Sivistyslautakunta, kokous 15.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Kotihoidon tuen kuntalisän myöntämisen periaatteiden päivittäminen

MjuDno-2021-448

Valmistelija

  • Minna Mokkila-Halinen, varhaiskasvatuksen johtaja, minna.mokkila-halinen@mantyharju.fi

Kuvaus

Lasten kotihoidon tuki on lakisääteinen, ja sitä maksetaan perheille, jotka vanhempainvapaan jälkeen hoitavat alle kolmevuotiaita lapsiaan muulla tavoin kuin kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä tai yksityisen hoidon tuella. Lapsen huoltajat hakevat itse kotihoidon tukea Kansaneläkelaitokselta. Kela perii kaikki kotihoidon tuen osuuden kustannukset lapsen kotikunnalta.

Kotihoidon tuen kuntalisä on kunnan maksama harkinnanvarainen tuki, jota maksetaan Kelan lakisääteisen kotihoidon tuen lisäksi. Mäntyharjulla kotihoidon tuen kuntalisää on maksettu 1.8.2011 alkaen (koulutuslautakunnan päätös §7/29.3.2011) kokeiluna ja sitä on jatkettu vuosittain sivistyslautakunnan talousarviokäsittelyn yhteydessä aina seuraavalle vuodelle. Lasten kotihoidon kuntalisään on varattu vuosittain noin 40 000 euron määräraha varhaiskasvatuspalveluiden talousarvioon.

Kotihoidon tuen kuntalisä on 200 €/ kk/ alle 3-vuotias lapsi. Kuntalisä maksetaan Mäntyharjulla asuville perheille, joissa lapsen vanhempi tai huoltaja hoitaa perheen lapset kotona ja on työlainsäädännön tarkoittamalla hoitovapaalla. Kotihoidon tuen kuntalisää voidaan maksaa kotona hoidettavasta lapsesta sillä edellytyksellä, että perheen kaikki lapset hoidetaan kotona ja/tai jos perheen muut lapset ovat enintään 5 t/pv kestävässä osapäivähoidossa tai esiopetuksessa.

Mäntyharjulla keskimäärin 35 alle kolmevuotiasta lasta on saanut kotihoidontuen kuntalisää vuosittain 2015–2021 aikana. Vuonna 2020 alle kolmevuotiaita kuntalisällä olevia lapsia oli 28 ja kotona hoidossa olevia sisaruksia oli 21. Vuonna 2019 kuntalisää saavia lapsia oli 34 ja sisaruksia 26.

Kuntalisän saamisen ehdot on laadittu kuntakohtaiseksi ja niitä ei ole päivitetty vuoden 2011 jälkeen. Koska Mäntyharjun kunta on halunnut asettaa kuntalisälle tiukempia ehtoja kuin Kela on asettanut, se on joutunut hoitamaan maksatuksen itse. Kuntalisän hallinnointi on lisännyt työmäärää varhaiskasvatuksessa. Hallinnoinnin tarvetta aiheuttaa mm. se, että tilanteet perheissä elävät jatkuvasti sekä lapsen iän muuttumisen että ns. pätkätyösuhteiden ja työn lomassa tapahtuvan opiskelun tai opiskelun lomassa tehtävien pätkätöiden lisääntymisen myötä.

Nykyisillä kuntalisälle asetetuilla ehdoilla pyritään varmistamaan se, että kotiin jäävä vanhempi on sellainen, jolle päivähoitoon vieminen on todellinen vaihtoehto eli vanhempi on päätoiminen opiskelija tai työssä käyvä. Mäntyharjun kuntalisä on kohdistettu sellaisille, joilla on työ- tai opiskelupaikka, jolloin esimerkiksi työttömät vanhemmat jäävät ilman kuntalisää. Kuntalisä asettaa kotihoidon tuen käyttäjät eriarvoiseen asemaan. Kuntalisän saajilla on muita kotihoidon tukea käyttäviä paremmat mahdollisuudet jäädä hoitamaan lasta kotiin.

Kunnan niin halutessa Kela voisi hoitaa kuntalisän maksamisen kunnan puolesta. Kuntalisälle asetettujen ehtojen täyttymisen tarkastaminen on hallinnollisesti erittäin työlästä. Kela onkin määritellyt tarkkaan, millaisia ehtoja tukeen voidaan liittää, mikäli se maksetaan Kelan kautta. Kunta voi halutessaan asettaa ehdon, että joko yhtä tai kaikkia kotihoidon tuen piirissä olevia lapsia hoitaa vanhempi. Kunta voi halutessaan myös asettaa ehdon, että joko yhtä tai kaikkia kotihoidon tuen piirissä olevia lapsia hoitaa vanhempi. Kunta voi maksaa kuntalisää kotihoidon tukeen oikeutetuista lapsista joko ilman ikärajoituksia tai asettaa halutessaan enintään kaksi vapaasti valitsemaansa ikärajaa. Kuntalisää voidaan Kelan ehtojen mukaan maksaa joko kaikille kotihoidon piirissä oleville lapsille tai kunta voi halutessaan asettaa ehdon, että se maksaa kuntalisää vain alle kolmivuotiaille lapsille. Kuntalisää ei tarvitse maksaa vanhempainrahakaudella. Kuntalisä voi olla erisuuruinen hoitolisän ja hoitorahan kohdalla. Kaikkien summien tulee olla lapsikohtaisia.

Mikäli kunta haluaa maksaa kuntalisiä perhekohtaisesti, se voi asettaa ehdon, että kuntalisää maksetaan vain perheen nuorimmasta kotihoidon tukeen oikeuttavasta lapsesta. Kuntalisää voidaan maksaa myös pelkästään hoitolisää saaville. Kuntalisä voidaan sitoa tällöin muutoin maksettavan hoitolisän määrään, mutta kotihoidon tuen kokonaismäärälle ei voida asettaa kattoa.

Kelan maksamassa kotihoidon tuessa on takautuva hakuaika 6 kk, jolloin myös kuntalisää voi tulla myönnettäväksi takautuvalta ajalta. Kotihoidon tukea ei myönnetä alle kuukauden ajalle. (Kelan etuusohjeet 2007).

Kuntalisää voi hakea Kelalta lasten kotihoidon tuen hakemisen yhteydessä, jos kunnalla ja Kelalla on sopimus. Tämä palvelu on kunnalle maksuton. Kotihoidon tuen kuntalisän siirtyminen Kelaan merkitsee sitä, että kuntalisän myöntämisen ehdot yhtenäistyvät Kelan ehtojen kanssa. Samalla ehdot yksinkertaistuvat ja työllistymistä tai opiskelua estävät ehdot poistuvat kuntalisän osalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

  1. Kuntalisä vakiinnutetaan yhdeksi Mäntyharjun kunnan varhaiskasvatuspalveluksi ja sitä maksetaan toistaiseksi.
  2. Kuntalisä siirtyy Kelan kautta haettavaksi ja maksettavaksi 1.9.2021 lukien, jolloin etuustiedot siirtyvät tulorekisteriin.
  3. Kuntalisä haetaan Kelalta lasten kotihoidon tuen hakemisen yhteydessä. Kuntalisä maksetaan Kelan lakisääteisen kotihoidontuen lisäksi. Kuntalisä maksetaan hoitorahan korotuksena ja se on verotettavaa tuloa.
  4. Kuntalisän saamisen edellytykset muutetaan Kelan ehtojen mukaiseksi 1.9.2021 alkaen:
  • Kotihoidon tuen kuntalisä maksetaan perheen nuorimmasta kotihoidon tuen piirissä olevasta, alle 3-vuotiaasta lapsesta.
  • Perheen kaikki alle kouluikäiset lapset hoidetaan kotona. Esiopetusikäinen lapsi voi osallistua perusopetuslaissa tarkoitettuun esiopetukseen eikä siten vaikuta alle 3-vuotiaan kuntalisän saantiin.
  • Kotihoidon tuen kuntalisän määrä on 200 €/kk.
  • Kotihoidon tuen piirissä olevista lapsista ei makseta kuntalisää, jos perheelle maksetaan vanhempainpäivärahaa (äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha, vanhempainraha, osittainen vanhempainraha).
  • Kotihoidon tukea ei voi saada lapsesta, jolla on kunnallinen varhaiskasvatuspaikka. Jos kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa ei irtisanota esim. kesäloman ajalta, kotihoidon tukeen ei ole oikeutta. Tämä ehto tarkistetaan Kelassa.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun sivistyslautakunta.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksinumero: 015 770 1212
Puhelinnumero: 044 77007 346
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.
Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.