadittavat tilaajan asian hoitamisen palkkiot.

Päätösehdotus

Esittelijä

Lasse Kurvinen, tekninen johtaja, lasse.kurvinen@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta

  1. päättää, että Mäntyharjun kunta tekninen toimi laatii yhdessä Asianajotoimisto Lukkari Lyytinen Helminen Oy kanssa yksilöidyt vaatimukset rakennesuunnittelua kohtaan  ja osoittaa reklamaation Jennacon Oy:lle.
  2. valtuuttaa teknisen johtajan hoitamaan viranhaltijana sekä asianajajan välityksellä reklamaatioon, vastineisiin sekä mahdollisiin oikeudellisiin toimenpiteisiin liittyvät asiat.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Lasse Kurvinen, tekninen johtaja, lasse.kurvinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Asianajotoimisto Lukkari Lyytinen Helminen Oy on laatinut Mäntyharjun kunnan valtuuttamana virheilmoituksen Mäntyharjun Kisalan urheiluhallin arkkitehti- ja pääsuunnittelusta 17.6.2020. 

Virheilmoituksen asia:
Mäntyharjun kunta toimii tilaajana Kisala urheiluhallin peruskorjaus- ja laajennushankkeessa. Arkkitehtitoimisto Art Michael Oy toimii kohteen arkkitehti- ja pääsuunnittelijana (suunnittelusopimus 6.6.2018). Sopimuksen mukaiseen suunnittelutehtävään kuuluu huolehtia suunnitelmien riittävästä laadusta ja laajuudesta niin, että suunnitelmilla voidaan osoittaa rakentamiselle asetettujen vaatimusten täyttyminen. Pääsuunnittelijan suunnittelutehtävään kuuluu lisäksi huolehtia siitä, että tarvittavat suunnitelmat tehdään, kohteen muut suunnittelijat ilmoittavat suunnittelun eri vaiheiden aikataulusta ja etenemisestä sekä siitä että suunnitelmat ovat yhteensopivia ja ristiriidattomia.

Mäntyharjun kunnan näkemyksen mukaan suunnittelutehtävää ei ole suoritettu sopimuksen mukaisesti urheiluhallin laajennushankkeen yläpohjarakenteiden osalta. Lisäksi urheiluhallin laajennusosan rungon rakennesuunnittelu viivästyi sovitusta aikataulusta. Mäntyharjun kunta on tilaajana ilmoittanut rakennesuunnittelijalle viivästymisestä ja varannut oikeuden vaatia viivästymisen perusteella vahingonkorvauksia. Vahingonkorvaukset vaaditaan ensisijaisesti rakennesuunnittelijalta.

Hankkeen pääsuunnittelussa ei ole huolehdittu suunnittelutehtävistä. Pääsuunnittelija ei ole huolehtinut laajennuksen rungon rakennesuunnittelun osalta, että kaikki tarvittavat suunnitelmat olisi tehty ja että rakennesuunnittelija olisi ilmoittanut suunnittelun aikataulusta ja etenemisestä. Myös suunnitelmien yhteensopivuus ja ristiriidattomuus on jätetty toteamatta. Rakennesuunnittelun ongelmat ovat olleet hankkeessa esillä kolmannen osapuolen tarkastuksessa sekä työmaalla pidetyissä kokouksissa ja palavereissa. Oletuksena on, että ne ovat myös pääsuunnittelijan tiedossa.

Virheilmoituksessa  ilmoitettu, että Mäntyharjun kunta tulee vaatimaan Arkkitehtitoimisto Art Michael Oy:ltä edellä esitetyt vahingonkorvaukset suunnittelusopimuksen sopimusrikkomusten perusteella. Vahingonkorvausvaatimuksen kokonaismäärä esitetään myöhemmin.
Arkkitehtitoimisto Art Michael Oy:tä on pyydetty kirjallista vastausta virheilmoitukseen 26.6.2020 mennessä. Vastauksessa on pyydetty ilmoittamaan, kiistetäänkö vahingonkorvausvaatimuksen perusteet ja lisäksi kannanotto vahingonkorvausvaatimuksen tiedossa olevaan määrään.

Virheilmoituksen vastineeseen on pyydetty lisäaikaa elokuuhun 2020, joka on myönnetty. Vastine on toimitettu 14.9.2020 ja vastineessa kiistetään Mäntyharjun kunnan esittämät virheilmoituksen asiat.

Jatkotoimenpiteet

Mäntyharjun kunta laatii yksilöidyt vaatimukset arkkitehti- ja pääsuunnitteluun liittyen Arkkitehtitoimisto Art Michael Oy:lle asianhoitajan toimesta.

Yksilöidut vaatimukset ja aiheutuneet lisäkustannukset (alv.0%). Viivästymisen osalta kustannusvastuut esitetään jaettavaksi pääsuunnittelijan sekä rakennesuunnittelijan kesken aiheuttamisperiaatteen perusteella.

Rakennusurakka viivästyminen 104 085,03 €
Huoltosillat 82 889,94 €
Sähköurakka viivästyminen 9805,15 €
LVI-urakka viivästyminen 10 709,16 €
Erillisenä vaadittavat tilaajan asian hoitamisen palkkiot.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Lasse Kurvinen, tekninen johtaja, lasse.kurvinen@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta

  1. päättää, että Mäntyharjun kunta tekninen toimi laatii yhdessä Asianajotoimisto Lukkari Lyytinen Helminen Oy kanssa yksilöidyt vaatimukset arkkitehti- ja pääsuunnittelua kohtaan  ja osoittaa reklamaation Arkkitehtitoimisto Art Michael Oy:lle.
  2. valtuuttaa teknisen johtajan hoitamaan viranhaltijana sekä asianajajan välityksellä reklamaatioon, vastineisiin sekä mahdollisiin oikeudellisiin toimenpiteisiin liittyvät asiat.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnanvaltuusto on myöntänyt kokouksessaan 14.9.2020 (§36) 140 000 euron lisämäärärahan vuoden 2020 investointisuunnitelmassa olleen 100.000 euron lisäksi Kisalan urheiluhallin AV-järjestelmän, varausjärjestelmän, liikuntavälineiden sekä kalusteiden hankintaan. Myönnettyjä määrärahoja ei kuitenkaan ole voitu kokonaisuudessaan käyttää, sillä suuri osa kilpailutusten perusteella tehtyjen hankintojen toimituksista on siirtynyt vuodelle 2021. Vuonna 2020 irtaimistoinvestoinneista toteutui yhteensä n. 50.000 euroa, joten vuodelle 2021 esitetään lisämäärärahaa 190.000 euroa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle vuoden 2021 investointimäärärahaan 190.000 euron lisäystä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että valtuusto tekee vuoden 2021 talousarvioon kustannuspaikalle 1949100, investiontikohde 19411507, 190.000 € suuruisen määrärahan muutoksen (lisäys).

Päätös

Hyväksyttiin.


Asia käsiteltiin kokouksen ensimmäisenä varsinaisena asiana ennen pykälän 20 käsittelyä.

Sivistysjohtaja Sari Aarniokoski oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.

Päätösehdotus

Kunnanvaltuusto tekee vuoden 2021 talousarvioon kustannuspaikalle 1949100, investiontikohde 19411507, 190.000 € suuruisen määrärahan muutoksen (lisäys).

Päätös

Hyväksyttin

Valmistelija

Lasse Kurvinen, tekninen johtaja, lasse.kurvinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kisala laajennushankkeeseen on kuulunut sivistystoimialan vastuulle kuuluvien av-tekniikan, esitystekniikan ym hankintoja, joiden toteutus on jatkunut vuoden 2021 alkuvuoden aikana. Laajennushankkeen rakennushanke on valmistunut vuoden 2020 aikana. Vuoden 2021 aikana on toteutunut ns.takuuajan muutostöitä, jotka pääosin kuuluvat sivistystoimialan hankintojen vaatimiin järjestelmä- tai rakennemuutoksiin, jotta lopputulos olisi mahdollisimman toimiva. Takuuajan muutostöitä on toteutunut 45.800 euroa.

Takuuajan muutostöihin kuuluu lisäksi takuuajan 1v takuutarkastuksen järjestäminen ja siitä aiheutuu kustannuksia asiantuntijapalveluista. Arvioitu takuuajan 1v takuutarkastusten asiantuntijapalvelukustannukset ovat 5.000 euroa.

Laajennushankkeessa on toteutettu lisäksi varavoiman syöttömahdollisuus Kisala urheiluhallille. Varavoiman syöttöä häiriö- tai poikkeustilanteita varten ei ole testattu urakkaan kuuluvana ja tekninen toimiala esittää toteutettavaksi varavoiman syöttötestauksen ja ohjeistuksen laatimista kokonaisuutena Kisala urheiluhallin osalta. Arvioitu kustannus BO-testauksesta ja ohjeistusten laatimisesta 6.000 euroa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sari Lantta, sari.lantta@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta

  1. hyväksyy Kisala urheiluhallin laajennushankkeen takuuajan muutostöiden perusteet ja kustannukset 45.800 euroa.
  2. hyväksyy Kisala urheiluhallin takuutarkastuksen 1v toteuttamisen ja varavoiman testauksen sekä häiriöohjeiden laatimisen kustannusarviolla 11.000 euroa.
  3. esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle lisämäärärahan myöntämistä 57.000 euroa Kisala laajennushankkeen takuuajan muutostöille investointikohteelle 19411513.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Lasse Kurvinen, tekninen johtaja, lasse.kurvinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kisala urheiluhallin laajennuksen arkkitehti/pääsuunnittelu sekä rakennesuunnittelun virheet ja virhevastuut.

Mäntyharjun kunnan asiamiehenä asianajaja/ rakennusinsinööri Kalle Lyytinen on esittänyt kesällä 2020 virheilmoitukset Kisalan urheiluhallin pääsuunnittelijalle ja rakennesuunnittelijalle suunnittelun virheisiin liittyen. Kyse on sopimusten mukaisten suunnittelutehtävien virheistä ja niihin liittyvistä vastuista. Suunnittelijat on kiistäneet virhevastuunsa.

Rakennuskohteen valmistumisen jälkeen selvitettiin suunnitteluvirheistä aiheutuneiden kustannusten määrä. Näiden selvitysten perusteella on lähetetty suunnittelijoille korvausvaatimukset 15.2.2021. Rakennesuunnittelijalta (vastuuvakuutusyhtiö) tuli vastaus vaatimukseen 26.3.2021 ja pääsuunnittelijalta 30.4.2021. Suunnittelijat kiistävät vastuunsa edelleen kokonaisuudessaan.
Tilanne on se, että Mäntyharjun kunnan on päätettävä, miten korvausasioiden käsittelyä jatketaan. Kalle Lyytinen on perehtynyt suunnittelijoiden vastineisiin ja esittää liitteenä olevassa selvityksessä käsitykset suunnittelijoiden korvausvastuun perusteista sekä asianajajan käsityksen siitä, miten asiassa tulisi jatkossa toimia.

Kalle Lyytisen asian jatkokäsittelyn esitys:

Tässä tilanteessa oma käsitykseni on, että asiassa olisi järkevin edetä seuraavasti:

  1. Suunnittelijoita vastaan nostetaan kanteet käräjäoikeudessa. Kanteissa vaaditaan suunnitteluvirheiden aiheuttamina kustannuksina suunnittelupalkkioiden määriä. Kanteissa ilmoitetaan myös, että Mäntyharjun kunta suostuu asioissa tuomioistuinsovitteluun. Tuomioistuinsovittelussa pyritään saamaan suunnittelijoilta konkreettinen sovintoehdotus (ehdollinen sovinto). Mäntyharjun kunta (hallitus) päättää, hyväksytäänkö sovinto. Jos kanne nostetaan kesän 2021 aikana, asiaa käsitellään tuomioistuinsovittelussa syksyn 2021 aikana. Jos sovintoa ei synny, riita-asia tulee käsittelyyn arviolta keväällä 2022.
  2. Toinen menettelyvaihtoehto asian jatkamiselle on se, että suunnittelijoiden kanssa pyritään neuvottelemaan sovintoratkaisu keskinäisillä neuvotteluilla. Tässä toimintatavassa on hyvänä puolena se, että säästetään tuomioistuinlaitoksen resursseja ja asian käsittelyä pystytään aikatauluttamaan osapuolten kesken ilman tuomioistuinta. Toisaalta oma kokemukseni on, että tuomioistuinsovittelu on selvästi tehokkaampi sovittelun muoto kuin keskinäiset neuvottelut ja myös kustannustehokkaampi. Tuomioistuinsovittelussa osapuolilla on tiedossa, että sovinnon todellisena vaihtoehtona on oikeusprosessi. Toisaalta sovittelutoimet rajoittuvat yhteen keskitettyyn sovitteluistuntoon, jossa osapuolilla pääsääntöisesti on omat kannanotot asiaan selvitettynä. Keskinäisten neuvottelun ongelmaksi olen todennut sen, että niihin mennään huonosti valmistautuneena ja neuvottelutilaisuuksia joudutaan järjestään useita (kustannukset kasvavat).
  3. Yhtenä harkittavana menettelyvaihtoehtona on myös vaatimuksista luopuminen. Asioissa on omat haasteensa korvausmäärien perusteiden esittämisessä. Asioiden selvittäminen ja riitaprosessin toteuttaminen aiheuttaa kustannuksia ja kuluttaa resursseja. Oikeudenkäynteihin liittyy aina riskejä ja tässäkin asiakokonaisuudessa on mahdollista, että riitaprosessilla saavutettavat kustannushyöty jää vähäiseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sari Lantta, sari.lantta@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle käräjäoikeuden kanteiden nostamista suunnittelijoita vastaan vaihtoehdon 1 mukaisesti ehdollisen sovinnon mahdollisuudella.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että valtuusto tekee vuoden 2021 talousarvioon 57 000 € määrärahan muutoksen (lisäys) investointikohteelle 1941 1513.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus vie asian käräjäoikeuteen kanteiden nostamista suunnittelijoita vastaan vaihtoehdon 1 mukaisesti ehdollisen sovinnon mahdollisuudella.

 

Keskustelun jälkeen kunnanjohtaja muutti päätösehdotuksensa seuraavaksi:

Kunnanhallitus

1. tiedustelee osapuolten suostumusta tuomioistuinsovitteluun;

2. päättää jatkotoimenpiteistä vastauksen saatuaan sekä mahdollisesta kanteen nostamisesta käräjäoikeuteen.

Päätös

Hyväksyttiin kunnanjohtajan muutettu päätösehdotus.

Asia käsiteltiin ensimmäisenä asiana ennen § 101 käsittelyä.

Asianajotoimisto Lukkari, Lyytinen ja Helmisestä oli etäyhteyden kautta asiaa selostamassa asianajaja Kalle Lyytinen.

Päätösehdotus

Kunnanvaltuusto tekee vuoden 2021 talousarvioon 57 000 € määrärahan muutoksen (lisäys) investointikohteelle 1941 1513.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kuvaus

Asianajaja Kalle Lyytinen Asianajotoimisto Lyytisestä on kunnanhallituksen päätöksen mukaisesti tiedustellut sekä Kisalan ARK-suunnittelijan että RAK-suunnittelijan suostumusta tuomioistuinsovitteluun. RAK-suunnittelija ilmoitti, ettei suostu tuomioistuinsovitteluun ja ARK-suunnittelija ei vastannut mitään.

Reklamaatiotilanteesta on uudelle kunnanhallitukselle asianajaja Lyytinen antanut tilannekatsauksen 11.10.2021 pidetyn kokouksen yhteydessä ja kunnanhallitus pyysi viranhaltijoilta lisäselvitystä asiassa. Kunnanhallitus päätti 20.12.2021 teettää KPMG:llä selvityksen koko Kisala-prosessista, jonka loppuraportti käsiteltiin 9.5.2022 § 77.

 

Asianajaja Kalle Lyytinen on etäyhteyden kautta selostamassa asiaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus käy asiasta keskustelun ja päättää jatkotoimenpiteistä.

 

Keskustelun jälkeen kunnanjohtaja esitti, että

Kunnanhallitus

1. vie asian käräjäoikeuteen kanteiden nostamista suunnittelijoita, ARK-suunnittelija ja RAK-suunnittelija, vastaan ja

2. oikeuttaa asianajaja Kalle Lyytisen Asianajotoimisto Lyytisestä toimimaan kunnan asiamiehenä.

Päätös

Hyväksyttiin kunnanjohtajan päätösehdotus.

Kunnanhallitus

1. vie asian käräjäoikeuteen kanteiden nostamista suunnittelijoita: ARK-suunnittelija ja RAK-suunnittelija vastaan ja
2. oikeuttaa asianajaja Kalle Lyytisen Asianajotoimisto Lyytisestä toimimaan kunnan asiamiehenä.

 

Asianajaja Kalle Lyytinen oli etäyhteyden kautta paikalla.

Vs. tekninen johtaja, ylläpitopäällikkö  Ann-Christine Wallén oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.

 


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä: 

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • ​kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun kunnanhallitus.

Postiosoite: PL 76
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksi: (015) 770 1212
Puhelinnumero: 044 7707 346
Kunnan kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjataihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.