Kunnanhallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 137 Talousarvion ja henkilöstösuunnitelman 2024 valmistelu/ digitoinnin toimistotyöntekijä (määräaikainen)

MjuDno-2023-390

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Digitointihankkeen henkilöresursseihin on alun perin sovittu kaksi henkilöä, henkilöstösuunnitelman ja talousarvion mukaan kuntaan palkattu ja toinen henkilö ns. työllistetty (täysi työaika noin 6  - 8 kk työjaksoilla). Kevään 2023 aikana on nähty käytännössä, että tämä työllistetty malli ei toimi koska heitä on ollut jo nyt kaksi eri henkilöä ja yhteistyöaika on jäänyt alle 4 kk ja saadun tiedon mukaan kolmatta tehtävään sopivaa henkilöä ole enää saatavissa.

Rakennusvalvonnan digitointi on laskettu saatavan valmiiksi kahden täysi päiväisen henkilön työpanoksella noin kuudessa vuodessa, alkaen hyväksytystä digitointisuunnitelmasta ja sen pohjalta tehtyjen työohjeiden valmistumisesta (toukokuu 2023). Mikäli työ tehtäisiin yhden henkilön työpanoksella, on käytäntö osoittanut nyt ettei aika riitä kahdella kerrottuna, vaan se tulisi olemaan pidempi.

Koska ns. työllistettyjen käyttö ei käytännössä ole toimiva ratkaisu, on vuoden 2024 talousarvioon ja henkilöstösuunnitelmaan saatava toinen digitointia avustava henkilö. Kustannuksia vähentävänä mahdollisuutena on oppisopimuskoulutus, jolloin palkkaosasta on mahdollista saada tukea kahden vuoden ajan ja samalla henkilö saa tietotaitoa sekä tutkinnon, jotka itsessään toivottavasti motivoivat ja ainakin mahdollistavat työllistymistä tähän tulevaisuuden ammattiin.

Digitointi on rakennusten omistajien asiakaspalvelua ja pysyväisarkiston materiaalin säilyvyyden varmistamista sekä investointi kunnan tulevaisuuteen. Digitoinnin valmistuttua on järkevää aloittaa rakennusten inventointi ja päivittää kiinteistöveropohjana toimiva rakennusrekisteri, jonka kautta on mahdollista saada suoria verotuloja.
Lisäksi digitaalinen materiaali vähentää rutiinityötä ja virheiden mahdollisuuksia, sekä luo mahdollisuuden käyttää olemassa olevia resursseja parempaan asiakaspalveluun tai kuntarajat ylittävään yhteistyöhön (esimerkiksi ammattityöpanoksen myynti kuntaan jolla ei ole riittävästi resursseja).

Päätösehdotus

Esittelijä

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Rakennuslautakunta pyytää teknisen toimen/ltk lisäämään vuoden 2024 henkilöstösuunnitelmaan digitoinnin toimistotyöntekijän (määräaikainen).

Rakennuslautakunta pyytää kunnanhallitusta osoittamaan vuoden 2024 rakennusvalvonnan talousarvioon lisäyksen digitoinnin toimistotyöntekijän (määräaikainen) palkkaan ja sosiaalikuluihin sekä tuloihin 30 % tämän palkkatukea.

Päätös

Hyväksyttiin

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Rakennuslautakunnan esitys henkilöstötyövuosien lisäämisestä on osa vuoden 2024 talousarviota. Talousarvion laadinta ei voi perustua toimialoittain osaoptimointiin vaan erityisesti tiukassa taloudellisessa tilanteessa kokonaisuuden harkinnan merkitys korostuu.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuomo Penttinen, vt.kunnanjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kunnanhallitus toteaa, että rakennuslautakunnan esitys tulee käsitellä vuoden 2024 talousarvion laadinnan yhteydessä.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)