Sivistyslautakunta, kokous 15.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön toimintasuunnitelma vuodelle 2022

MjuDno-2021-834

Valmistelija

  • Christian Juhola, hyvinvointikoordinaattori, christian.juhola@mantyharju.fi

Kuvaus

Kuntien ehkäisevä päihdetyö on lakisääteistä (1326/2010; 523/2015) toimintaa, jolla ehkäistään ja vähennetään alkoholin, tupakka- ja nikotiinituotteiden ja huumeiden käyttöä ja ongelmallista rahapelaamista sekä niistä aiheutuvia terveydellisiä, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia haittoja. Mäntyharjun kunnanhallitus nimesi kokouksessaan 26.11.2018 sivistyslautakunnan Mäntyharjun kunnan ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavaksi kuntalain mukaiseksi toimielimeksi.

Sivistyslautakunta nimesi 18.12.2018 ehkäisevää päihdetyötä käytännössä toteuttavaksi työryhmäksi monialaisen OHKO-työryhmän, joka koostuu sosiaali- ja nuorisotyön, sekä työllisyydenhoidon työntekijöistä. Ryhmän vetäjänä ja ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilönä toimii kunnan hyvinvointikoordinaattori. Työryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa.

Liitteenä Aluehallintoviraston ohjauskirje kunnille. Ohjauskirjeessä muistutetaan, että hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ja ehkäisevä päihdetyö säilyvät kuntien lakisääteisinä tehtävinä, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuonna 2023. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) tulee voimaan 1.1.2023, jonka myötä uutena tehtävänä kunnille tulee yhteistyön tekeminen hyvinvointialueen kanssa.

Ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelma liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta

  1. hyväksyy ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelman vuodelle 2022 ja
  2. merkitsee aluehallintoviraston ohjauskirjeen tiedoksi

Päätös

Hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Päihdehoitaja Asta Hoteila ja nuorisotyöntekijä Jonna Juhola olivat saapuvilla asian käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)