Kuvaus
Itä-Suomen aluehallintovirasto on selvittänyt toimialueensa ehkäisevän päihdetyön tilannetta yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Kyselyt kunnille toteutettiin keväällä 2020. Saatujen tulosten pohjalta aluehallintovirasto esittää kunnille suosituksia ja ehdotuksia ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseen ja vahvistamiseen.
Kyselytutkimuksessa tarkasteltiin kuntien ehkäisevän päihdetyön rakenteita neljän kriteerin perusteella. Ehkäisevän päihdetyön järjestämistapaa ja perusrakennetta kunnassa kuvaa se, onko kunnassa
- lain mukainen nimetty toimielin, jonka tehtäviin ehkäisevä päihdetyö on määritelty
- monialainen työryhmä, joka toteuttaa käytännössä ehkäisevää päihdetyötä
- ehkäisevän päihdetyön koordinaatiosta käytännössä vastaava taho (esim. ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö tai koordinaattori)
- ehkäisevän päihdetyön sisältävä ja sitä ohjaava strategia tai toimintasuunnitelma, kuten hyvinvointikertomus ja -suunnitelma tai erillinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma
Mäntyharju on yksi neljästä Etelä-Savon kunnasta, jossa aluehallintoviraston rapotin mukaan kaikki edellä mainitut rakenteet on suositusten mukaisesti järjestetty. Nykyinen rakenne on muodostunut kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana ja tarjoaa nyt hyvät edellytykset kehittää vaikuttavaa paikallista toimintaa. Kehittämisen kohteena Mäntyharjun ehkäisevässä päihdetyössä on tällä hetkellä erityisesti toiminnan läpileikkaavuuden edistäminen ja toimiminen poikkeusoloissa. Läpileikkaavuuden edistämisellä tarkoitetaan sellaisen toimintakulttuurin edistämistä, jossa ehkäisevä päihdetyö kohdistuu kaikkiin ikäryhmiin ja se huomioidaan laajalti eri toimijoiden arjessa.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavissa maakunnissa ehkäisevä päihdetyö kuuluu osaksi hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen kokonaisuutta ja kunnille annettavaa tukea. Aluehallintoviraston raportissa muistutetaan, että myös tulevaisuudessa ehkäisevä päihdetyö kuuluu kunnille, joten yhdyspinnat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja riittävä osaaminen kannattaa varmistaa. Aluehalliintovirasto esittää kuntapäättäjille neljä askelta kohti tehokasta ehkäisevää päihdetyötä:
- Tunne kuntasi tilanne ja haittojen ehkäisemiseksi tehtävä työ
- Varmista, että ehkäisevää päihdetyötä johdetaan kunnassasi
- Vahvista haittojen ehkäisyä eri arkiympäristöissä
- Nosta kuntalainen haittojen ehkäisyn keskiöön
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi
Sivistyslautakunta merkitsee Aluehallintoviraston raportin tiedoksi.