Kuvaus
Elinvoimakehittäjä Katja Kalenius on valmistellut hankehakemusta Leader Veej'jakajalta Iso-Pappilan lammasaitauksen rahoitukseen.
Iso-Pappilan alueelle on tarkoitus rakentaa 2-3 erillistä lammasaitausta alle 1,20 m korkeasta, huoltovapaasta High-tensile-lammasverkosta, joka pingoitetaan muotoonsa. Aitaa tullaan rakentamaan noin 400-500 metriä, johon asennetaan 80-100 mm kestopuutolppia 3 m välein. Jokaiseen laidunaitaukseen tulee 3-3,5 m leveät portit. Ensisijaisena vaihtoehtona on Iso-Pappilan alkuperäisten laidunaitausten mukaiset portirt tai metalliset teleskooppiportit, joista mahduu ajamaan trailerilla aikaukseen sisään. Aita olisi käytössä ainakin 5 vuotta (huoltovapaus luvattu jopa 10 vuodeksi). Aidattavan alueen pinta-ala on noin 6000 m2.
Lampaiden laidunnus parantaa alueen maisemanhoitoa sekä edesauttaa luonnon monimuotoisuuden säilymisessä.
Aidan kustannukset ovat max. 11 000 euroa, ympäristöhankkeissa on mahdollisuus saada 70 % avustusta, jolloin omavastuu 3 300 euroa, josta talkootyön osuudella mahdollisesti pois 1 680 euroa, jolloin maksettavaa jäisi mahdollisesti 1 620 euroa.
Luonnonmukaisella maisemanhoidolla tavoitellaan luonnon monimuotoisuuden lisäämistä Iso-Pappilan alueella, koska alueelta on hävinnyt huomionarvoisia perinnebiotooppilajeja. Parhaassa tapauksessa alueelle saadaan laiduntamalla palautettua uhanalaisia kasvi- ja hyönteislajeja, jotka ovat kadonneet alueilta perinnebiotooppien uhanalaistumisen myötä. Laitumella, jolla ihmiset pääsevät kontaktiin lampaiden kanssa, on myös terapeuttinen vaikutus. Lampureilla on todella positiivisia kokemuksia mm. Mikkeli Rautaniityllä ihmisten ja lampaiden kohtaamisesta, jotka ovat jokapäiväistä ja useille paljon mielenrauhaa ja iloa tuottavia. Iso-Pappilan laitumen keskeinen sijainti mahdollistaa monien mm. mäntyharjulaisten perheiden käynnin lammasaitauksen vierellä sekä suoran kontaktin ottamisen lampaiden kanssa. Eläinten terapiakäytöstä yleisesti on todella paljon hyviä kokemuksia. Iso-Pappilan perinnemaisemaa elävöittävät, laiduntavat lampaat lisäävät myös alueen vetovoimaisuutta matkailu- ja virkistystarkoituksessa. Iso-Pappilan alueella järjestetään tulevana kesänä Mäntyharjun kunnan tapahtumia, mm. Kesäkauden avajaiset sekä Mäntyharjun kansalaisopiston matineat. Iso-Pappilan päärakennuksen taidenäyttely on avoinna heinäkuussa, näyttelyn nimi on Kuvattua kauneutta, näyttely on maksuton ja se esittelee Mäntyharjun kunnan omistamia taideteoksia. Näyttely tehdään yhteistyössä Taidekeskus Salmelan kanssa ja se toimii luonnollisena käyntikohteena myös Taidekeskus Salmelan kesävieraille.
Vuonna 1812 rakennettu Iso-Pappilan alue on osa perinnemaisemaa. Rakennushistoriallinen Iso-Pappilan museoalue on toiminut kirkkoherran virka-asuntona. Päärakennuksen lisäksi alueella on paljon rakennuskantaa 1800-luvulta, mm. väentupa sekä 1900-luvun puolella valmistunut suuri kivinavetta
Nykyään tiloissa toimii kesäisin Mäntyharjun museo, jossa on vaihtuva teema-näyttely vuosittain. Näyttelytiloina toimivat päärakennus sekä pihapiirin muut rakennukset. Pihamiljöössä toimii kesäisin myös Mäntyharjun Näytelmäkerhon kesäteatteri. Lisäksi aivan alueen vieressä on Veteraanipuisto sekä Korsumuseo, jota ylläpitää Mäntyharju Rintamaveteraanien perinneyhdistys. Museo on avoinna kesäisin ja on maksuton. Syksyisin ja talvisin tiloissa toimii Mäntyharjun kansalaisopisto tarjoten kursseja käsitöistä lauluun ja musiikkiin. Iso-Pappilan alueella vuonna 2015 tehdyssä perinnebiotooppi inventoinnissa alueella tavattiin huomionarvoisia perinnebiotooppilajeja, kuten peurankelloa, aholeinikkiä, ketoneilikkaa, ketokäenminttua sekä tummatulikukkaa. Tässä hankehakemuksessa haemme Leader Veej'jakajalta tukea lammasaitauksen rakentamiseksi. Aidan rakentaminen on kertaluontoinen toimenpide, jonka toteuttaminen ostetaan yksittäiseltä yritykseltä. Aidalle annetaan jopa 10 vuotta hoitovapautta. Aitauksen rakentamisen jälkeen lampurin kanssa tehdään laidunnussopimus. Mäntyharjun kunnan tehtäväksi jää hankkeesta viestiminen sekä lampaiden tulosta saavutetun matkailuedun ulosmittaaminen eri yhdistystoimijoiden toiminnan kehittämisessä.
Mäntyharjun kunta on ollut hankkeen pääasiallinen valmistelija. Lisäksi hankkeen suunnitteluun on otettu mukaan Mäntyharjun kansalaisopisto, alueen lampureita ja yhdistyksiä (mm. Kirkonkylän kyläyhdistys, Mäntyharjun Nuorisoseura, Mäntyharjun Martat ja Mäntyharjun kesäteatteri). Mäntyharjun kunta ei ole ennen hankkeistanut vastaavanlaista toimintaa. Lampaiden aitaus sijaitsee hyvin keskeisellä sijainnilla, helposti saavutettavissa. Lampaita pääsee katsomaan maksutta sekä lammasaitaukseen pääsee olemaan lampaiden kanssa myös maksutta. Hanke on pääasiallisesti luonnon monimuotoisuutta tukeva. Hankkeesta hyötyvät Mäntyharjun kunta, mäntyharjulaiset kuntalaiset sekä kausiasukkaat ja heistä erityisesti lapsiperheet ja lampaiden terapeuttisesta läsnäolosta hyötyvät. Iso-Pappilan alueella toimivat yhdistykset ja kesäteatteri.
Toiveena päästä rakentamaan aitaa juhannuksen jälkeen, jolloin kustannukset myös varmistuvat.
Hankkeen omakustannusosuus rahoitetaan menokohdalta Elinkeinotoimen projektit / Elinvoimahanke.
Perustelut: Hallintosääntö 23 § 1 mom. 17 kohta
Kunnanhallitus päättää kunnan markkinointi- ja hankeyhteistyösopimuksista, kun omarahoituksen vuosihinta on 10 000 € tai sen yli.
Kunnanhallitusta informoidaan hallinnon toimialan elinvoimahankkeista ja niiden etenemisestä puolivuosittain sekä käynnistyvistä hankerahoitushauista.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Juho Järvenpää, kunnanjohtaja, juho.jarvenpaa@mantyharju.fi
Kunnanhallitus merkitsee hankehakemuksen Iso-Pappilan lammasaitauksesta tietoonsa.