Sivistyslautakunta, kokous 15.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Selvitys esiopetuksen järjestämisestä

MjuDno-2021-849

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Esiopetusselvityksessä käsitellään esiopetuksen tilaa ja sen järjestämiseen liittyviä mahdollisia muutostarpeita Mäntyharjussa. Selvitys pohjautuu sivistysjohtajan toimeksiantoon sekä osaltaan OKM:n toteuttamaan kokeiluun kaksivuotisesta esiopetuksesta (https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kaksivuotisen-esiopetuksen-kokeilu-0). Kokeilu kestää 8/2021–5/2024.

Selvityksessä kuvataan esiopetuksen kehittymistä ja esiopetuksen nykytilaa. Selvityksessä tuodaan esille esiopetuksen järjestämiseen ja toimintaan liittyvät lainsäädäntö ja ohjaavat asiakirjat sekä kahden lain vaatima sovellettavuus esiopetuksessa. Selvitys ei sisällä vielä tässä vaiheessa talouden tai lapsivaikutusten arviointia. Selvityksen tavoitteena on tuoda esille erilaisia näkökulmia keskustelun ja päätöksenteon tueksi.

Selvitystä valmisteltaessa on hyödynnetty esiopetusta ja varhaiskasvatusta koskevia lakeja ja ohjaavia asiakirjoja sekä Mäntyharjun paikallista esiopetuksen suunnitelmaa sekä varhaiskasvatussuunnitelmaa. Lisäksi selvityksessä viitataan Opetushallituksen 2019 tekemään selvitykseen kaksivuotisen esiopetuksen mahdollisesta järjestämisestä ja siihen liittyvistä muutostekijöistä (https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/kaksivuotinen_esiopetus.pdf).

Selvityksen lisäksi on tehty kysely esiopetuksen nykytilasta varhaiskasvatuksen opettajille sekä esi- ja alkuopetuksen henkilöstölle keväällä 2021. 0–2 –luokan huoltajille kysely tehtiin syksyllä 2021. Kyselyjen tuloksia on esitelty varhaiskasvatuksen henkilöstöpalaverissa ja opettajien viikkokokouksessa marraskuussa 2021.

Selvitystä ovat olleet laatimassa Taina Taumala ja Minna Mokkila-Halinen. Selvityksen tekemistä on ohjannut sivistysjohtaja Sari Aarniokoski.

Esiopetuselvitys liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta merkitsee esiopetusselvityksen tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Varhaiskasvatuksen johtaja Minna Mokkila-Halinen ja lapsi- ja perheohjaaja Taina Taumala kertoivat esiopetusselvityksestä.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)