Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 LISÄPYKÄLÄ: Mäntyharjun kunnan rakennusjärjestyksen uudistaminen, Rakentamislaki (lisäpykälä)

MjuDno-2024-27

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kunnan nykyinen rakennusjärjestys koskee koko kunnan aluetta ja se on tullut voimaan 19.10.2012. Rakennusjärjestyksen päivitys aloitettiin joulukuussa 2017, mutta se on keskeytetty Ympäristöministeriön aloitettua maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen huhtikuussa 2018.

Rakentamislaki (RakL) tulee voimaan 1.1.2025. Koska rakennusjärjestyksen määräykset eivät saa olla ristiriidassa lainsäädännön kanssa, on selkeämpää, että uudistettu rakennusjärjestys tulee voimaan samanaikaisesti uuden lain kanssa. Siirtymäsäännöksen mukaisesti rakennusjärjestys on muutettava rakentamislain mukaiseksi viimeistään 1.1.2027. (RakL 28 §)
Mäntyharjun kunnan tavoitteena on saada uudistettu rakennusjärjestys voimaan 1.1.2025.

Tavoitteet:
Luodaan uudesta Mäntyharjun Rakennusjärjestyksestä selkeä kokonaisuus, joka määräysten ohessa opastaa kaikkia kiinteistöjen omistajia rakennushankkeiden suunnittelussa alusta alkaen. Tarvittaessa erotellaan selkeästi määräykset ja niiden perustelut sekä ohjeet.
Rakennusjärjestyksen uudistamisessa huomioidaan rakentamislain tuomat muutokset lupamenettelyihin.

Liitteenä on rakennusvalvonnan valmistelema rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS), jossa on kuvattu rakennusjärjestyksen päivitysprosessi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Pasi Hinkkuri, rakennustarkastaja, pasi.hinkkuri@mantyharju.fi

Mäntyharjun rakennnuslautakunta päättää lopettaa joulukuussa 2017 aloitetun ja lakimuutoksen vuoksi vanhentuneen rakennusjärjetyksen päivityksen.

Mäntyharjun rakennnuslautakunta esittää liitteenä olevan rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi sekä esittää, että kunnahallitus päättää:
- rakennusvalvonnan pyytämään siitä lausunnot Etelä‐Savon pelastuslaitokselta, Väylävirastolta, Etelä-Savon  maakuntaliitolta, Etelä‐Savon elinkeino‐, liikenne‐ ja ympäristökeskukselta, Pohjos‐Savon elinkeino‐, liikenne‐ ja ympäristökeskukselta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta ja Riihisaari – Savonlinnan museolta sekä rajanaapurikunnilta,
- rakennusvalvonnan tiedottamaan kuulutuksella rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS) Pitäjänuutisissa, kunnan ilmoitustaululla ja verkkosivuilla,
- rakennusvalvonnan laittamaan Mäntyharjun kunnan rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville 1.2. - 15.3.2024 ajaksi.

Nähtävilläoloaikana kunnan jäsenet ja osalliset voivat esittää mielipiteensä Mäntyharjun kunnan rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (OAS).

Päätös

Hyväksyttiin

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juho Järvenpää, kunnanjohtaja, juho.jarvenpaa@mantyharju.fi

Kunnanhallitus

1. hyväksyy liitteenä olevan rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis-​ ja arviointisuunnitelman (OAS);

2. oikeuttaa rakennusvalvonnan pyytämään siitä lausunnot Etelä‐Savon pelastuslaitokselta,​ Väylävirastolta,​ Etelä-​Savon  maakuntaliitolta,​ Etelä‐Savon elinkeino‐,​ liikenne‐ ja ympäristökeskukselta,​ Pohjos‐Savon elinkeino‐,​ liikenne‐ ja ympäristökeskukselta,​ Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta ja Riihisaari – Savonlinnan museolta sekä rajanaapurikunnilta;

3.​ oikeuttaa rakennusvalvonnan tiedottamaan kuulutuksella rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis-​ ja arviointisuunnitelmasta (OAS) Pitäjänuutisissa,​ kunnan ilmoitustaululla ja verkkosivuilla;

4.​ oikeuttaa rakennusvalvonnan laittamaan Mäntyharjun kunnan rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis-​ ja arviointisuunnitelman nähtäville 1.2. -​ 15.3.2024 ajaksi.
    Nähtävilläoloaikana kunnan jäsenet ja osalliset voivat esittää mielipiteensä Mäntyharjun kunnan rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis-​ ja arviointisuunnitelmasta (OAS).

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

rakennuslautakunta, rakennustarkastaja, palvelusihteeri MM

Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)