Kunnanhallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 134 Digitoijan täyttölupa

MjuDno-2023-351

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on kokouksessaan 23.1.2023 (§ 5) päättänyt talousarvion täytäntöönpano-ohjeessa, että avoimiksi tulevat virat ja toimet tuodaan kunnanhallituksen arvioitavaksi.
Tekninen johtaja Ville Partio hakee kunnanhallitukselta täyttölupaa digitoijan toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

Kyseiseen työsuhteeseen on määrärahavaraus vuoden 2023 talousarviossa ja maininta henkilöstösuunnitelmassa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus myöntää täyttöluvan digitoijan työsuhteeseen 1.9.2023 lähtien.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Pyydetään digitoinnin täyttöluvan uudelleen käsittelyä siten, että täyttölupa tulee voimaan heti. Peruste täyttöluvan saamiseen on saada ammattilainen hoitamaan henkilöstösuunnitelmassa olevaa työtä, johon on talousarviossa määräraha.

Seuraavassa listassa on lähtö- ja lisätietoja asian käsittelyn vaiheista ja resurssitarpeista:

 

A Hallinto-/talous- ja teknisen johtajan sekä rakennusvalvonnan tiimin kanssa käydyssä palaverissa 25.5.2023 on yhteisesti todettu tämän henkilöresurssin tarve ja sovittu rekrytoinnin aloitus välittömästi.
 
B Hallinto-/talousjohtaja on yksittäisille henkilöille käynyt puhumassa, että tulossa olisi lomautuksia tai irtisanomisia ja siksi ei uusia henkilöitä voida palkata. Silti kevään aikana on myönnetty noin 20 henkilön palkkaamiseen täyttöluvat, mikä ei ole eri toimialueiden tasapuolista kohtelua.
 
C Digitoijan puuttuminen on hidastanut/ lähes kokonaan pysäyttänyt digitoinnin, uutta materiaalia ole tehty yhtään lisää digitoijan irtisanoutumisen jälkeen. Asiakastilauksia on pyritty tekemään, myös niitä on häirinnyt resurssi- ja tietovaje teknisissä asioissa ja kaikki laitteet eivät ole olleet käytössä.
Kevään aikana on vain yhdeltä vuodelta esikäsitelty ja digitoitu 137 lupaa ja 119 ilmoitusta, mutta niistä on käyttöön (kauppa.lupapiste.fi) viety noin 40 kpl resurssivajeen vuoksi. Yhtään lupaa tai ilmoitusta ei ole tehty kokonaan loppuun saakka digitointisuunnitelman mukaisesti (mm. Canon säilöön ei ole saatu pyydettyjä ohjeita Marksi Data Oy:ltä).
 
D Tällä hetkellä kun Digitoijaa ei ole, työllistää Digitointi rakennusvalvontaa vähintään 2 työpäivää viikossa, projektin alussa sovitun 1 työpäivä lisäksi. Tämä näkyy asiakaspalvelun ja luvituksen (eri vaiheessa olevien hakemusten määrä noin 30 – 40 hakemuksen välillä) hidastumisena asiakkaille sekä vähentää katselmuksien mahdollisuuksia, joka hidastaa työmaiden etenemistä (rakennusvalvonnassa on tällä hetkellä noin 1.150 aktiivista / keskeneräistä lupaa, joissa osassa on asiakkailla useita rakennuksia).
 
E Rakennusvalvonnan näkemyksen mukaan Hallinto-/talousjohtajan ”väläyttämä” vaihtoehto osa-aikaisesta sisäisestä henkilösiirrosta ei ole toimiva, eikä asiaa ole läpikäyty rakennusvalvonnan tiimiin kanssa. Digitoijan työpanos tulee olla täydellä työajalla, eli mahdollisessa siirrossa tulee henkilö vapauttaa muusta työstä ja varmistaa koulutus tai osaaminen.
 
F Päätöksiä tehdessä on syytä muistaa, että Digitointi on rakennusten omistajien asiakaspalvelun ja pysyväisarkiston materiaalin säilyvyyden varmistamisen lisäksi INVESTOINTI TULEVAISUUTEEN. Digitoinnin valmistuttua on järkevää aloittaa rakennusten inventointi ja päivittää kiinteistöveropohjana toimiva rakennusrekisteri, jonka kautta on mahdollista saada suoria verotuloja.

 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta vaatii, että kunnanhallitus ottaa pikimmin uudelleen käsittelyyn Digitoijan työsuhteen täyttöluvan (KH 29.5.2023 § 109) ja päättää myöntää täyttöluvan voimaan heti.

Päätöksen kirjaus tulee tehdä niin, että Digitoijan työpaikkailmoitus voidaan avata ilman mitään viivettä päätöksen jälkeen.

Päätös

Hyväksyttiin

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on myöntänyt luvan rakennusvalvonnan digitointiprojektiin palkattavan digitoijan työtehtävän täyttämiseen 1.9.2023 lähtien toistaiseksi voimassa olevana työsuhteena.
Tehtävän hakuun laittamista on lykätty siihen saakka, kunnes kunnanhallitus on antanut vuoden 2024 talousarvion laadintaohjeen. Mikäli laadintaohje mahdollistaa palkkavarauksen ko. tehtävään vuoden 2024 talousarvioon tehtävä on suunniteltu laitettavaksi auki heinäkuussa 2024. Tällä aikataulutuksella valittava henkilö voi aloittaa tehtävässä kh:n päätöksen mukaan 1.9.2023.

Mikäli laadintaohje edellyttää käyttötalouden sopeuttamista tiukkaan taloustilanteeseen tulee digitoinnin jatko perustua nyt työsuhteessa olevan henkilöstön työpanokseen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus pitää aiemman päätöksen koskien digitoijan tehtävän hakua voimassa.

Päätös

Hyväksyttiin vs. kunnanjohtajan päätösehdotus.


Seppo Hujanen poistui kokouksesta klo 19.22.

Kokouskäsittely

Keskusteltaessa Piia Mäkilä esitti, että päätösehdotukseen lisätään lause: Haun voi käynnistää välittömästi.
Heta Jukola kannatti esitystä.


Puheenjohtaja totesi keskustelun päättyneen ja että keskustelun kuluessa on Piia Mäkilä tehnyt kannatetun esityksen lauseen lisäämiseksi vs. kunnanjohtajan päätösehdotukseen.

Kunnanhallitus hyväksyi  puheenjohtajan esityksen nimenhuutoäänestyksestä,​ jossa ne,​ jotka  ovat  vs. kunnanjohtajan esityksen kannalla vastaavat JAA ja 
ne,​ jotka  ovat Piia Mäkilän esityksen kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 ääntä,​ joista JAA -​ääniä 4 ja EI -​ääniä 4.
JAA: Antti Hyyryläinen, Sari Lantta (pj.), Maarit Orava, Jaana Partio.
EI: Tapio Hämäläinen, Heta Jukola, Piia Mäkilä, Jani Paasonen.

Puheenjohtaja totesi,​ että äänten mennessä tasan päätökseksi tulee ehdotus,​ jota puheenjohtaja on äänestänyt (KuntaL 104 §)

Puheenjohtaja totesi,​ että vs. kunnanjohtajan päätösesitys on tullut kunnanhallituksen päätökseksi.
 


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. 

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä: 

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • ​kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun kunnanhallitus.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Puhelinnumero: 044 7707 210
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.