Sivistyslautakunta, kokous 15.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Poikkeukselliset opetusjärjestelyt

MjuDno-2021-850

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Laki perusopetuslain väliaikaisesta muuttamisesta (521/2020) on tullut voimaan 1.8.2020 alkaen ja sen voimassaoloa on jatkettu 31.7.2022 asti. Muutoksen tarkoituksena on ehkäistä koronaviruksen (COVID-19) leviämistä, lieventää siitä koituvia haittoja, turvata perusopetuslain mukaisen opetuksen turvallinen järjestäminen sekä varmistaa oppilaan oikeus saada opetusta.

Opetus järjestetään lähtökohtaisesti lähiopetuksena. Opetuksen järjestämisessä huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) suositus opetuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana.

Tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin mukaan, kun laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäilty tartuntatauti on todettu tai sen esiintyminen on perustellusti odotettavissa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää alueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Edellytyksenä on lisäksi, että toimenpide on välttämätön yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Jos tartuntatautitilanne vaatii, että opetuksessa siirrytään poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, päätöksen siitä tekee opetuksen järjestäjä. Mäntyharjun kunnan hallintosäännön mukaan sivistyslautakunta päättää opetuksen järjestämisestä. Opetuksen järjestäjä voi tehdä päätöksen poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä vain tilanteessa, jossa se on välttämätöntä eikä opetuksen järjestämisessä pystytä noudattamaan tartuntatautiviranomaisen päätökseen sisältyvää ohjeistusta opetustilojen turvallisesta käyttämisestä tai kun opetustilat joudutaan sulkemaan osittain tai kokonaan tartuntatautilain 58 §:n nojalla.  Lapsen oikeuksien rajoittamisen tulee olla tarkkarajaista, tarkoitussidonnaista ja kestoltaan mahdollisimman lyhytaikaista saavutettavaan päämäärään nähden.

Jos opetus joudutaan tartuntalain 58 §:n velvoittamana toteuttamaan poikkeuksellisin järjestelyin osin tai kokonaan, päätös voidaan tehdä enintään yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan. Päätöstä voidaan opetuksen järjestäjän päätöksellä jatkaa, mikäli tartuntatautilain mukaisia päätöksiä ja niissä asetettuja rajoituksia olisi edelleen välttämätöntä jatkaa.

Poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana opetusta voidaan järjestää osittain tai kokonaan muuna kuin lähiopetuksena etäyhteyksiä hyödyntäen. Oppilaan oikeus opetukseen tulee turvata myös poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana. Opetuksessa noudatetaan Mäntyharjun perusopetuksen tuntijakoa ja opetussuunnitelmaa, koulujen työ- ja loma-aikoja, lukuvuosisuunnitelmaa sekä oppilaan lukujärjestystä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta päättää siirtää toimivallan päätöksessä perusopetuslain 20 a §:n mukaisiin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisessä perusopetuksen rehtorille 1.12.2021-31.7.2022.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Perusopetuksen rehtori

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)