Sivistyslautakunta, kokous 20.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Mäntyharjun kirjaston kehitysnäkymiä

MjuDno-2020-649

Valmistelija

  • Jari Hautamäki, kansalaisopiston rehtori-kirjastotoimen johtaja, jari.hautamaki@mantyharju.fi

Kuvaus

Mäntyharjun kirjastossa on tehty vuoden 2020 aikana tulevaisuustyötä. Lähtökohtana on ollut kunnan strategia, jossa kirjasto nähdään kuntalaisten kohtaamispaikkana, ”katettuna torina”. Työn tuloksia on hyödynnetty jo nyt kunnassa käynnissä olevassa tilaratkaisujen esiselvityksessä, joka toteutuessaan profiloi kirjastoa elämys-, oppimis- ja asiointikeskukseksi.

Tulevaisuustyössä on huomioitu muutokset asiakasryhmissä ja palvelutarpeissa. Tällä hetkellä keskeisimpiä asiakasryhmiä ovat ikääntyneet ja lapset. Haasteena on työikäisten ja nuorten aliedustus sekä aleneva syntyvyys. Toinen keskeinen muutos, digitalisoituminen, vaikuttaa monella tavalla kirjaston tarjoamien palvelujen sisältöihin ja toimintatapoihin. Verkkokirjaston laajeneminen vapauttaa mm. tilaa, kun perinteisten kirjojen kokoelma pienenee kehittyvän elämys-, oppimis- ja asiointitoiminnan tieltä. Kokoelman pienentämisen tueksi on ideoitu mm. poistokirjakaupan perustamista kirjaston sisälle. 

Konkreettiset muutokset ovat jo käynnistyneet kirjastossa projektitoiminnan tuloksena. Omatoimikirjasto - askel kohti kohtaamispaikkaa -projektissa on rakennettu teknologia ja toimintatavat, jotka mahdollistavat kirjaston aukiolon varsinaisen palveluajan ulkopuolella aamuisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Tulevaisuudessa kirjasto voi olla avoinna 24/7. Lisäksi projektissa on kirjastoon hankittu siirrettävä etätyö/etäneuvotteluhuone, jota kuntalaiset käyttävät jo nyt aktiivisesti. Yhteistyössä kansalaisopiston LAKE2019-projektin kanssa nykyinen käsikirjasto on muuttunut iltaisin pop-up-tyyppiseksi mediapajaksi. Kirjastoon on rakentumassa myös peliympäristö. Lisäksi kansalaisopiston jatkuvan oppimisen projekti (JATO) alkaa hyödyntämään kirjastoa ja sen tiloja koulutuksen tieto-, neuvonta- ja ohjaustoiminnassa.

Kirjaston toimintaympäristöjen ja palvelujen suunnittelu jatkuu osana tilaratkaisujen esiselvitystä- ja tilaohjelmaa. Tapahtumat ovat kaikkialla muuttumassa tilaisuuksista oppimistilanteiksi. Kirjaston nykyinen näyttelytila on muuttumassa tapahtuma-areenaksi, jossa yhteistyössä kulttuuritoimen kanssa järjestetään sellaisia konsertteja, tapahtumia ja luentoja, jotka ovat liian pienimuotoisia järjestettäväksi Kulttuurisalissa. Lisäksi nykyisen musiikkiosaston lainattavat levykokoelmat tulevat muuttumaan suoratoistokanavien ja kuuntelulaitteiden lainaamiseksi. Kirjastoon suunnitellaan myös pienimuotoista FABLAB-ympäristöä, jossa voi kokeilla ja opiskella uusinta teknologiaa kuten esimerkiksi 3D-tulostusta ja koodausta. 

Uusia asiakasryhmiä ja toimintoja haetaan aktiivisesti. Kunnan asiointipiste on siirtymässä kirjastoon, mikä mahdollistaa uusien käyttäjien kohtaamisen ja saamisen kirjastopalvelujen äärelle. Uusimpana projektina kirjastossa on käynnistynyt Sitran rahoittama politiikkahanke ”Eteläsavolaisista kirjastoista kansanvallan areenoita”. Hankkeeseen on valittu kuusi kirjastoa Suomesta. Mäntyharjun hankkeessa on partnerina Pieksämäen kirjasto. Hankkeessa on tarkoituksena muodostaa kaikkiin Suomen kirjastoihin levitettävä konsepti, jossa nuoria valmennetaan kohtaamaan ja käymään dialogia poliitikkojen kanssa etäneuvotteluyhteyksiä hyödyntäen. Kohderyhmänä ovat lukiossa opiskelevat, nuorten työpajoissa toimivat ja nuorisovaltuustossa vaikuttavat nuoret.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta merkitsee tiedokseen kirjastotoimenjohtajan antaman selvityksen kirjaston kehitysnäkymistä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kirjaston johtaja Jari Hautamäki oli paikalla asian käsittelyn ajan ja kertoi lautakunnalle kirjaston kehitysnäkymistä.


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)