Sivistyslautakunta, kokous 15.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Koulukuljetusten hallinnointisovelluksen kehitysyhteistyö

MjuDno-2021-450

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnassa koulukuljetuksissa on päivittäin n. 270 oppilasta. Kuten OPH:n Koulukuljetusoppaassa sanotaan, turvallisella ja hyvin toimivalla koulukuljetuksella tuetaan lasten koulunkäyntiä ja hyvinvointia. Turvallinen ja laadukas koulukuljetus rakennetaan hyvällä yhteistyöllä. Yhteistyöhön tarvitaan kaikki osapuolet mukaan (oppilaat, huoltajat, koulut, liikennöitsijät sekä päätöksentekijät). Hyvin toimivan viestinnän lisäksi yhteistyön pohjan luovat avoin vuorovaikutus eri toimijoiden välillä. Eri osapuolten on tärkeää tuntea koulukuljetusjärjestelyt, niihin liittyvät toimintatavat ja vastuut.

Kunnan koulukuljetuksia organisoi koulukuljetussihteeri koulukuljetusperiaatteiden pohjalta. Periaatteiden avulla varmistetaan oppilaiden yhdenvertainen kohtelu koulukuljetuksia koskevissa asioissa.

Syksyllä 2021 aloitetaan uusien koulukuljetusperiaatteiden työstäminen erityisesti oppilaat ja huoltajat osallistavalla prosessilla. Syksyn aikana järjestetään erilaisia keskustelu- ja työskentelytilaisuuksia sekä tehdään kysely koulukuljetuksiin liittyen. Tavoitteena on saada laadittua koulukuljetusperiaatteet siten, että uudet periaatteet astuvat voimaan alkuvuodesta 2022. 

Koulukuljetusten järjestelyiden sujuvoittamiseksi on tarpeen mahdollistaa täysin sähköinen toiminta koulukuljetusten hallinnoinnissa. Aisoft Oy on tarjonnut mahdollisuutta koulukuljetusohjelman yhteiskehittämiseen Mäntyharjun kunnan kanssa. Kehitystyön tuloksena saatava sovelluksen tavoitteena on mahdollistaa koulukuljetusten reaaliaikainen tilannekuva, helpottaa reittien ja erilaisten kuljetuksissa tapahtuvien muutosten hallintaa, optimoida kuljetusreitit (oppilaan koulukuljetukseen käytetty aika huomioiden), yksinkertaistaa ja helpottaa kuljetuksiin liittyvää viestintää huoltajien/koulun/kuljettajien välillä. Koulukuljetuspalvelun sähköisen ympäristön käyttöönotolla on tavoitteena myös vapauttaa koulukuljetusten hallinnoinnin vaatimaa henkilöstöresurssia. 

Kehitettävästä sovelluksesta on omat käyttäjäversiot huoltajille, koulukuljetusten järjestelijälle ja autoilijoille. 

Kehittämistyön arvioidaan kestävän kokonaisuudessaan kolme vuotta, jonka aikana sovellus otetaan vaiheittain käyttöön. Sovelluksen kehittämistyöstä kunnan osuus on yhteensä enintään 60.000 euroa (enintään 20.000 euroa/vuosi). Ko. kustannus on huomiotu talousarviossa 2021 ja huomioidaan vuoden 2022 ja 2023 talousarviossa. Kehittämishankkeen kustannus jää alle kansallisen rajan julkisten palveluhankintojen kilpailutukseen velvoittavasta summasta (60.000 euroa). Kehittämisyhteistyö on suunniteltu yksinomaan Mäntyharjun tarpeiden mukaisesti.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta päättää aloittaa kehittämisyhteistyön koulukuljetussovelluksen luomiseksi Aisoft Oyn kanssa esityksen mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Panu Karjalainen

Esteellisyys

  • Jenni Kasurinen

Kokouskäsittely

Jenni Kasurinen ilmoitti esteellisyydestä ja poistui asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Kasurisen varahenkilö Jenny Reponen oli saapuvilla asian käsittelyn ajan.

Panu Karjalainen esitti, että ehdotusta ei hyväksytä. Esitys raukesi kannattamattomana.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimus on toimitettava Mäntyharjun kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mäntyharjun sivistyslautakunta.

Postiosoite: PL 76, 52700 Mäntyharju
Käyntiosoite: Asematie 3
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mantyharju.fi
Faksinumero: 015 770 1212
Puhelinnumero: 044 77007 346
Kirjaamon aukioloaika: maanantaista perjantaihin klo 9-12 ja 13-15

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.
Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mäntyharjun kunnan kirjaamosta.