Kunnanhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Ruskahovin allasosasto

MjuDno-2023-52

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Kuvaus

Hyvinvointialue on ilmoittanut lopettavansa Ruskahovin altaan ylläpidon heti.
Allas on palvellut suppeaa asiakaskuntaa, mutta on myös ollut käyttäjilleen tärkeä palvelu. Altaalla on hieman yli 100 käyttäjää n. 20 ryhmässä. Käyttökertoja kertyy n. 10/vuosi/käyttäjä eli hieman yli 1000 käyttökertaa. Vuosimaksu käyttäjille on ollut hieman alle 40 €. Maksukertymä siis n. 4000€/vuosi.
Käyttökapasiteettia ei ole mahdollisuutta nostaa, koska allas on ns.terapia-allas ja suodatinteho on jo tällä käyttäjämäärällä aivan maksimissa. Altaan käyttöaikaa ei voi nykyisellä käyttäjämäärällä myöskään supistaa, koska suodattimien teho ei riitä suurempaan lyhytaikaiseen kuormitukseen.
Jos kunta ottaisi ylläpitovastuun allasalueesta, tarkoittaisi se ylläpitovastuun lisäksi ylläpitokuluja sekä hyvinvointialueelle vuokrattujen tilojen poistamista vuokrasopimuksesta. Sopimuksesta poistuisi n. 110 m2. Saunan lisäksi altaan vesi lämpiää osaksi sähköllä. Tarkkoja kulutuslukemia ei ole saatavilla. 12 kW kiuas on lämminnyt keksimäärin 8 tuntia päivässä. Ylläpitoon ja vaadittaviin tarkastuksiin täytyy varata päivittäin 1,5 tuntia. Lisäksi siivouskulut päivittäin.
Jos kunta päättää tarjota jatkossa tälläista palvelua, voi tekninen toimi huolehtia altaan ja saunan ylläpidosta. Tässä tapauksessa lisämäärärahaa ylläpitokuluihin tulee osoittaa kyseiseen kohtaan arviolta 30 000 € / vuosi sekä huomioida poistuneina vuokratuloina 13 347€.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ville Partio, tekninen johtaja, ville.partio@mantyharju.fi

Tekninen lautakunta merkitsee asian tiedokseen ja lähettää edelleen kunnanhallitukselle käsiteltäväksi.

Päätös

Tekninen lautakunta merkitsi asian tiedokseen ja päätti lähettää asian edelleen kunnanhallitukselle käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Ruskahovin allasosaston käyttäjinä ovat useat kunnassa toimivat järjestöt. Toimita on osa hyvinvointityötä, josta vastuussa ovat niin kunta kuin hyvinvointialue. Allasosasto on osa hva:lle vuokrattua kokonaisuutta, jonka vuokrasopimusta ei kunnassa olevan käsityksen mukaan voida muuttaa yksipuolisella päätöksellä. 
Kuten teknisen lautakunnan esittelytekstistä ilmenee on nyt esitetyllä vuokrasopimuksen muutoksella ja toiminnan siirtämisellä kunnan vastuulle merkittävä taloudellinen vaikutus. Lisäksi tulee huomioida, että kunta on investoinut allasosaston peruskorjaukseen vuonna 2021 merkittävästi (200.028,95€).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jukka Ollikainen, kunnanjohtaja, jukka.ollikainen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus 

  1. toteaa, että niin Ruskahovin vuokrasopimuksen kuin allasosaston käytön osalta keskustelua hva:n kanssa tulee jatkaa;
  2. oikeuttaa teknisen johtajan kaymään tarvittavat jatkokeskustelut;
  3. katsoo, että vuokrasopimus sitoo molempia sopimusosapuolia 3+1 vuoden ajan, eikä sopimusta voida yksipuolisella päätöksellä muuttaa.

Päätös

Hyväksyttiin.


Tekninen johtaja Ville Partio oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)