Kunnanhallitus, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Kotoutumiskoordinaattorin virka

MjuDno-2024-239

Valmistelija

  • Tuomo Penttinen, hallinto- ja talousjohtaja, tuomo.penttinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnan vuoden 2024 henkilöstösuunnitelma sisältää osa-aikaisen kotoutumiskoordinaattorin. Ko. tehtävää on hoitanut keväällä 2024 määräaikaisessa ja osa-aikaisessa työsuhteessa *********.

Viranomaisella on hallintolain (434/2003) mukaisesti yleinen lakisääteinen ohjaus- ja neuvontavelvollisuus, jota erityislait täydentävät. Kotoutumislain 8 §:n mukaan kunnan, työ- ja elinkeinotoimiston sekä muiden viranomaisten on annettava maahanmuuttajialle asianmukaista ohjausta ja neuvontaa kotoutumista edistävistä toimenpiteistä ja palveluista sekä työelämästä.

Kukin viranomainen antaa ohjausta ja neuvontaa omaan toimivaltaansa kuuluvista asioista. Viranomaisilla on myös velvollisuus ohjata henkilö tarvittaessa muiden viranomaisten palveluihin. Kunnan tehtävänä on ohjeistaa kotoutuja-asiakkaita järjestämisvastuullaan olevista palveluista, kunnan peruspalveluista sekä kotoutumista edistävistä palveluista.

Kuntalain (410/2015) mukaan tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoidetaan virkasuhteessa. Vaikka henkilön tehtäviin sisältyisi julkisen vallan käyttöä vain vähäisissä määrin, henkilön tulee olla kuntaan virkasuhteessa.
Kotoutumislain mukaisen osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen sekä monialaisen osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arvioinnin ja sen pohjalta laadittavan kotoutumissuunnitelman tai monialaisen kotoutumissuunnitelman laatiminen sekä niiden pohjalta tapahtuva palveluihin ohjaus sisältävät julkisen vallan käyttöä, joka koskee yksilön oikeuksia, velvollisuuksia ja etuuksia. Edellä mainittuja tehtäviä tulee kunnassa tehdä virkavastuullinen viranhaltija.

Mäntyharjun kunnan hallitosäännön §:n 39 (8. luku Toimivalta henkilöstöasioissa) mukaan:
"Valtuusto päätää toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virka-nimikkeen muuttamisesta ja muista muutoksista virkaan.
Kunnanhallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta."

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juho Järvenpää, kunnanjohtaja, juho.jarvenpaa@mantyharju.fi

Kunnanhallitus muuttaa kotoutumiskoordinaattorin toimen kotoutumiskoordinaattorin viraksi 1.5.2024 alkaen.


Pidetttiin tauko klo 18.15-18.20.

Kokous jatkui klo 18.21.


Kunnanjohtaja muutti päätösehdotuksen kuulumaan seuraavasti:

Kunnanhallitus perustaa kotouttamiskoordinaattorin viran alkaen 1.5.2024.
Hallinto- ja t​​​alousjohtaja päättää viran täyttämisestä kunnan hallintosäännön ja henkilöstösuunnitelman mukaisesti.
Virka tulee täyttää osa-aikaisesti (50 %) ajalle 1.5.-31.12.2024, perusteena meneillään oleva kuntaliitosselvitys.

Päätös

Hyväksyttiin.