Kunnanhallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 132 Talousarvion 2024 laadintaohjeet

MjuDno-2023-396

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunta on ostanut Inspira Oy:ltä anlyysin kunnan talouden kehityksestä  vuosille 2024-2034. Raportti on esitelty sekä kunnanvaltuustolle että kunnanhallitukselle toukokuussa 2023.
Raportin mukaan kunnan talouden tuloskehitys näyttää alijäämää koko tarkastelun ajan. Alijäämän taustalla on hyvinvointialueiden (HVA) perustamisen myötä tapahtunut verotulojen ja valtionosuuksien pieneneminen, yleinen kustannustason kasvu inflaation ja palkkaratkaisujen johdosta sekä kunnan negatiivinen väestökehitys.

Inspiran raportissa suositellaan kunnalle toimenpiteitä toteutettavaksi tarkastelujaksolla alkupainotteisesti. Mahdollisina toimenpiteinä tuodaan esille veroratkaisut, investointitason madaltaminen ja käyttötalouden sopeuttaminen vastaamaan tulopohjaa.

Vuoden 2024 talousarvion laadinta on aloitettu kunnassa mahdollisten organisaatiomuutosten ja sisäisten erien laskennan kautta. Jotta toimialat voivat jatkaa prosessia tulee kunnanhallituksen asettaa lautakuntakohtaiset raamit ja koko kunnan tuloslaskelman ylijäämätavoite.
Em. Inspiran toimenpide-ehdotusta ei ole käsitelty kunnassa yksityiskohtaisesti. Tästä syystä on perusteltua käydä kunnanhallituksessa valmistava keskustelu eri toimenpiteiden vaihtoehdosta ja tuoda talousarvion yksityiskohtainen laadintaohje käsittelyyn kunnanhallituksen seuraavaan kokoukseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus käy keskustelun vuoden 2024 talousarvion laadinnan lähtökohdista Inspiran raportin pohjalta. 

Päätös

Kunnanhallitus päätti vuoden 2024 talousarvion laadinnan lähtökohdista Inspiran raportin pohjalta, joita mm. 5 % vähennys menoihin ja veron korotukset yms. Talousarvion laadintaohje tuodaan kunnanhallituksen käsittelyyn 10.7.2023.
Elokuun lopussa järjestetään valtuustolle talousseminaari, jonka aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Valtuuston 1. vpj. Markku J. Lamponen poistui kokouksesta klo17.57.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)