Sivistyslautakunta, kokous 20.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Toivolan ja Kirkonkylän koulujen alueiden käyttö jatkossa

MjuDno-2020-525

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Perusopetuksen siirryttyä kokonaisuudessaan Yhtenäiskouluun, täytyy opetustoiminnalta tyhjäksi jääneiden Kirkonkylän ja Toivolan koulutilojen ja alueiden osalta selvittää, jääkö alueille palvelutarpeita sekä niille uusia ratkaisuja ja kehitysideoita. Tarpeet ja ideat vaikuttavat tulevan vuoden 2021 toimenpiteisiin sekä kiinteistöjen tulevaisuuteen teknisen toimen käynnistämien kiinteistökehitysprojektien kautta. Tekninen lautakunta käsittelee syksyn aikana kiinteistöalueen tulevaisuutta, kaavatilannetta, kiinteistökehittämisen toimenpiteitä ja ehdotukset käsitellään kunnanhallituksessa ja -valtuustossa.

Sekä Kirkonkylän että Toivolan koulun yhteydessä on lasten leikkialue ja liikuntakenttä. Toivolan koulun yhteydessä on lisäksi jääkiekkokaukalo ja uimaranta.

Sivistyslautakunnan tulee osaltaan miettiä alueiden kehittämisessä muun muassa:

  • liikuntakenttien ylläpito: jäädytys, valaistus, kenttien ylläpito
  • lasten leikkikentät
  • Toivolan koulun yhteydessä olevan uimarannan käyttö
  • palvelujen tarve ja palvelutaso, sisäisten vuokrien kustannukset

Kehittämiseen ja käytön suunnitteluun otetaan mukaan myös kyläyhdistykset ja kuntalaiset. Tämän lisäksi tulee miettiä lapsivaikutusten arviointia.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta käy lähetekeskustelun Kirkonkylän ja Toivolan koulun alueiden kehittämisestä sekä päättää, miten kuntalaisia kuullaan alueiden kehittämiseen liittyen ja lapsivaikutusten arvioinnista.

Päätös

Lautakunta näkee lähiliikuntapaikkojen ja leikkikenttien säilyttämisen tärkeänä. Kirkonkylän ja Toivolan koulujen alueen asukkaille järjestetään kuulemistilaisuudet sekä tehdään lapsivaikutusten arviointi.

Valmistelija

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Kuvaus

Sivistyslautakunta päätti kokouksessaan 18.8.2020 järjestää kuulemistilaisuudet Toivolan ja Kirkonkylän entisten kyläkoulujen piha-alueiden käyttäjätarpeiden kartoittamiseksi. Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi kuntalaistilaisuuksia ei voitu järjestää yleisötapahtumina, joten kuntalaisten mielipiteitä ja toiveita on kartoitettu Webpropol -kyselyllä. Kysely on julkaistu Mäntyharjun kunnan verkkosivuilla ja kunnan sosiaalisen median kanavilla. Kysely on ollut avoinna 1.-14.10.2020. Vastauksia kyselyyn kertyi yhteensä 44 kappaletta.

Kirkonkylän aluetta koskevaan kyselyyn vastasi 23 henkilöä. Kysymykseen "Kuinka monen henkilön arvelet aktiivisesti käyttävän Kirkonkylän koulun piha-aluetta?", suurin osa arvioista sijoittui välille 20-70 henkilöä. Kahdeksantoista vastaajaa ilmoitti omasta taloudestaan keskimäärin kolmen henkilön käyttävän koulun piha-aluetta. Kyselyn sanallisissa palautteissa vastaajat toivat esille erityisesti sorakentän tarpeellisuutta läheisen Frisbegolf -kentän käyttäjille. Vastauksissa toivottiin myös leikkipuiston kehittämistä ja riittävää valaistusta.

Toivolan aluetta koskevaan kyselyyn vastasi 25 henkilöä. Suurin osa vastaajista arvioi alueen aktiivisiksi käyttäjiksi noin 30-50 henkilöä. Kaksikymmentä vastaajaa ilmoitti omasta taloudestaan keskimäärin 3,4:n henkilön käyttävän koulun piha-aluetta. Toivolassa leikkikentän merkitys arvioitiin jääkenttää ja uimarantaa pienemmäksi. Sanallisissa vastauksissa korostuu uimarannan ja jääkiekkokaukalon merkitys alueen asukkaille sekä kyläläläisten innokkuus osallistua talkootyöllä alueiden ylläpitoon.

Johtopäätökset

Lapsivaikutusten ennakkoarvioinnin (oheismateriaali) perusteella Kirkonkylän leikkipuistolla on vähäinen vaikutus lasten etuun, kehittymiseen tai muuhun hyvinvointiin. Alueen lapsilla on käytettävissään runsaasti muita lähistöllä sijaitsevia leikkipuistoja. Leikkipaikalla on todennäköisesti merkitystä kesäkuukausina matkailijoille, jotka kävelevät Taidekeskus Salmelan ja Iso-Pappilan museoalueen ja kesäteatterin välillä.

Kirkonkylän sora/luistelukentällä on merkitystä lähiliikuntapaikkana. Vastaavanlaisia kenttiä on Kisalan alueella 3km:n päässä. Kirkonkylän sorakenttä palvelee kesäisin Kesäteatterin näytöksien ajan pysäköintialueena. Kyselyn vastauksissa tuotiin myös esille hiekkakentän merkitystä Frisbegolf -radan harjoittelualueena.

Toivolan leikkipuistolla ja lähiliikuntapaikalla on merkitystä erityisesti alle kouluikäisille lapsille. Kouluikäisillä lapsilla on mahdollisuus leikkiä, liikkua ja harrastaa arkipäivisin koulupäivän yhteydessä. Viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina Toivolan leikki- ja lähiliikuntapaikoilla on merkitystä asukkaiden hyvinvoinnin ja alueen elinvoimaisuuden kannalta.

Perusopetus tarjoaa yhteistyössä seurojen ja järjestöjen kanssa harrastustoimintaa koulupäivän välittömässä yhteydessä ja toimintaa ollaan kehittämässä edelleen kevätlukukaudesta 2021. Entisten koulujen ulkotilojen käytön jatkamisella on merkitystä muun muassa alueiden mahdolliselle myymiselle. Lisäksi on huomioitava, että ulkoalueiden ylläpitoon pitää tehdä varaus talousarvioon 2021.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Aarniokoski, sivistysjohtaja, sari.aarniokoski@mantyharju.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää tekniselle lautakunnalle Kirkonkylän hiekkakentän ja Toivolan jääkiekkokaukalon ylläpidon jatkamista.

Päätös

Sivistyslautakunta päättää esittää tekniselle lautakunnalle Kirkonkylän hiekkakentän ja leikkikentän sekä Toivolan leikkikentän, jääkiekkokaukalon ja uimarannan ylläpidon jatkamista.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Katariina Mutka ehdotti, että sivistyslautakunta päättää esittää tekniselle lautakunnalle Kirkonkylän hiekkakentän ja leikkikentän sekä Toivolan leikkikentän, jääkiekkokaukalon ja uimarannan ylläpidon jatkamista. Panu Karjalainen ja Markku Huovinen kannattivat esitystä. Keskustelun päätteeksi puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, joten on suoritettava äänestys. Puheenjohtaja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän esitystä äänestävät "JAA" ja ne, jotka kannattavat Katariina Mutkan esitystä äänestävät "EI". Selonteko keskustelusta ja äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin nolla (0) "JAA"-ääntä (luettelo) ja kahdeksan (8) "EI"-ääntä (luettelo).

Puheenjohtaja totesi, että Katariina Mutkan ehdotus on äänestetty lautakunnan päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Ei 8 kpl 100%

    Panu Karjalainen, Seppo Kettunen, Anniina Kähkönen, Jenni Kasurinen, Katariina Mutka, Markku Huovinen, Päivi Matilainen, Susanna Turkki


Muutoksenhaku

Muutoksenhakukielto

 

Oikaisuvaatimus / kunnallisvalitus

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)